Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agencija Fitch

Hrvatski rejting ostao isti: 'Rast će usporiti restrukturiranje Agrokora'

Andrej Plenković i Ante Ramljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
14.07.2017.
u 23:45

Restrukturiranje Agrokora utjecat će na gospodarsku izvedbu te iz agencije Fitch očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji širiti dalje na dobavljače koncerna i banke.

Rejting agencija Fitch zadržala je dosadašnji rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast ove godine na 2,6 posto.

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, odnosno jačanja rasta kod svojih trgovinskih partnera u regiji, od povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije EU fondova.

Usporavanje rasta

Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora utjecati na gospodarsku izvedbu te očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji, koja je krajem prvog tromjesečja 2017. imala dug u visini od 12 posto hrvatskog BDP-a, širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. 

To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i rast kredita te će utjecati na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto i to u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitchu očekuju daljnje gospodarsko usporavanje i u 2018.

Krhkost Vlade

Među ostalim, navode i da je neizvjesno koliko će trajati akutalna vladajuća koalicija. Nakon pada koalicijske vlade u travnju, glavna koalicijska stranka HDZ izbjegla je prijevremene izbore formiranjem nove koalicije s HNS-om u lipnju, navode. Napominju međutim da koalicijska većina ima dva glasa više a mogle bi izbiti napetosti na nekim ključnim zakonima.

Fitchov osnovni scenarij u vezi Hrvatske je da će se nastaviti dosadašnja ekonomska politika, no krhkost vlade i rizik od prijevremenih izbora mogli bi usporiti strukturne reforme.

U siječnju ove godine Fitch je povećao izglede za hrvatski rejting na stabilne, a isto je učinio i Moody's u ožujku, dok je Standard&Poor's to učinio u prosincu lani. Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Ključne riječi

Komentara 23

VI
Vito
07:15 15.07.2017.

Hrvatski rejting ostao isti: 'Rast će usporiti restrukturiranje Agrokora ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::. Kako se "rejting" (za one koji ne znaju hrvatski to znači: procjena) može promijeniti na bolje kad je na vlasti pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske???

VI
Vito
07:18 15.07.2017.

SoloHan: Šta to muči ove antifašiste :::::::::::::: Naravno, to se odnosi na likove u priloženoj slici

SO
SoloHan
06:38 15.07.2017.

Šta to muči ove antifašiste pa dok sav pošten svijet spava oni komentiraju ovuda, bit će čuvaju nekog neprijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije