Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA BURZA

Najveći skok polugodišnjeg dioničkog prometa od 2006. godine

17.07.2017.
u 15:25

Ukupna tržišna kapitalizacija od 233,3 milijarde kuna viša je gotovo 14 posto nego li prije godinu dana

Poboljšanje ekonomske situacija, a zatim šok zbog krize u Agrokoru donijeli su Zagrebačkoj burzi najveći skok polugodišnjeg dioničkog prometa u posljednjih 11 godina. Dok je ukupni promet uvećan 17 posto na 2,3 milijarde kuna, dionički promet u prvih šest mjeseci dosegnuo je 1,8 milijardi kuna i za 134 posto je viši nego u istom lanjskom razdoblju.

Tako snažan skok polugodišnjeg prometa nije zabilježen još od 2006. kada je promet u prvom polugodištu bio 197 posto viši nego u prvih šest mjeseci 2005. No, tada je promet dionicama vrijedio 2,7 milijardi kuna.

Dok je prije 11 godina glavni pokretač likvidnosti bila euforija na tržištu, danas razloge treba tražiti u potresu u najvećoj privatnoj kompaniji. To sugeriraju dva pokazatelja. Prvi je podatak o najlikvidnijoj dionici, a to je Ledo koji je prikupio 221,6 milijuna kuna. Drugi pokazatelj su mjeseci s najvišim prometom, a to su ožujak i travanj kada je kriza u Agrokoru eskalirala. U ožujku je zabilježen promet od 598,6 milijuna kuna, a u travnju od 435,9 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije