Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarska analiza HNB-a

Guverner Vujčić ove godine očekuje rast BDP-a od čak 8,5%, a iduće 4,1 posto

Opatija: Izjava guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
30.09.2021.
u 18:03

U osnovnom scenariju, naglasio je Vujčić, rast gospodarstva u ovoj godini trebao bi biti 8,5 posto, a u idućoj godini 4,1 posto, što će povoljno utjecati na zaposlenost i plaće.

U trećem tromjesečju ove godine očekuje se visok godišnji rast BDP-a, a u nastavku godine njegovo usporavanje, pa bi se realna gospodarska aktivnost na razini 2021. godine mogla povećati za 8,5 posto, ustvrdio je guverner Boris Vujčić na konferenciji “Financijsko tržište” u Opatiji.

Ove bi se godine inflacija mogla ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. godini blago usporiti, na 2,1 posto. Guverner Vujčić ističe da inflacija ubrzava uglavnom pod utjecajem rasta cijena energije i prehrane, no pretežu rizici koji bi mogli dovesti do viših ostvarenja, dok su rizici za gospodarstvo uravnoteženi. U osnovnom scenariju, naglasio je Vujčić, rast gospodarstva u ovoj godini trebao bi biti 8,5 posto, a u idućoj godini 4,1 posto, što će povoljno utjecati na zaposlenost i plaće.

No, ostvare li se negativni rizici, tada bi u alternativnom scenariju rast gospodarstva u ovoj godini iznosio 7,7 posto, a u idućoj godini 2,5 posto. No, i u tom bi scenariju rast u ovoj godini bio znatno veći nego što se to dosad očekivalo, no u idućoj bi bio niži.

30.09.2021., Opatija - 24. znanstveno strucna konferencija Financijsko trziste u hotelu Kvarner. Uzvanike je pozdravio Zdenko Adrovic iz Hrvatske udruge banaka, a uvodno predavanje odrzao je Boris Vujcic guverner Hrvatske narodne banke. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Negativni rizici za gospodarstvo odnose se na mogućnost da će u četvrtom tromjesečju ove godine u europodručju doći do pogoršanja epidemiološke situacije i pooštravanja restriktivnih mjera, što bi moglo rezultirati sporijim intenzitetom oporavka europodručja. To bi onda dovelo do slabije inozemne potražnje pa bi kretanja domaćega robnog izvoza mogla biti nepovoljnija od očekivanja u osnovnom scenariju.

Također, u alternativnom se scenariju očekuje slabija investicijska dinamika zbog rasta cijena građevinskog materijala i usluga te sporija dinamika korištenja sredstava iz fondova Europske unije od očekivane. Ipak, istaknuo je guverner, trenutačna je situacija, uz prisutne rizike, istodobno i prilika za dovođenje u Hrvatsku dijela proizvodnje koja se seli iz Azije u Europu zbog nefunkcioniranja proizvodnih lanaca. Kada je inflacija u pitanju, guverner je istaknuo da manjak materijala i opreme utječe na rast proizvođačkih cijena, dok je rast inflacijskih očekivanja potrošača vjerojatno povezan s ubrzanjem rasta cijena hrane.

Negativni rizici za inflaciju odnose se na mogući brži rast osobne potrošnje no što se očekivalo, više cijene sirove nafte i drugih sirovina na svjetskom tržištu, izrazitiji rast cijena poluproizvoda zbog zastoja u opskrbnim lancima te na mogući porast određenih administrativno reguliranih cijena. Govoreći o stanju u bankarskom sektoru, istaknuo je kako je višak likvidnosti na povijesno najvišim razinama uz istodobni nastavak smanjenja troškova financiranja.

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
21:33 30.09.2021.

Kanal rate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije