Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U novom pogonu godišnje će se izrađivati više od 1300 klupa i koševa

Tvrtka Include mladog poduzetnika Ivana Mrvoša nastavlja s ulaganjima
10. travnja 2021. u 23:01 4 komentara 1316 prikaza
Foto: Include

Tvrtka Include mladog hrvatskog poduzetnika Ivana Mrvoša krajem prošle godine napravila je veliku investiciju u vlastiti proizvodni pogon pa se sada cijeli proces izrade metalnih komponenti odvija unutar tvrtke. Ovaj tjedan novi je proizvodni pogon pušten u rad uz zapošljavanje novih djelatnika. Pogon se prostire na 550 kvadrata, a u njemu će se proizvoditi metalne konstrukcije za redizajnirane klupe Steora, nove spremnike otpada Terra i sve buduće proizvode.

Ilustracija DJELATNOSTI KOCKANJA I KLAĐENJA U deset godina tvrtkama su udvostručeni prihodi, a prosječna plaća je porasla za 48,2 posto

U planu i dodatne smjene

U jednoj smjeni godišnje će se moći izraditi oko 1300 klupa i koševa, a na ljeto se planira uvođenje i dodatne smjene, ovisno o narudžbama i situaciji s COVID-om koja trenutačno ima određeni utjecaj na prodajne aktivnosti. Sukus je to nove investicije u Includeu ukupne vrijednosti 1,4 milijuna kuna.

– Ugrađen je potpuno novi industrijski pod te su nabavljene probijačice za metalne limove, 60-tonska savijačica, bravarska radionica i komora za lakiranje. Radi se o transformaciji postojećeg pogona u Solinu, u koji je implementiran cjelokupni metaloprerađivački dio proizvodnje – kaže Ivan Mrvoš.

Redizajnirane pametne klupe predstavljene su u studenom prošle godine zajedno s programom spremnika za otpad Terra. Kako je tada rekao Ivan Mrvoš, cilj je bio napraviti pametnu klupu koja će biti iste cijene kao i obična, dok je cilj spremnika Terra ekonomičnije rukovanje otpadom, ali i čišći i zdraviji parkovi, šetnice i ulice. Osim cijenom povoljne Steore Classic, tada je predstavljena i ‘najmoćnija pametna klupa na svijetu’, Steora City temeljena na sustavu umjetne inteligencije, a namijenjena visokofrekventnim lokacijama.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina PROBLEMI S BIROKRACIJOM Nakon Nanobita, Sumina otvara tvrtku za ulaganje u startupe

Steora Cyclo uklapa se u trend mikromobilnosti jer je opremljena punjačima za skutere i električne bicikle. Spremnici otpada Terra dolaze u više oblika i veličina, svi su opremljeni naprednim sustavom komprimiranja otpada kojim se kapacitet spremnika poveća za pet puta u odnosu na klasični spremnik. Uštedu za lokalne samouprave donose preko cloud platforme Solos kojim komunalne tvrtke optimiziraju rute za prikupljanje otpada. Sve će se to proizvoditi u proširenom pogonu u Solinu.

Zaposlili su CNC operatere, zavarivače i lakirere, uz postojeće zaposlenike koji rade na samom finalnom sklapanju proizvoda. Svi oni sada rade u jednoj smjeni, što znači da će biti prostora i za dodatna buduća zapošljavanja. Tvrtka trenutačno broji 54 zaposlena, većinom visoko obrazovani kadar, a najviše ih radi u odjelu istraživanja i razvoja, prodaje i proizvodnje. Tvrtka se i dalje nalazi u Solinu te za sada, unatoč značajnom proširenju, ne razmišljaju o nekoj novoj lokaciji.

Jak izvozni proizvod

– Zasigurno smo razmišljali i o opcijama preseljenja na drugu lokaciju, no za sada uspijevamo pronaći kvalitetan kadar u Solinu i okolici te imamo dovoljno proizvodnog prostora za cijelu ovu godinu, što je u ovome trenutku najvažnije. Posljednjih godina aktivno smo uključeni u potporu lokalnoj startup i IT zajednici, s ciljem privlačenja stručnog kadra iz drugih dijelova države u Split, što bi također trebalo osigurati da se dugoročno zadržimo ovdje – objasnio je mladi poduzetnik.

ANITA LACMANOVIĆ SAP više nije tu samo da ponudi softver, tu smo i da savjetujemo tvrtke o transformaciji

Pametne klupe Includea koji je vodeći proizvođač u ovom segmentu pronaći ćete u mnogim hrvatskim gradovima, no one su u međuvremenu postale i jak izvozni proizvod koji odlazi na više kontinenata.

– Posljednje instalacije većinom su izvozno orijentirane, što je nastavak trenda iz 2017. godine od kada većina godišnje prodaje odlazi na izvoz, a vrlo malo na naše domaće tržište. Posljednje instalacije bile su u Rumunjskoj, Italiji, Portugalu, Saudijsko Arabiji, Velikoj Britaniji i Reunionu – govori Mrvoš.

Ova tvrtka ima urede u šest zemalja, njihova se rješenja izvoze na tržišta više od 56 zemalja, a njihove proizvode, koji se razvijaju i proizvode samostalno korištenjem dijelova lokalnog porijekla, godišnje koristi više od dva milijuna ljudi. Prije dvije godine ostvarili su i investiciju od dva i pol milijuna eura.

 

>> VEČERNJI TV Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • ZaBoljeSutra:

  te klupe su najčešće hrđavo ruglo na kojima nitko ne sjedi jer su prljave i neudobne. nitko ne puni telefon jer zbog loše kvalitete to i ne radi a možda je čak i opasno za telefon zbog vlage i prašine. ... prikaži još! uglavnom. koliko shvaćam, ovaj izumitelj traži investitora zbog loše prodaje pa ako je ovo promo članak bilo bi fer da se tako i označi.

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Sve greske na ovim klupama se daju ispraviti i klupa poboljsati. meni samo smeta sto decko izumitelj misli da je svojim izumom solarne klupe kvalificiran da svakome soli pamet. Uobrazen je i prepotentan do boli. Ipak, ako se na klupama ... prikaži još! poradi mislim da je odlican biz case. U tom smislu decku zelim poslovno sve najbolje a osobno malo pameti u glavu i manje bahate prepotentnosti.

 • Avatar drug Joža
  drug Joža:

  Klupa je: 1) pretvrda za sjediti 2) nema naslon za kičmu 3) ima pre oštre rubove od 90° za noge 4) kad kiša padne izgleda odvratno da bi čovjek sjeo na nju, a po javnim parkovima - nema čistačica da ... prikaži još! je počisti... Sve u svemu, preskupi nedovršeni poluproizvod, ali svaka čast brale, da si ovako defektan poluproizvod uspio uvaljati naivčinama.