Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Sisku osnovan novi Inin sindikat: Ovo je moderan sindikat utemeljen na volji članova

Današnji sindikati imaju strukturu piramide, gdje se uglavnom sluša jednog ili dva čovjeka u vrhu, ideje se prenose na tijela sindikata, a radnik najčešće ne zna mnogo. Želja nam je piramida koja će kretati od dna prema vrhu, kaže Predrag Sekulić
13. studenoga 2015. u 12:04 0 komentara 904 prikaza
Predrag Sekulić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Novi sindikat u INA-i, Sindikat Nova Solidarnost, formiran je u Sisku. Za prvog predsjednika Nove Solidarnosti, do izborne skupštine, izabran je Predrag Sekulić, donedavni čelnik Radničkog vijeća u INA-i te bivši član sindikata INAŠ.

– Nakon posljednjih zbivanja u Ini (događaji s maloprodajom, reorganizacije i otkazi, ostavka predsjednika Radničkog vijeća, opoziv i smjena nepodobnih sindikalista,...) jasno je vidljivo da su sindikati u Ini postali tzv. žuti sindikati. Suradnja s poslodavcem, a sve manji kontakt s radnicima o čijoj sudbini i radno-pravnom statusu bi morali brinuti,  sve veće nezadovoljstvo radnika, te pozivi za osnivanjem novog sindikata prirodno su doveli do ideje o osnivanju novog sindikata. Jasno je da se sadašnji sindikati ne mogu mijenjati, jer su čvrsto autokratski vođeni od sindikalnih vođa. Na žalost i mnogi od nas su to osjetili. Želja nam je stvoriti novi, moderan sindikat, utemeljen na demokratskoj volji njegovih članova – rekao je Predrag Sekulić.

On ističe kako nisu, unatoč promišljanjima skupine radnika kako bi u svom nazivu trebali imati riječ rafinerija ili Ina, htjeli dozvoliti ograničenja bilo koje vrste. Osnovni plan je novog sindikata djelovanje na nivou cijele Ine, ali isto tako ostaviti prostora za suradnju i eventualno udruživanje sa drugim "borbenim" sindikatima, također nezadovoljnih današnjom sindikalnom scenom.

– Današnji sindikati imaju strukturu piramide, gdje se uglavnom sluša jednog ili dva čovjeka u vrhu, ideje se prenose na tijela sindikata, a radnik najčešće ne zna mnogo. Želja nam je piramida koja će kretati od dna prema vrhu. Najjači dio sindikata su radnici i želja nam je da u novom sindikatu tako i bude. Svatko ima pravo glasa, radnici sami biraju povjerenike, svi se mogu kandidirati i biti izabrani ako njihova sredina to izglasa. O svim bitnim pitanjima za radnike, savjetuje se sa samim radnicima anketama, razgovorom, referendumom... Dijeljenje informacija preko mreže povjerenika i njihovih zamjenika  mora biti konstanta. Povjerenici moraju biti među radnicima, te svojim znanjem pomoći u rješavanju svakodnevnih problema – rekao je Sekulić.

Nezadovoljstvo većeg dijela radnika sisačke Rafinerije "starim sindikatima", kuliminiralo je nedavnim smjenama povjerenika INAŠ-a i SING-a u ovom proizvodnom pogonu, ali i otkazima koje su u INA-i dobili dvojica radnika jer su koristili službene mail adrese za reagiranje na ostavke predsjednika Radničkog vijeća. Otkazi su, tvrde u novoformiranom sindikatu, inicirali upravo aktualni sindikalisti pri Upravi INA-e.

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.