Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na snagu stupa nova stopa PDV-a. Ugostitelji: Cijene ostaju iste

Od početka iduće godine u sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata
30. prosinca 2019. u 08:12 10 komentara 3615 prikaza
Konobari
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.

Plenković i Marić Zakonske izmjene Što nam donosi četvrti krug porezne reforme?

"Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste. Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a u novogodišnjoj noći, a s obzirom na to da se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije", poručuje Medak.

VIDEO Porezi i doprinosi - Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a

Naime, od početka iduće godine u sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje se odnose na sva pića - alkoholna i bezalkoholna, vino i pivo - i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.

Stopa od 13 posto na hranu i slastice prema procjenama utjecat će na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.

Advent na Štrosu 'PREVIŠE JE KUĆICA' Ugostitelj o Adventu u Zagrebu: 'Rizik je prevelik i mnogi su kolege na kraju razočarani'

Još ima mjesta za poboljšanja

"Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje. Naglašavam još jednom da je oko 70 posto ugostitelja isključeno iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići, koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina", upozorava Medak.

Podsjeća pritom da je još 2002. Europska unija definirala pivo, vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu.

"Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90 posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li u to još i i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 posto te bi stoga i te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće, nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje padati", smatra Medak.

Advent u Zagrebu GASTRO ČUDA Piće za najhrabrije: Gdje možete popiti koktele rashlađene na -79°C?

Iznosi i procjene iz udruge ugostitelja koje zastupa po kojima bi ugostiteljstvo uz porezno rasterećenje, smanjenu administraciju te brisanje niza nelogičnih propisa tijekom idućih deset godina s 15 milijardi kuna prometa godišnje moglo 'skočiti' na dvostruko više ili na oko 30 milijardu kuna.

"Želimo plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Sniženom stopom PDV-a i modelom kravata kojeg predlažemo za svojevrsnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata možemo podići i kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u ugostiteljskim objektima", zaključuje Medak.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Uglješa:

    Pljačkaši, da im i ukinu pdv oni bi i podigli cijene, nabiti im pdv 50 posto

  • askica:

    Baš sam iznenađena da će cijene ostati iste. Vjerojatno će malo pomalo i rasti.

  • kapunjohan:

    Govorili su nismo konkurenčni - snizite porez a sad cijene ostaju iste , tako će biti i u trgovini , vlasnicima će ostajati više. Radnici , njima će biti kao i do sada - sramotno niske plaće i neprijazni uvijeti ... prikaži još! rada a poslodavci će kukati nema radnika pa će onda iskoristiti bijedu stranih koji će raditi dan i noć za tu bijednu plaću. Kako mogu uzimati radnike u turizmu Slovenci ;austrija i drugi , nama evropskoj velesili u turizmu , to je kao da Hajduk nadlicitira Real madrid. Velika odgovornost za iseljavanje je na poduzetnicima , koji se žele brzo osobno obogatiti i otplatiti kredite na račun bijednih plaća zaposlenih. Sad treba zakonom odrediti minimalne plaće u turizmu i smanjiti privremeni broj zaposlenih.