Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Većina fondova bilježi pad, dobitnik Capital Two (+1,09%)

Zagrebačka burza ilustracija
Davor Višnjić/PIXSELL
04.05.2015.
u 15:49

Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,09 do -3,91 posto.

Protekli tjedan je od 78 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo njih 31, od čega ih samo jedan bilježi rast veći od jedan posto. Ukupno su 46 fondova tjedan završila u crvenom a njih 24 pali su više od jedan posto. Samo je jedan fond tjedan završio bez postotne promjene, javlja hrportfolio.hr.

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati, naime od 18 tjedana četiri su bila negativna. Sumarno su fondovi u zadnjih 59 tjedana zabilježili 50 pozitivnih tjedana.
Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički te jedan novčani fond.

Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,09 do -3,91 posto.

U proteklom tjednu je od 30 dioničkih fondova njih 12 poraslo, a 18 ih bilježi pad. Najviše je vrijednost uvećana fondu Capital Two koji je ostvario tjedni rast od +1,09 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. Capital Two 81 posto svog portfelja drži investirano u Hrvatskoj, 18 posto u Sloveniji te 1 posto u Srbiji. U portfelju su najzastupljeniji potrošački sektor (25%) te turistički sektor s udjelom od 23 posto. Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi CROBEX10 s tjednim rastom od 0,93 posto te A1 koji je porastao za 0,76 posto. Među dioničkim fondovima najviše je vrijednost pala PBZ I-Stock (-3,91%) i Ilirika BRIC (-3,20%).

Svih pet posebnih fondova bilježe pad u rasponu od -0,42 do -2,78% posto a najmanje je pao Raiffeisen zaštićena glavnica (-0,42%). ZB Future 2055 bilježi najveći pad (-2,78%).

U proteklom tjednu samo su dva mješovita fonda zabilježila rast cijene. Cijena je porasla fondu OTP uravnoteženi, uvećana je za 0,10 posto, a slijedi HPB Global čija je cijena uvećana za 0,07 posto. Kod mješovitih najviše je pao PBZ Global fond, cijena mu je umanjena za 2,24 posto a slijedi Raiffeisen Harmonic (-1,80%).

Svih devet obvezničkih fondova bilježi pad. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od -0,05 do -1,19 posto. Najmanji pad od 0,05 posto bilježi Capital One. Najveći pad u grupi obvezničkih bilježi NETA Emerging Bond (-1,19%) a slijedi Erste Adriatic Bond čija je cijena umanjena za -0,39 posto.

Kod novčanih fondova Raiffeisen euroCash je završio tjedan bez promjene a pali su samo OTP euro novčani i HPB Euronovčani (svaki za -0,01%). Ostalih 17 tjedan su završili rastom u rasponu od 0,24 (koliko bilježi Erste Money) do 0,004 posto.

Cijeli članak možete čitati ovdje.

>> Većina fondova rasla, dobitnik KD Nova Europa (+2,28%)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije