Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanovništvo se zadužuje

Ubrzano se podižu stambeni krediti – godišnji rast 10 posto

Zagreb: Radovi na sanaciji pročelja zgrade Vrhovnog suda
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
01.10.2021.
u 11:07

Paralelno sa zaduživanjem, rastu i depoziti; štednja kućanstava dosegnula je 238,3 milijarde kuna – u mjeseca dana je porasla za 3,3 milijarde kuna, dok je na godišnjoj razini veća 19 milijardi kuna, 8,6 posto

Dok ukupni krediti padaju za 400 milijuna kuna (0,2 posto) na mjesečnoj razini; krediti poduzećima za 700 milijuna kuna (0,8 posto), a krediti ostalim financijskim institucijama za 100 milijuna kuna (0,6 post), stanovništvo se pojačano zadužuje: ukupni krediti stanovništvu rasli su za 300 milijuna kuna (0,2 posto). 

Građani ne čekaju državu za obnovu nakon potresa: najveći rast bilježe stambeni krediti – 400 milijuna kuna (0,6 posto) u mjesec dana, dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni.

Prema podacima iz HNB-ova Komentara monetarnih kretanja za kolovoz, na godišnjoj su razini stambeni krediti nastavili ubrzano rasti (sa 10,6 posto na 10,8 posto), kao i gotovinski nenamjenski krediti (sa 0,6 posto na 0,8 posto), što je dovelo do ubrzanja ukupnih kredita stanovništvu sa 4,3 posto na 4,6 posto. 

- To ubrzavanje je nešto manje izraženog intenziteta u odnosu na prethodne mjesece kada je kreditiranje stanovništva bilo pod utjecajem provedbe programa državnog subvencioniranja. S druge strane, godišnja se stopa rasta kredita poduzećima usporila s 1,6 posto na 1,3 posto, pri čemu je nastavljena stagnacija prisutna još od ožujka ove godine – pojašnjavaju u HNB-u.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, u kolovozu su pali za 0,5 milijardi kuna ili 0,2 posto (na osnovi transakcija) u odnosu na srpanj te su na kraju mjeseca iznosili 241,4 milijarde kuna. Pritom se godišnja stopa rasta ukupnih plasmana zadržala na razini od 4,1 posto, jednakoj kao prethodni mjesec.

Ukupni depoziti u kolovozu su iznosili 359 milijardi kuna i bili su, na osnovi transakcija, veći za 8,6 milijarde kuna ili za 2,5 posto u odnosu na srpanj, dok su na godišnjoj razini porasli za 37 milijardi kuna, odnosno za 11,5 posto.

Uslijed turističke sezone depoziti kućanstava porasli su za 3,3 milijarde kuna, na 238,3 milijarde kuna, što je rast od 1,1 posto u odnosu na srpanj, dok su na godišnjoj razini porasli za 19 milijardi kuna, odnosno za 8,6 posto.

>> VIDEO Stožer donio osam novih odluka: Provjerite koje su sve promjene


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije