Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđen M. Shkreli

Najbahatijem čovjeku na svijetu – robija

Martin Shkreli
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
10.08.2017.
u 17:38

Najomraženiji čovjek u Americi albansko-hrvatskog je porijekla, a krivim je proglašen zbog prijevare u trgovanju obveznicama

Najomraženiji čovjek u Americi Martin Shkreli (34) ide u zatvor. No, ne zbog prekonoćnog povećanja cijene lijeka Daraprima za 56 puta već zbog prijevare u trgovanju obveznicama. Ipak, presuda u ovom slučaju mogla bi mu donijeti i 20 godina robije. Unatoč tome, taj sin skromne albansko-hrvatske obitelji kućepazitelja ponovo je pokazao svoju bahatost. Očekuje da će u zatvoru provesti najviše šest mjeseci, ako ne prođe žalba njegovih odvjetnika. I za tu presudu “zahvaljuje” svojim “hejterima” koji su mu, kako kaže, vječna inspiracija. Taj nekadašnji burzovni mešetar u medije je dospio kada je njegova tvrtka Turing Pharmaceuticals otkupila prava za lijek Daraprim te mu cijenu povisila s 13,50 dolara na čak 750 iako proizvodnja jedne pilule stoji samo dolar.

Uzdrmao i velike banke

Taj lijek koji se proizvodi od 1953. koristi se u liječenju toksoplazmoze, bolesti uzrokovane parazitom koji napada osobe oslabljena imuniteta, poput oboljelih od AIDS-a i raka, ili trudnice. Odluka je izazvala javnu sablazan, pri čemu se Shkreli branio od optužbi za nemoralno profitiranje tvrdnjama da ima lijekova koji stoje i 100.000 dolara te da je među njima Daraprim debelo podcijenjen. Tvrdio je da nema nemorala jer će sav zarađeni novac plasirati u davno zanemarena istraživanja novih lijekova. Ipak, ispalo je da se Shkreliju može malo vjerovati. A to su prije onih kojima je potreban Daraprim naučile velike banke.

Najprije se 2007. pukom srećom izvukao od tužbe Lehman Brothersa nakon što im je ostao dužan nakon jedne loše investicije. Sud je dosudio da Lehmanu pripada 2,3 milijuna dolara, no propao je prije nego što se uspio naplatiti. Novi fond koji je osnovao, MSMB Capital, propao je nakon što mu se slično dogodilo i s Merrill Lynchom. Samo što Merrill Lynch nije propao pa je uspio naplatiti sedam milijuna dolara i zatvoriti mu tvrtku. Nakon što je SAD u recesiji donio zakone da se smanji mešetarenje bankara, Shkreli je novu nišu našao u farmaciji.

Donirao Sandersa

Sve je kulminiralo osnivanjem tvrtki Retrophin i Turing Pharmaceuticals. Već je u Retrophinu počelo s profitiranjem kada je dobio prava za lijek Thiolu koji se koristi u tretiranju rijetke bolesti cistinurije. Cijena je skočila s dolar i pol na 30 dolara po piluli, a pacijenti moraju uzimati 10 do 15 tableta dnevno. Bio je Shkreli i donator kampanje socijalno osviještenog Bernieja Sandersa, no on je tih 2700 dolara proslijedio Shkrelijevim žrtvama – javnoj klinici u Washingtonu za liječenje oboljelih od AIDS-a.

Komentara 16

DI
Diesel
17:50 10.08.2017.

Mama sebi rodila. Mozda mu lijek zatreba u zatvoru?

SU
Sunčica11
23:12 10.08.2017.

moze biti ili za 56 ili 56 puta, ne "za 56 puta"

NO
nogogaz
14:47 11.08.2017.

Domoljubna hrvatska diaspora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije