Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje kompanije

Uspjeh nakon godina ulaganja u proizvodnju gore-tex obuće

'21.09.2012., Ladanje Gornje - Tvrtka Consors proizvodi GoreTex obucu i medju 50 je najuspjesnijih tvrtki u Hrvatskoj. Direktor Josip Sumecki u pogonu.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
03.10.2012.
u 10:40

Lani su proizveli 300 tisuća pari vodonepropusne obuće, a toliko planiraju i ove godine. U posljednje tri godine uložili su u proizvodnju više od 10 milijuna kuna, a svoje radnike obučavaju sami.

Tvrtka consors d.o.o. osnovana je 1995. godine u Ladanju Donjem nedaleko od Varaždina. Proizvodnju klasične građanske obuće počeli smo u unajmljenim prostorima, a strojeve nam je na korištenje dao tadašnji partner iz Austrije. Nakon tri godine smanjile su se narudžbe iz inozemstva pa smo počeli proizvoditi i za domaće tržište, no zbog velikih problema s naplatom od toga smo odustali. Nastavili smo proizvoditi za više austrijskih i njemačkih tvrtki. Tako je došlo i do suradnje s firmom Hanwag g.m.b.h. iz njemačkog Vierkirchen, a od 2004. prekinuli smo proizvodnju za ostale partnere i od tada započinje rast tvrtke – kaže direktor Josip Šumečki. Consors proizvodi vodonepropusnu GORE-TEX obuću najviše kvalitete, specijaliziranu za alpinizam, treking i slobodno vrijeme.

– Da bismo dobili GORE-TEX certifikat, bila su potrebna velika ulaganja u opremu, obuku djelatnika, svladavanje tehnologije i kontrole. Od tada, kada smo zapošljavali 93 djelatnika, do danas, kad nas je zaposleno 230, prošlo je osam godina ulaganja u strojni park, edukaciju novozaposlenih, dogradnju pogona šivaone, izgradnje skladišta repromaterijala i gotove robe, rekonstrukciju pogona montaže – kaže Šumečki.

Samo u posljednje tri godine uložili su više od 10 milijuna kuna. Lani su proizveli 300 tisuća pari obuće, a toliko će proizvesti i ove godine, ponajprije za inozemno tržište.

– Posebno se moramo pohvaliti kvalitetnim i marljivim radnicima koji nam dolaze iz okolnih mjesta. Sami obučavamo nove djelatnike – objašnjava Šumečki.

Ulaskom u EU, kako kaže, dodatno će iskoristiti geografski položaj Consorsa.

Bezak MTP: Od dva obrta u podrumu obiteljske kuće do tvrtke sa 80 radnika

Tvrtka Bezak MTP izrasla je iz obrta za proizvodnju plastike koji je 1983. osnovala Dragica Bezak. Godinu dana kasnije njezin suprug Željko otvorio je obrt metalnog pogona, a ta su dva obrta prerasla u tvrtku koja se uz plastiku i metal bavi i proizvodnjom tekstila i zapošljava 80-ak radnika. U tvrtki rade i Dragičini i Željkovi sinovi Robert i Milivoj te snaha Vesna. Od obrta u podrumu obiteljske kuće Bezaki su predanim radom došli do tvrtke koja na najmodernijim strojevima proizvodi dijelove za automobilsku industriju i alternativne izvore energije, a čak 90% proizvoda izvozi na europsko tržište.

– Prilagođavamo se tržištu, pratimo nove tehnologije da bismo bili konkurentni. Nekad smo radili samo da uspijemo preživjeti krizu – kaže Željko Bezak, ističući da je za opstanak na tržištu ključan korektan odnos prema partnerima, kvaliteta i poštovanje rokova. Supruga Dragica dodaje da se ponose što plaće i doprinosi radnicima nikada nisu kasnili. Tvrtka je nedavno otvorila i pogon u Ivancu.

OMCO: Nekad najslabija karika nosi 50% posla cijele grupe

OMCO Croatia od 1997. dio je grupe OMCO International sa sjedištem u Belgiji, koja ima podružnice u Austriji, Engleskoj, Sloveniji, Turskoj, Rumunjskoj i SAD-u. U trenutku ulaska u grupu bili su njezina najslabija članica, a za manje od godinu dana uprava grupacije donosi odluku o ulaganju u opremu i povećanje proizvodnje. Nekadašnja malena radionica za izradu i popravak alata u 10 godina razvila se u najvećeg i najvažnijeg člana OMCO Internationala, koji proizvodi 50 posto proizvodnje cijele grupe OMCO.

– Upravo je investiranje pravi put za izlazak iz krize. Kontinuirano ulažemo u modernizaciju strojeva i opreme. Zapošljavamo većinom mlade CNC operatere koji imaju trogodišnju ili troipogodišnju strojarsku školu te inženjere. Prosječna je plaća natprosječna za metalsku branšu – 5300 kuna neto – rekao je predsjednik uprave Darko Ranogajec, dodavši da je u desetak godina broj zaposlenih povećan sa 100 na današnjih 425, a godišnji promet s 4,1 milijun na gotovo 30 milijuna eura.

Oko 97% proizvoda izvoze.

HEW: Visoka kvaliteta i poštovanje rokova. To su načela od kojih nema odstupanja

Stotinjak radnika ivanečkog HEW-a, tvrtke u vlasništvu njemačkog Herforder Elektromotoren Werkea, sa zadovoljstvom prati dobro napredovanje radova na novoj tvornici, vrijednoj 1,6 milijuna eura.

– Budući da se naš posao ne uči u školi, svi naši radnici za proizvodnju dijelova elektromotora interno su osposobljeni. Vlasnik je zadovoljan HEW-om Ivanec, a kvaliteta proizvoda i poštovanje rokova isporuke ono je od čega nema odstupanja – ističe direktor Josip Šimunek.

Komentara 1

LI
liliZG
11:08 03.10.2012.

Tvrtka consors................"Nakon tri godine smanjile su se narudžbe iz inozemstva pa smo počeli proizvoditi i za domaće tržište, no zbog velikih problema s naplatom od toga smo odustali."-------time je sve rečeno............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije