Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Udvostručio se broj IT tvrtki s više od 200 zaposlenih, najviše radnika ima državni APIS IT

Manje IT tvrtke, ponajprije softverski startupi, i dalje su generator ukupno najviše novih radnih mjesta u industriji
12. kolovoza 2014. u 19:00 0 komentara 2045 prikaza
25.07.2013., Zagreb - Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT, agencije za podrsku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

HT-ov Combis lani je otvorio najviše novih radnih mjesta među većim IT tvrtkama u Hrvatskoj, tvrdi IDC Adriatics. Ukupno 39. I dok su manje IT tvrtke, ponajprije softverski startupi, i dalje generator ukupno najviše novih radnih mjesta u industriji, usporedno se udvostručio broj velikih IT tvrtki s više od 200 zaposlenih. Sada ih je sedam.

Najveći je lani bio državni div APIS IT s 383 zaposlenika. Druga je softverska tvrtka IN2 grupa, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 361 radnika. Slijede: HT-ova IT uzdanica Combis, za koju radi 359 radnika, domaći proizvođač računala Končar INEM s 272 radnika, nekadašnji PBZ-ov IT odjel Intesa SanPaolo Card s 265, domaći proizvođač opreme za pametne prometnice Telegra s 259 i pulski proizvođač softvera za telekomunikacije i bankarstvo InfoBip koji je zapošljavao 243 radnika.

Tih sedam velikih IT tvrtki lani je zapošljavalo više od 2100 radnika u Hrvatskoj. Usporedbe radi, sto najvećih IT tvrtki, prema podacima IDC Adriaticsa, lani je zapošljavalo malo manje od šest tisuća radnika. Usto, sve tri najveće IT tvrtke u Hrvatskoj po broju zaposlenih, APIS IT, IN2 grupa i Combis, u idućih godinu i pol planiraju imati više od 400 zaposlenika.

11.06.2014., Zagreb - Ucenici Osnovne skola Pavleka Miskine Zagreb koji sudjeluju na drzavnim natecanjima. Daniel i Paula.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL genijalci Najbolje učenike u državi Paulu i Daniela matematika - opušta dm DOUG ENGELBART Izumitelj računalnog miša preminuo u 89. godini

Božica Antunović, voditeljica odjela ljudskih potencijala u Combisu, kaže da ove godine planiraju zaposliti 20-ak radnika u Hrvatskoj. Hrvoje Somun, predsjednik uprave APIS IT-a (na slici), ističe da razrađuju plan zapošljavanja za 2015.

"Očekuje nas postupno preuzimanje poslova objedinjavanja državnog IT-a prema Zakonu o državnoj informacijskoj infrastrukturi, što treba uzeti u obzir, ali o konkretnim je brojkama prerano govoriti", kaže Somun.  

>> Tvrtka iza koje stoji Coca-Cola investirala u hrvatski startup

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.