Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Guverner Vujčić ove godine očekuje rast BDP-a od čak 8,5%, a iduće 4,1 posto

U osnovnom scenariju, naglasio je Vujčić, rast gospodarstva u ovoj godini trebao bi biti 8,5 posto, a u idućoj godini 4,1 posto, što će povoljno utjecati na zaposlenost i plaće.
30. rujna 2021. u 18:03 1 komentara 397 prikaza
Opatija: Izjava guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U trećem tromjesečju ove godine očekuje se visok godišnji rast BDP-a, a u nastavku godine njegovo usporavanje, pa bi se realna gospodarska aktivnost na razini 2021. godine mogla povećati za 8,5 posto, ustvrdio je guverner Boris Vujčić na konferenciji “Financijsko tržište” u Opatiji.

Ove bi se godine inflacija mogla ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. godini blago usporiti, na 2,1 posto. Guverner Vujčić ističe da inflacija ubrzava uglavnom pod utjecajem rasta cijena energije i prehrane, no pretežu rizici koji bi mogli dovesti do viših ostvarenja, dok su rizici za gospodarstvo uravnoteženi. U osnovnom scenariju, naglasio je Vujčić, rast gospodarstva u ovoj godini trebao bi biti 8,5 posto, a u idućoj godini 4,1 posto, što će povoljno utjecati na zaposlenost i plaće.

No, ostvare li se negativni rizici, tada bi u alternativnom scenariju rast gospodarstva u ovoj godini iznosio 7,7 posto, a u idućoj godini 2,5 posto. No, i u tom bi scenariju rast u ovoj godini bio znatno veći nego što se to dosad očekivalo, no u idućoj bi bio niži.

U Opatiji je počela 24. znanstveno- stručna konferencija Financijsko tržište | Autor : Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 30.09.2021., Opatija - 24. znanstveno strucna konferencija Financijsko trziste u hotelu Kvarner. Uzvanike je pozdravio Zdenko Adrovic iz Hrvatske udruge banaka, a uvodno predavanje odrzao je Boris Vujcic guverner Hrvatske narodne banke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Negativni rizici za gospodarstvo odnose se na mogućnost da će u četvrtom tromjesečju ove godine u europodručju doći do pogoršanja epidemiološke situacije i pooštravanja restriktivnih mjera, što bi moglo rezultirati sporijim intenzitetom oporavka europodručja. To bi onda dovelo do slabije inozemne potražnje pa bi kretanja domaćega robnog izvoza mogla biti nepovoljnija od očekivanja u osnovnom scenariju.

Također, u alternativnom se scenariju očekuje slabija investicijska dinamika zbog rasta cijena građevinskog materijala i usluga te sporija dinamika korištenja sredstava iz fondova Europske unije od očekivane. Ipak, istaknuo je guverner, trenutačna je situacija, uz prisutne rizike, istodobno i prilika za dovođenje u Hrvatsku dijela proizvodnje koja se seli iz Azije u Europu zbog nefunkcioniranja proizvodnih lanaca. Kada je inflacija u pitanju, guverner je istaknuo da manjak materijala i opreme utječe na rast proizvođačkih cijena, dok je rast inflacijskih očekivanja potrošača vjerojatno povezan s ubrzanjem rasta cijena hrane.

Negativni rizici za inflaciju odnose se na mogući brži rast osobne potrošnje no što se očekivalo, više cijene sirove nafte i drugih sirovina na svjetskom tržištu, izrazitiji rast cijena poluproizvoda zbog zastoja u opskrbnim lancima te na mogući porast određenih administrativno reguliranih cijena. Govoreći o stanju u bankarskom sektoru, istaknuo je kako je višak likvidnosti na povijesno najvišim razinama uz istodobni nastavak smanjenja troškova financiranja.

KROZ RUKE IM PROLAZE MILIJARDE Što će biti s mjenjačnicama nakon uvođenja eura? Predsjednik udruge: 'Ugroženi smo' Zagreb: Panel rasprava "Budućnost hrvatskog poduzetništva" na Visokom učilištu Algebra Panel Budućnost hrvatskog poduzetništva Tedeschi: Cilj je da svi imamo kuću od bijelog kamena, a ne jedan takvu, a ostali od dreka Objavljeno financijsko izvješće Zagrebački holding Grupa smanjila gubitak na 60,8 milijuna kuna uskoro poznato rješenje Adrović se nada 'razumnom' rješenju oko prešutnih minusa, Vujčić smiruje potrošače
Preminuo Aki Rahimovski, pjevač Parnog Valjka
golema tuga
Akiju su ovog tjedna u jednoj zagrebačkoj klinici ugrađena četiri stenta, svi su vjerovali da će biti dobro
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu