Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA HNB-a

U tri godine zaduženost građana skočila sa 30 na 40% BDP-a

hnb
Marko Lukunić/Pixell
27.06.2010.
u 11:23

Analiza Ivane Herceg i Vedrana Šošića iz HNB-a o kreditnoj zaduženosti hrvatskih kućanstava i posljedicama na financijsku stabilnost pokazuje da oko šest posto kućanstava kasni barem s jednom ratom otplate u godinu dana

Hrvatska su kućanstva od 2005. do 2008. godine udvostručila zaduženje, a mjereno udjelom u BDP-u, dugovanje je poraslo sa 30 na više od 40 posto BDP-a. Razlog su labaviji kriteriji zaduženja u bankama i solidna kreditna sposobnost, koja je tada vladala. Zaključak je to analize Ivane Herceg i Vedrana Šošića iz HNB-a o kreditnoj zaduženosti hrvatskih kućanstava i posljedicama na financijsku stabilnost. Analiza je predstavljena na 16. Dubrovačkoj konferenciji HNB-a, a izvatke je prenio  portal Bankamagazin.

Autori ističu da je situacija s naplatom znatno pogoršana; kasni se s otplatom, a plaće su sve niže. Oko šest posto kućanstava kasni barem s jednom ratom otplate u godinu dana. Prema podacima iz analize, nositelj duga većinom je muškarac star 53 godine, u prosječno zaduženo kućanstvo ima dvostruko više djece nego nezaduženo, obrazovanije je i uglavnom zaposleno u tercijarnom sektoru. Odobravanje kredita rizičnijim dužnicima povećalo je ranjivost zaduženosti kućanstava i moglo bi dovesti do većih problema u naplati kredita. Ukupno dvije trećine ukupnog duga nosi petina najzaduženijih kućanstva koja žive u gradskim sredinama.

Ključne riječi

Komentara 5

10
101lakeoswego
19:08 28.06.2010.

boli me dupe, moj pokojni japa uvijek je govorio: pokrij se onak kak je duga deka-hehehehe, ovi nisu slusali svoje jape, sad kuda koji hehehehehehehe

UK
Ugo Kajvez
14:29 27.06.2010.

Imamo još fore do 2012g .......

RI
riise
18:43 27.06.2010.

Nije ni čudo...2002.g. godine rast kredita je bio 30% godišnje...I to naši urbani i obrzovaniji građani...Jaoooooooooooooooo!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije