Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOUG ENGELBART

Izumitelj računalnog miša preminuo u 89. godini

dm
Foto: Antonio Bronić
1/2
04.07.2013.
u 08:45

Doug Engelbart 1968. je održao prezentaciju koja je danas poznata kao "majka svih demonstracija"

Izumitelj računalnog miša Douglas C. Engelbart preminuo je u utorak u 89. godini, javlja Reuters. Engelbart, računalni znanstvenik u institutu Stanford, bio je lošeg zdravlja, a preminuo je mirno u snu, izvijestila je njegova kći Christina.

Engelbart je rođen 1925. godine u Portlandu. Krenuo je na državno sveučilište u Oregonu, no regrutiran je u američku mornaricu i poslan na Tihi ocean prije no što je diplomirao. Po povratku u SAD zaposlio se u Berkeleyu, a u Stanfordu se zaposlio 1957. godine.

Jedan od najpoznatijih trenutaka Engelbartove karijere bila je jednosatna prezentacija iz 1968. godine u San Franciscu na kojoj je predstavio brojne vizionarske ideje, zbog čega je prezentacija danas poznata kao \"majka svih demonstracija\".

Između ostalog, Engelbart je predstavio kvadratični uređaj s dva rotirajuća diska, to jest prvi računalni miš, održao prvu videokonferenciju, te predstavio teoriju o povezivanju stranica s informacijama na temelju koje će kasnije nastati arhitektura Weba - sve u sklopu jedne prezentacije.

Stanford je poslije licencirao tehnologiju za miša Appleu za 40.000 dolara, koji je svoj prvi računalni miš pustio u prodaju s računalom Lisa 1983. godine. Međutim, Engelbart nije zaradio puno novca na mišu jer je patent istekao 1987. godine, prije no što je počeo biti masovno upotrebljavan.

Iza sebe je ostavio drugu suprugu Karen O\'Leary Engelbart te četvero djece: Gerdu, Dianu, Christinu i Normana. Prva supruga Ballard preminula je 1997. godine.

>> Informacijska tehnologija čini ljude sretnijima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije