Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uvoz sira čak 20% veći nego lani, proizvođači očajavaju

Više od 70% polutvrdog sira uvezeno je iz Njemačke, koji je zbog niskih otkupnih cijena mlijeka jeftiniji nego u RH, a njegovu uvozu pogoduje i bescarinska kvota za oko 4000 tona.
13. lipnja 2011. u 12:30 14 komentara 37 prikaza
'PRIPOS FOTOREP SIRELA SNIMIO MATE PUTRIC'
Foto: ''

Tek što je utihnuo rat između mljekara i seljaka, u mliječnom biznisu ponovno vrije. Nedovoljna konkurentnost domaće mliječne industrije razlog je što je u prva četiri mjeseca, zahvaljujući i bescarinskim kvotama, uvoz sira u Hrvatsku porastao više od 20% u odnosu na isto razdoblje lani, tvrde mljekari.

Profitiraju samo trgovci?

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže da je u četiri mjeseca 2011. u RH uvezeno 2866 tona sira, čak 32% domicilne proizvodnje u istom razdoblju. U EU je i 10% uvoza, pogotovo iz trećih zemalja, dovoljan razlog za alarm. No, u nas zasad, unatoč daljem trendu pada potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda te padu proizvodnje za 7%, koji se nastavlja na lanjskih 8 do 9%, nitko od mjerodavnih ne reagira. Više od 70 posto sira, i to polutvrdog – edamera, tilzita, ementalera i gaude – uvezeno je iz Njemačke, gdje su otkupne cijene mlijeka na godišnjoj razini 6 posto niže nego hrvatske, kaže Bobetić.

Kad je pak riječ o konzumnom mlijeku iz uvoza, čak 73% ga je iz BiH, a uglavnom i svježi sirevi, s obzirom na to da je tamošnja otkupna cijena mlijeka niža i 28%. Na hrvatskom tržištu tako nema nimalo prostora za daljnje povećanje cijena domaćih mljekara, a i sadašnje je, tvrde, teško održati zbog velikog uvoza i dampinških cijena trgovačkih lanaca.

Sve manje mlijeka

Prema Bobetiću hrvatske su otkupne cijene mlijeka, otkako su počele rasti, u travnju već više 34%, a iako je kupovna moć EU 25 veća nego u nas, rasle su više od EU prosjeka – od slovenskog, primjerice, i za 21 posto! Zato je i 370 od 400 uvezenih tona jogurta upravo iz Slovenije, BiH i Njemačke.

Kad je pak sir u pitanju, za kilogram je potrebno i 15 litara mlijeka pa uz pet centi više po litri u otkupu stoji i 2-3 kune više u odnosu na konkurenciju, kazao je generalni direktor Dukata Alen Fontana na predstavljanju Sirele, koja je od lani, otkako opet ima izvozni broj, glavni Lactalisov proizvođač topljenog sira u regiji. Zbog ulaganja u kooperante udio otkupa EU kvalitete mlijeka u Sireli je od 2006. povećan sa 51 na 90%, a proizvodnja po kooperantu sa 18 na 25,4 tisuće litara.

Međutim, zbog krize oko otkupne cijene mlijeka u RH je samo lani proizvodnja pala za 50 mil. litara, a gotovo isto nastavlja se i u ovoj godini. Dukat ovoga trenutka ulaže čak 6 mil. kuna u subvencionirani otkup junica ne bi li hrvatsku proizvodnju uspio dići barem za 15 mil. litara godišnje.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • frabrne:

  pazite sad ovaj podatak \"cijena je niza na godisnjoj raziini 6%\" i sad zbog tih mizernih 6% je nas sir skuplji 20% od uvoznog, a sto ne napisu visinu place radnika u njemackoj i koliko oni placaju svoje radnike .

 • rotten:

  u jednom trgovackom centru mlijeko 1litra malopr.cijena =3,74 kn...Pa ti konkuriraj sa domacim mlijekom... A javna je tajna da dukatove cisterne svakodnevno pice u inozemstvo po mlijeko ali ne tekuce nego mlijeko u PRAHU

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Zašto se zamarati proizvodnjom kada to nama ne treba,jer sve možemo uvesti iz bjedne Europe. Neka budale rade Kome treba uopće išta proizvoditi,pih ?