Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Udvostručio se broj IT tvrtki s više od 200 zaposlenih, najviše radnika ima državni APIS IT

25.07.2013., Zagreb - Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT, agencije za podrsku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
12.08.2014.
u 19:00

Manje IT tvrtke, ponajprije softverski startupi, i dalje su generator ukupno najviše novih radnih mjesta u industriji

HT-ov Combis lani je otvorio najviše novih radnih mjesta među većim IT tvrtkama u Hrvatskoj, tvrdi IDC Adriatics. Ukupno 39. I dok su manje IT tvrtke, ponajprije softverski startupi, i dalje generator ukupno najviše novih radnih mjesta u industriji, usporedno se udvostručio broj velikih IT tvrtki s više od 200 zaposlenih. Sada ih je sedam.

Najveći je lani bio državni div APIS IT s 383 zaposlenika. Druga je softverska tvrtka IN2 grupa, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 361 radnika. Slijede: HT-ova IT uzdanica Combis, za koju radi 359 radnika, domaći proizvođač računala Končar INEM s 272 radnika, nekadašnji PBZ-ov IT odjel Intesa SanPaolo Card s 265, domaći proizvođač opreme za pametne prometnice Telegra s 259 i pulski proizvođač softvera za telekomunikacije i bankarstvo InfoBip koji je zapošljavao 243 radnika.

Tih sedam velikih IT tvrtki lani je zapošljavalo više od 2100 radnika u Hrvatskoj. Usporedbe radi, sto najvećih IT tvrtki, prema podacima IDC Adriaticsa, lani je zapošljavalo malo manje od šest tisuća radnika. Usto, sve tri najveće IT tvrtke u Hrvatskoj po broju zaposlenih, APIS IT, IN2 grupa i Combis, u idućih godinu i pol planiraju imati više od 400 zaposlenika.

Božica Antunović, voditeljica odjela ljudskih potencijala u Combisu, kaže da ove godine planiraju zaposliti 20-ak radnika u Hrvatskoj. Hrvoje Somun, predsjednik uprave APIS IT-a (na slici), ističe da razrađuju plan zapošljavanja za 2015.

"Očekuje nas postupno preuzimanje poslova objedinjavanja državnog IT-a prema Zakonu o državnoj informacijskoj infrastrukturi, što treba uzeti u obzir, ali o konkretnim je brojkama prerano govoriti", kaže Somun.  

>> Tvrtka iza koje stoji Coca-Cola investirala u hrvatski startup

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije