Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KROZ RUKE IM PROLAZE MILIJARDE

Što će biti s mjenjačnicama nakon uvođenja eura? Predsjednik udruge: 'Ugroženi smo'

Dubravka Petric/PIXSELL
30.09.2021.
u 12:23

Hrvatska narodna banka smatra da bi od 1161 ovlaštenih mjenjača moglo svoja vrata zatvoriti tek njih 150.

Uvođenje eura dovest će do brojnih promjena, no to će zasigurno osjetiti mjenjačnice.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, mjenjačnice godišnje na promjeni deviza u kune i obratno naprave promet od skoro 30 milijardi kuna. Najveći dio toga upravo je vezan uz eure. Podaci iz 2019. godine navode kako je kroz mjenjačnice prošlo čak 3,5 milijarde eura. 

Gabor Soregi, predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača i vlasnik mjenjačnice stava je kako uvođenje eura će negativno utjecati na mjenjačnice. 

- Frizure ili postolar će možda poskupjeti, kava, hrana i roba isto možda, puno je možda oko uvođenja eura, ali jedno je sigurno, mjenjačnice će nestati, gotovo sve. 3000 poslovnica u kojima trenutno radi 10 tisuća zaposlenika ugroženo je - tvrdi predsjednik njihove udruge, piše RTL. 

- Sam broj ovlaštenih mjenjača će se smanjiti za je 80, 90 posto. Dosta ljudi će ostati bez posla jer dosta obrtnika malih se bavi isključivo tim poslovima i oni će, ako ne promijene svoje profile i ne uvedu druge djelatnosti, morat će ugasiti svoje poslovanje - navodi Soregi. 

Vlasnika mjenjačnice Marijan Grgić ne zabrinjavaju brojke. 

- I u Austriji rade mjenjačnice i u Sloveniji. Tako da sve neke mjenjačnice koje su periferne, gdje je to usputna djelatnost to će otpast. Ali, ovi pravi mjenjači - oni će opstat. Nećete otpuštati i gasiti poslovnice? Ma ne, ima ideja drugih, planova. Jeste već smislili neke ideje? Pa da, evo kriptovalute i puno toga -  kazao je Grgić za RTL. 

Hrvatska narodna banka smatra da bi od 1161 ovlaštenih mjenjača moglo svoja vrata zatvoriti tek njih 150. 

VIDEO: Kako strani radnici žive u Hrvatskoj: Sobe dijele s kolegama, a nakon posla rijetko kad gdje idu

 

 

 

Komentara 6

LA
lajh1985
12:29 30.09.2021.

Zao mi je samo ovih koji su posteno radili posao koji ce morat zatvorit, a onih sto mjenjaju euro po 6.5 dole na moru uopce nije

TU
Tutlek1234
12:36 30.09.2021.

Racku me zaboli dok su pljačkali bilo je dobro... Sad ljenivci na posao delati....

Avatar Ričard
Ričard
10:21 01.10.2021.

nova radna mista u HAC na naplatnim kucicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije