Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elitni turizam

Na Brijune ćemo dovesti Ritz Carlton, Four Seasons i slične

brijuni
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
18.12.2013.
u 15:31

Još se ne zna koliko će koncesija trajati, ali zaštita okoliša ostaje briga NP-a

U potrazi za investitorom koji će Veli Brijun preobraziti u elitni turistički resort, Ministarstvu zaštite okoliša pomagat će savjetnici iz zagrebačkog Horwath Consultinga i Raiffeisen Centrobank AG iz Beča. Partnerski se dvojac za posao vrijedan 6,5 milijuna kuna izborio na natječaju na koji su se javila četiri ponuđača (samo dvije ponude zadovoljile su uvjete), a formalno izbor još mora amenovati i Vlada. U svakom slučaju, konzultanti će morati prvo osmisliti koncept budućeg korištenja brijunskog otoka i koncesijski model, a potom se posvetiti nalaženju investitora. Tko će se upustiti u projekt vrijedan oko dvije milijarde kuna, trebalo bi se doznati tijekom druge polovice iduće godine.– Želimo top turističku klasu, najveće svjetske brendove i investitora koji će ulagati u infrastrukturu, ali i koncipirati sadržaje od kojih će biti multiplikativnih efekata ne samo za Istru nego i šire. Pritom, investitor mora doći u konzorciju s budućim upraviteljem jer želimo i najviši mogući standard u upravljanju kompleksom – ističe ministar Mihael Zmajlović.

Sveprisutni savjetnici

Duljina koncesije još je nepoznanica (zakonski maksimum je 55 godina), no poznato je da će budući koncesionar upravljati turizmom otoka, a zaštita okoliša ostaje posao Nacionalnog parka Brijuni. Na dosadašnje aktivnosti oko potpunog redizajna brijunske turističke ponude iz Upravnog vijeća NP Brijuni nije bilo primjedbi, kao ni na izbor konzultanata. No, u javnosti će zasigurno biti propitkivanja budući da je posao dobio sveprisutni Horwath Consulting, čiji su stručnjaci često angažirani u turizmu, a trenutačno i na redizajnu turističkih zajednica te strateškom marketinškom planu HTZ-a.

Nisu bili najjeftiniji

Pogotovo što pobjednička ponuda nije i najjeftinija. Ministar Zmajlović objašnjava da se uz cijenu vrednovalo iskustvo, adekvatnost plana i metodologije, kvalifikacije i kompetencije ključnih članova tima te da je Horwathova ponuda – ekonomski najpovoljnija. Čelni čovjek Horwath Consultinga Miroslav Dragičević kaže da su posao dobili na natječaju i da on nije adresa za one koji sumnjaju u institut javne nabave.– Predstoji nam veliki i zahtjevan posao. Da nije tako, Vlada ne bi ni tražila konzultante. U timu, među ostalim, imamo i pravnike, zaštitare, prostorne planere, čak i PR agenciju... I da, pucamo visoko. Na Brijunima bismo htjeli brendove poput Ritz Carltona, Fours Seasons i sl. – kaže Dragičević.Inače, u konzorciju je odvjetničko društvo Bogdanović, Dolički&Partneri, Urbis Pula, Dvokut Ecro, BDO Savjetovanje, arhitekt Zoran Balog i PR agencija Premisa.

>> Ulaganja moguća bez urbanističkog plana i izvlaštenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije