Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ugostitelji između nižih cijena i viših plaća biraju radnike

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić
04. siječnja 2020. u 09:15 1 komentara 387 prikaza
Marin Medak
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Svakim danom nove godine u restoranima je sve manje tehničkih problema izazvanih sniženjem PDV-a. Od 1. siječnja ugostitelji na hranu i slastice plaćaju 13 umjesto 25 posto, ali zbog pogreške pri unosu, mnogima su na kraju izlazili računi na kojima je i za sokove, vino... obračunat krivi, niži PDV. Sve se odmah ispravlja, a ako se ne računa malo stresa, oštećenih nema. Niži PDV ugostiteljima će ove godine uštedjeti 900 milijuna kuna. Većina zna što će s tim novcem.

Konobari SPREMNI ZA PROMJENE Na snagu stupa nova stopa PDV-a. Ugostitelji: Cijene ostaju iste

– Naša je politika da svaki višak reinvestiramo, a tako ćemo i dalje. S tim da smo sada u znatno ugodnijoj poziciji – kaže vlasnik prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, rovinjskog Montea, Danijel Đekić.

– Dio ćemo uložiti u dizanje kvalitete, a dio u plaće naših dvadesetak stalno i sezonski zaposlenih. Sniženja cijena ni u Monteu ni u većini restorana neće biti.

– Za to nema prostora. Mnoge je ugostitelje PDV od 25% proteklih godina potpuno iscrpio, a mnoge doveo i na rub zatvaranja i sada im je prioritet dizanje plaća jer će ostati bez radnika. I, naravno, ulaganje u kvalitetu – kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • than:

    Ovo koliko vidim ne kažu ugostitelji već jedan čovjek. U prosjeku kod ugostitelja će biti - niti niže cijene, niti veće plaće.