Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNICI NA ODMORU

U Mirni radi samo jedna smjena, a u Genezi se hvale povećanom proizvodnjom

Mirna
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
07.06.2014.
u 20:00

Utvrđeno je da Geneza na čelu s Valentinom Ljubešić doista nije plaćala poreze i doprinose radnicima Mirne

Optužbe čelnika sindikata PPDIV-a Šime Oreškovića da Mirna Rovinj i Geneza za krizni menadžment, koje upravljaju Mirnom, ove godine nisu uplatile ni lipe poreza i doprinosa za radnike Mirne, ovih su dana, doznajemo, potvrdili i mjerodavni inspektori. Nakon što su posrnulu rovinjsku tvrtku pročešljale porezna, carinska te inspekcija rada, utvrđeno je da Geneza na čelu s Valentinom Ljubešić doista nije plaćala poreze i doprinose radnicima Mirne, tvrdi naš izvor blizak Poreznoj upravi, dok su iz Geneze tvrdili da je neplaćanje posljedica formalnosti s obzirom na to da im Porezna uprava za PDV treba vratiti oko 5,4 milijuna kuna. A oni će ih temeljem potpisanog sporazuma posuditi Mirni.

Muke zbog Linića

– Sporazumi dviju tvrtki ne tiču se države niti je povrat PDV-a automatizam. Ne mora značiti da će Geneza uopće dobiti taj povrat – komentira naš izvor. Asignacija između Mirne i Geneze na 5,4 milijuna kuna je tako nezakonita. U Genezi su pak isticali da su praksu posuđivanja novca već primjenjivali na radnike i dobavljače Mirne, dok “nisu javno istupili protiv sada bivšeg ministra financija Slavka Linića, Podravke, HPB-a i PPDIV-a”. Inspekcija rada u Mirni je pak našla manje nepravilnosti vezane za prekovremeni rad radnika u kotlovnici, ali još nije dovršeno izvješće.

Jedna smjena u tvornici

Kako bilo, znakovito je to da su se četiri resorna ministarstva svega nekoliko dana od započete inspekcije te predstavnici PPDIV-a jednoglasno složili da je za Mirnu, od koje vjerovnici zajedno s Mirnom Ribolov potražuju 47 milijuna kuna, najbolje rješenje već zatraženi stečaj, koji bi trebao uslijediti što hitnije kako se ne bi prekidala proizvodnja i kako bi se zadržala radna mjesta. O situaciji u tvornici ovih dana najbolje govori činjenica da je 40-ak tamošnjih radnika na “prisilnom” godišnjem odmoru i u njoj trenutačno radi samo jedna smjena. Čuje se da su tome krivi problemi s dobavljačima te loša ribolovna sezona, protiv čega su se organiziranije tvrtke poput Sardine iz Postira ranije osigurale. Direktor Sardine Niko Bezmalinović kaže kako se njima ni kod manjeg ulova ne može dogoditi da ukinu jednu smjenu. No iz Geneze odgovaraju da su u pitanju stari godišnji odmori koji se po zakonu moraju iskoristiti do 30. lipnja.

– Istina je da smo u posljednjih šest mjeseci zaposlili 100 novih djelatnika, a u posljednja tri tjedna još 23 zbog povećane proizvodnje i zahtjeva tržišta – tvrde. No Šime Orešković iz PPDIV-a to demantira. Od listopada lanjske godine Geneza je u Mirni zaposlila 70 radnika, od kojih 30 sezonaca, nakon što je započet smjenski rad. U međuvremenu su sezonce otpustili pa ih ponovno zaposlili, kaže te ističe da je jedino rješenje za Mirnu što hitniji stečajni upravitelj, koji će podržati proizvodnju, prvo uz jednogodišnji zakup, a potom i s novim vlasnikom. Mirna krajem godine gubi i izvozni broj te su hitno potrebna nova ulaganja, završava Orešković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije