Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Saboru o kvalitetnijim kreditima za obrtnike, OPG i građane

Posebnost kredita je što, primjerice, ovisi o žetvi pa će poljoprivrednik kamatu vraćati mjesečno, a glavnicu nakon što proda urod za godinu dana
26. listopada 2012. u 14:19 4 komentara 7 prikaza
'otvoreno....zagreb...........29.03.2005. ilustracija za novac , hr kune foto: IGOR KRALJ'
Foto: Igor Kralj/Pixsell

U Odboru za financije i državni proračun Hrvatskog sabora održan je sastanak predstavnika Hrvatske udruge kreditnih unija i predsjednika odbora mr. Srđana Gjurkovića.

Tema sastanka bila je inicijativa prema izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim unijama u cilju omogućavanja održivog razvoja kreditnih unija u Republici Hrvatskoj.

Posebno je naglašena potreba izmjene zakonodavnog okvira kako bi se ojačale komponente društveno korisnog poslovanja, financiranja malih poduzetnika i obrtnika te uključivanje kreditnih unija u sve modele poticanja gospodarskog razvitka.

10 milijuna kuna za kredita za obrtnike, OPG-ove i građane

Hrvatska udruga kreditnih unija prošli je tjedan organizirala konferenciju u povodu Svjetskog dana kreditnih unija. Na konferenciji su javnosti predstavili kreditnu liniju za obrtnike, OPG-ove i građane vrijednu 10 milijuna kuna.

Krediti HUKU-a su bez valutne klauzule uz kamatnu stopu od 8,49 posto na godinu dana. Posebnost kredita je što, primjerice, ovisi o žetvi pa će poljoprivrednik kamatu vraćati mjesečno, a glavnicu nakon što proda urod za godinu dana.

Kreditne unije takvim poslovanjem prate trendove u EU, gdje se poslovanje unija temelji na načelima uzajamnosti i društvene korisnosti.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • than:

    Kamatna stopa 8,49 ?!?!?! Nema sto. 'Kvalitetan' kredit.

  • Mato Vilac:

    "Kvalitetan kredit" znači lihvarske kamate strane banke, kupovinu strane opreme i na kraju ovrhu. Tako prolaze npr. seljaci koji su se zadužili za mehanizaciju, opremu za farme... Sad imaju manje nego ikad i jedini im je spas otići u drugu ... prikaži još!u državu. A stranac je zaradio te će po drugi put prodati traktore, opremu...

  • tino984521:

    a šta je sa kreditima od 1.5% , pa sasvim je normalno da nema valutne klauzule... ovakav kredit nebi uzeo ni pod razno ovaj kredit je dansnji dan nemoguce vratit, Engleska drzava uzima kredit i ona placa kamate,i dijeli ljudima ... prikaži još!ma kredit od 0,5% tek toliko da je za stroškove ,a ostalo placa drzava koja se ionako naplati preko poreza... ali ovo .... ovo je deranje kože!!!! 10 000 000kn... to mozda daje onaj pop!!!!