Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U vukovarsku pivovaru uloženo 11 milijuna kuna

Investitor je tvrtka K pivovari Zagrebačke pivovare.
23. kolovoza 2018. u 00:15 1 komentara 563 prikaza

Ponovo je otvorena Vukovarska pivovara. Novi je pogon smješten u poslovno-inovacijskom centru BIC-Vukovar, a vrijednost je investicije 11 milijuna kuna iza koje stoji tvrtka K pivovari u vlasništvu Zagrebačke pivovare.

investicija Vlasnik pivskog brenda Corona ulaže četiri milijarde dolara u kanadskog proizvođača kanabisa

Svakako, svaka investicija u Vukovar uvijek je dobrodošla, osim što se budi nekada jako popularni pivarski brend, treba spomenuti kako se u novom pogonu otvara i pet novih radnih mjesta.

Popularna etiketa

Pogon iz kojeg će dolaziti Vukovarsko pivo dolazi iz još jednog hrvatskog proizvođača, Letine iz Čakovca koja je već napravila nekoliko pogona za mikropivovare.

Važnost ove investicije za Vukovar potvrdio je svojim dolaskom i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je, logično, istakao kako je zadovoljan što će se ponovo na tržištu naći nekada iznimno popularna etiketa Vukovarskog piva.

Pogledajte video - Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Godišnji je kapacitet pivovare 5000 hektolitara a u sklopu tvrtke K pivovari je već ranije otvoren Grif, mikropivovara otvorena u zagrebačkoj Ilici gdje se i nalazi Zagrebačka pivovara te njezin glavni pogon.

Kako smo čuli od direktorice tvrtke K pivovari, Tine Puhalo-Grladinović, Zagrebačka je pivovara otkupila od ranijeg vlasnika i etiketu i recepturu, dakle, pivo koje će dolaziti iz Vukovara proizvodit će se po nešto izmijenjenom receptu temeljem kojeg se Vukovarsko pivo proizvodilo na vrhuncu svoje popularnosti. Također, ističe se i izlazak u susret lokalne samouprave na čelu s Penavom koja je maksimalno olakšala otvaranje novog pogona u vukovarskoj industrijskoj zoni. No, svakako je zanimljiva poslovna odluka Zagrebačke pivovare da otvori još jednu mikropivovaru, i to u relativno kratkom roku.

Pivo dobro je znati Pijete pivo iz boce? Evo zašto ne biste trebali


 – Craft je u Americi pa i u Češkoj već neko vrijeme u usponu, pa isto očekujemo i u Hrvatskoj jer se takvi trendovi uvijek osjete i na našem tržištu. Znači, taj trend mogao bi kod nas, kao i tamo, doseći deset ili dvadeset posto, pa je logično da želimo biti dio toga – rekao je Marko Njavro, predsjednik uprave Zagrebačke pivovare.

Inovacije i kvaliteta

Direktorica tvrtke K pivovari prisnažila je kako je craft pivarstvo koje je donijelo brojne novitete u proizvodnji piva sada etablirano i prihvaćeno u nas kao jedna nova grana, sadašnjih jedan i pol posto i prema njezinom mišljenju moglo bi prerasti u čak petinu tržišta. Izrazito je efektna bila izjava Dragana Kovačevića iz Hrvatske gospodarske komore.

pivo Pokušajte obavezno Pivo mnogi vole piti, no još je bolje kada ga koristite za ovo

– Pivarstvo danas u Hrvatskoj zapošljava nekih 28.000 ljudi, pa je svako novo otvorenje neke pivovare uvijek dobra vijest. Mikropivovare dobrodošao su novitet na našem tržištu. Tako smo prepoznali i male nezavisne pivovare kao nositelja inovacije kvalitete u pivarstvu pa smo tako odlučili osnovati Udrugu malih nezavisnih pivovara te ih tako institucionalizirati i dati im legitimitet na tržištu te im na taj pomoći u daljnjem razvoju. Riječ je o jednom novom trendu koji će u svakom slučaju pridonijeti turističkoj ponudi u nas na jedan sasvim novi način te ih zbog toga apsolutno treba pridonijeti – rekao je Kovačević.

Jedna državna struktura podupire malo poduzetništvo što mikropivovare jesu a država, barem prema posljednjem nacrtu poreznog zakona ne sasvim, odnosno male tvrtke poput naših novovalnih pivovara mogle bi biti među najpogođenijima. S druge strane, logičan je potez Zagrebačke pivovare da se i otvaranjem nove pivovare u Vukovaru nastoji ući u vlak novih okusa i inovacije koje je donio craft pokret u nas jer je, kako i sami ističu,craft segment u porastu je praktično na svakom tržištu gdje se pojavio.

ČUDNI ŽIVOTNI PUTEVI
Danas je poznati hrvatski glazbenik, a nekoć je pobjeđivao Đokovića sa 6:0!
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati