Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR DOPRINIO?

Unatoč povećanju proizvodnje, dobit Petrokemije pada

Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
31.07.2017.
u 13:35

U tvrtki ističu kako se već treću godinu europski proizvođači suočavaju s krizom niskih cijena mineralnih gnojiva

Kutinska Petrokemija je u prvih šest mjeseci 2017. godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, povećala proizvodnju za 4,3 posto i prodaju za 1,5 posto, no niske cijene mineralnih gnojiva i viša ostvarena nabavna cijena prirodnog plina dovele su do toga da su ukupni prihodi smanjeni za 6,7 posto, na 986,6 milijuna kuna, priopćeno je iz Petrokemije čije je financijsko izvješće objavljeno danas (ponedjeljak), nakon što je Nadzorni odbor tvrtke u petak razmatrao rezultate poslovanja.



Proizvodnja i prodaja je rasla, ali su prosječne cijene mineralnih gnojiva na tržištu ove godine niže za 10,6 posto nego lani. To je dovelo i do gubitka Petrokemije koji u prvoj polovici iznosi 40,3 milijuna kuna, tj. 4,1 posto ukupnih prihoda. U prvoj polovici 2016. tvrtka je poslovala s dobiti od 1,2 milijuna kuna.

Ove godine je, pokazuju podaci, povećanje prodaje na domaćem tržištu iznosilo 13,5 posto, dok je prodaja u regiji povećana  uz dodatne napore za 29,8 posto. S druge strane smanjena je prodaja na udaljena tržišta zbog visokih troškova transporta i jake konkurencije velikih proizvođača.

U tvrtki ističu kako se već treću godinu europski proizvođači suočavaju s krizom niskih cijena mineralnih gnojiva, a na lokalnom i regionalnom planu Petrokemija doživljava poremećaje koje je u lancu poljoprivrede i proizvodnje hrane otvorila kriza u koncernu Agrokor.
Ključne riječi

Komentara 1

LI
lipa75
15:26 02.08.2017.

Pročitavši riječ "dobit" u naslovu teksta na trenutak sam se razveselio, međutim daljnji tekst me vratio u normalu jer naravno da državni masodont zvan Petrokemija moze poslovati samo na jedan način - a to je s gubitkom. Mijenjaju se Uprave, isisavaju novac iz tvrtke i samo pronalaze opravdanja za gubitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije