Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najvrjedniji industrijski projekt

U tijeku je nadogradnja rafinerija u Rijeci: Ovom investicijom rafinerija će postati moderna europska rafinerija

INA
Foto: INA
1/16
25.05.2022.
u 14:05

„Ponosni smo na dosadašnje uspjehe, osobito kada uzmemo u obzir izazovne uvjete koji nas prate gotovo od početka radova“, rekao je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga

U tijeku su radovi na riječkoj rafineriji koji će domaću rafineriju svrstati među suvremenije rafinerije. Sve je počelo prije dvije godine kada je INA pokrenula projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Najveći je to i najvrjedniji industrijski projekt koji se odvija u Hrvatskoj.

- Ponosni smo na dosadašnje uspjehe, osobito kada uzmemo u obzir izazovne uvjete koji nas prate gotovo od početka radova. Osim velikih poremećaja u svjetskim lancima opskrbe, pandemija nam je otežala i aktivnosti na terenu – kazao je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine. Tvrdi, unatoč neizvjesnostima u svijetu glede ratnih i geopolitičkih sukoba, ostaju predani nastavku transformacije rafinerijskog poslovanja i podizanju konkurentnosti Rafinerije nafte Rijeka.

Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga
Foto: INA

- Već sada se naziru nove konture postrojenja, dok će se vizura cijele rafinerije značajno promijeniti ovo ljeto nakon postavljanja čeličnih modula i koksnih komora na temelje. Ukupna ulaganja u projekt iznose više od četiri milijarde kuna, a implementacijom projekta osigurat će se održivost i profitabilnost Ininog rafinerijskog poslovanja – dodao je Pleše.

Unatoč radovima, rafinerija nafte Rijeka u punom kapacitetu

Iako se radovi odvijaju, riječka rafinerija radi punim kapacitetom i neometano isporučuje derivate. Na postrojenju za obradu teških ostataka uz radove na armirano-betonskim konstrukcijama u  tijeku su intenzivni radovi montaže čeličnih struktura koji se odvijaju usporedno s montažom razne statičke opreme.

Također, radovi na izgradnji strukture koksnih komora su u završnoj fazi. U tijeku su radovi na izgradnji luke za koks, trenutno je u moru postavljeno 25 pilota, izvedeno  je 10.000 m3 općeg nasipa, izvode se armirano-betonski radovi na silosu koksa i temeljima transportera koksa. Paralelno uz radove na samom gradilištu, odvijaju se i radovi na proizvodnji čelične konstrukcije i predfabrikaciji cjevovoda u tvornicama u Turskoj, Poljskoj , Italiji i Rumunjskoj. Kako radovi na gradilištu napreduju od početka do danas možete pogledati u videozapisu

Najveća investicija vrijedna 4 milijarde kuna

Cijela investicija vrijedi visokih 4 milijarde kuna, a glavni ciljevi ove investicije su postizanje veće proizvodnje niskosumpornih benzina i dizelskih goriva, prestanak proizvodnje teških loživih ulja, smanjenje ukupnih štetnih emisija u okoliš te proizvodnja kvalitetnih goriva prema standardima Europske unije.

Foto: INA

Isplativo poslovanje postići će se tako što će teški ostaci nafte biti pretvarani u takozvane svjetlije produkte, odnosno diesel i benzin.

Dvije komore težine 330 tona i zapremnine 900 m3 svaka stigle su iz španjolskog Gijona na gradilište u Rafineriju nafte Rijeka. Uz komore, dopremljen je i frakcionator čija duljina iznosi impresivnih 51 metar. Sva oprema je tijekom ožujka s broda pretovarena na posebnu baržu kojom je i dopremljena u luku Podurinj. Posebnim transporterima transportirana je do rafinerije i bit će ugrađena u postrojenja.

Važno je napomenuti i kako će se ovim radovima uvoz smanjiti, a Rijeka će imati moderno naftno postrojenje.

- Projektni tim se profesionalno nosi sa svim zadacima. Nadamo se da će ove godine biti završen veliki dio građevinskih radova. Uz svu kompleksnost, i dalje nam je u primarnom fokusu očuvanje zdravlja naših radnika, kao i svih vanjskih radnika na projektu – zaključno je rekao Pleše.

O nadogradnji rafinerije

  • projekt je na 50% ukupne gotovosti
  • Radovi na najvećoj investiciji u povijesti Ine, Riječkoj rafineriji započeli su u ožujku 2020. godine
  • Na gradilištu je svakodnevno prisutno više od 450 radnika
  • Ugrađeno je preko 13800 kubnih metara betona i 1200 tona čeličnih konstrukcija
  • Instalirano je 11 posuda, 8 kolona i 15 izmjenjivača za novo postrojenje
  • U luci je betonirano 8 od 66 pilota za novi pristan
  • U cijeli projekt uloženo je više od 4 milijarde kuna i to je jedna od najvećih investicija koja će rafineriju unaprijediti u svjetske standarde
  • Sveukupno 11 godina bilo je potrebno za pokretanje realizacije ovog projekta
  • Unatoč radovima Rafinerija nafte Rijeka radi neometano i proizvodi derivate u punim kapacitetima

 

Sadržaj nastao u suradnji s INA-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije