Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalni moćnici

Veledrogerije propisale recept za slom farmaceuta

Lijekovi
21.08.2017.
u 16:25

Udružene veledrogerije traže veće popuste na kupljene količine lijekova, a s druge strane veća je konkurencija među proizvođačima.

Farmaceutske kompanije fokusirane na generičke lijekove mogu se pozdraviti s višim maržama, ocjenjuju analitičari tog sektora.

Da se u tom segmentu farmaceutike događaju strukturne promjene pokazala su polugodišnja izvješća vodećih kompanija, poput izraelske Teve i američkog Mylana, sa sjedištem u Nizozemskoj.

Koliko mogu pasti?

Teva je zaprepastila investitore i analitičare s gubitkom od šest milijardi dolara, a Mylan je oštro snizio prognoze o prodaji i dobiti za ovu godinu. Kompanija sada očekuje cjelogodišnje prihode od 12 milijardi dolara što je milijardu dolara manje od prijašnjih prognoza. Ne treba naglasiti da su ove objave izazvale pravu rasprodaju Tevinih i Mylanovih dionica, pa se tržišna vrijednost obje kompanije samo od početka kolovoza istopila za 19 milijardi dolara.

Slična sudbina zadesila je i kompaniju Hikma Pharmaceuticals čije su dionice prošloga četvrtka na Londonskoj burzi potonule na najnižu razinu od 2014. nakon upozorenja o nižim prihodima za ovu godinu. Jednom riječju, nekad smatrane za “tvornicama novca”, od generičkih farmaceuta investitori danas bježe “kao vrag od tamjana”. “To je industrija koja je održavala ugrubo 30 posto operativne marže dugo vremensko razdoblje, s poboljšanjima svake godine. Sada ulazimo u razdoblje gdje vidimo degradaciju marži”, ističe za Financial Times Jami Rubin, analitičar banke Goldman Sachs. Rubin dodaje kako se investitori pitaju koliko marže mogu pasti, ali i mogu li se vratiti na prijašnje razine.

Proizvodnja lijekova kojima su istekla patentna prava koje naplaćuje kompanija koja je prva stvorila lijek ne čini se “na prvu” kao osobito lukrativni biznis. Međutim, Teva i Mylan tijekom godina su zadržali profitabilnost kroz rezanje troškova i agresivno širenje kroz preuzimanja drugih kompanija. No, takav pristup im više ne može pomoći u održavanju profitabilnosti zbog trenda udruživanja veledrogerija što je posebno uočljivo na američkom tržištu.

Udar iz Indije

Takvi “megakupci” zbog same svoje veličine mogu zahtijevati - a i dobiti - mnogo veće popuste na kupljene količine lijekova. Svoju pregovaračku moć veledrogerije su već testirale na proizvođačima poput GlaxoSmithKlinea prilikom pregovora o cijenama inhalatora za astmu ili Sanofija i Novo Nordiska, poznatim proizvođačima inzulina. Sada su na redu proizvođači generičkih lijekova.

Prošloga je tjedna izvršna direktorica Mylana Heather Bresch izjavila investitorima kako kompanija “u bliskoj budućnosti očekuje pad prosječne godinje cijene lijekova po visokim jednoznamenkastim stopama”. Farmaceutima na ruku ne ide ni sve snažnija ponuda generičkih lijekova iz Indije. “Kada imate kombinaciju prekomjerne ponude s jedne strane i konsolidacije na strani potražnje s druge, to je recept za katastrofu”, smatra Ori Herskovitz, glavni investicijski direktor hedge fonda Nexthera Capital.

Drugi veliki potencijalni problem je imenovanje Scotta Gottlieba šefom američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Kao jedan od glavnih ciljeva u svom mandatu Gottlieb je najavio otvaranje tržišta lijekova u SAD-u većoj konkurenciji. To znači da će se dodatno povećati pritisak na marže. Kako je kazao predsjednik Mylana Rajiv Malik, kompanija svjedoči povećanoj konkurenciji zbog FDA-ovog fokusa na ubrzavanje odobrenja treće, četvrte ili pete verzije nekog generičkog lijeka.  

  

Komentara 5

BR
Bret
20:14 21.08.2017.

Teva je ovaj mjesec najavila otpuštanje 7.000 radnika, diljem svijeta i zatvaranje 16 tvornica. Nekoliko stotina radnika Teva će otpustit i u Plivi. Sve su vam to zasluge velikog vođe Sanadera i čuvene opere u Veroni.

BR
Bret
20:09 21.08.2017.

Teva je najavila otpuštanje nekoliko stotina ljudi u Hrvatskoj. Toliko od nekadašnje perjanice hrvatske privrede Plive, u kojoj je od 3.500 radnika 2003. danas ostalo 1.100

NI
Nikomah95
20:05 21.08.2017.

Sad će oni na brzinu izmisliti neku bolest tipa adhd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije