Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promotori izvrsnosti

U Jadran već uložili 350 milijuna eura, dovode i Hyatt 100

Projekt Maraska
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
11.10.2016.
u 22:30

Investicije Doguş grupe među kandidiranim gospodarskim događajima godine.

Investicije Doguş grupe, jednog od najvećih stranih ulagača u hrvatski turizam, spadaju u pet najvažnijih gospodarskih događaja ove godine, zaključio je stručni žiri sastavljen od gospodarskih stručnjaka i novinara.

Turski investitori u hrvatski turizam ušli su tako među kandidate za izbor gospodarskog događaja godine, o kojem će odlučiti čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Samo u zadnje vrijeme Turci su realizirali ili barem najavili nekoliko velikih projekata.

Najvažnije je preuređenje bivše zadarske tvornice Maraska u prvi Hyattov hotel u Hrvatskoj s pratećim rezidencijalnim i komercijalnim sadržajima, koji bi se prema planu trebao otvoriti u proljeće 2019. godine.

Uz hotel, Doguş grupa sagradit će i 115 luksuznih rezidencija te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama i ugostiteljskim sadržajima, a vrijednost ulaganja iznosit će 100 milijuna eura. Ulaganjem u hotel Maraska ukupni iznos ulaganja Doguş grupe, kompanije u vlasništvu Ferita Şahenka, porast će na 350 milijuna eura.

Na pitanje zašto su za Zadar i novi luksuzni hotel koji grade u tom gradu odabrali lanac Hyatt, regionalni direktor te turske grupe za Hrvatsku i Crnu Goru Burak Baykan rekao je da je riječ o jednom od najuglednijih hotelskih lanaca na svijetu, i zajednički su već otvorili nekoliko hotela u Istanbulu.

– Zajedno s Hyattom radit ćemo na transformaciji stare tvornice pića u hotel koji će gostima ponuditi najvišu razinu usluge. Uvjereni smo da će brend poput Hyatta znatno pridonijeti atraktivnosti Zadra kao destinacije, ali i ukupnom razvoju ponude Hrvatske. Vjerujemo da je taj lanac hotela iznimno vrijedan brend za Hrvatsku i njezin turizam te smo ponosni što smo ih uvjerili da dođu – rekao je prilikom prezentacije projekta krajem rujna u Zadru Burak Baykan.

Za luksuzne jahte

Drugi veliki projekt je preuzimanje šibenskog NCP-a (Nautical Center Prgin), gdje Turci zaokružuju investicije u šibensku Mandalinu podizanjem remontnog brodogradilišta na svjetsku razinu.

Vlasnik NCP grupacije Goran Prgin prvo je prije nekoliko godina Doguş grupi prodao turistički projekt Šibenik, s pravom građenja hotela i koncesijom za marinu u šibenskoj Mandalini, a što su svojim ulaganjima Turci već stavili u funkciju, te sada dogovara prodaju remontnog brodogradilišta.

Kako je najavljeno, do preuzimanja bi trebalo doći vrlo skoro, a nakon toga Doguş grupa planira afirmirati Šibenik kao svjetski relevantnu adresu za remont luksuznih jahti.

Turska je kompanija s tim projektom odlučila zaokružiti investicije u šibensku Mandalinu; u susjedstvu je njihov novi resort, u koji je zasad investirano 26 milijuna eura. Uskoro kreće uređivanje plaža ispred D-Resort Šibenika, što znači da će novi hotel u šibenskoj Mandalini imati pet zvjezdica.

U ostvarenju tog cilja poslužit će akvizicija provedena u Španjolskoj, gdje su Turci kupili 70 posto udjela u svjetskom lideru iz područja remonta megajahti – tvrtku MB92 iz Barcelone. Ta tvrtka drži inače 60 posto svjetskog tržišta luksuzne brodogradnje – megajahte su inače u stalnoj ekspanziji, što taj biznis čini lukrativnim, a trenutačno ostvaruje oko 80 milijuna eura prihoda godišnje. Očekuje se da će realizacija ovoga plana imati multiplikativne učinke za Hrvatsku, među ostalim i jer će dovesti velik broj vlasnika luksuznih plovila na Jadran. Oni će svoje slobodno vrijeme provoditi također ovdje, dok im se jahte repariraju i servisiraju, što se radi svake zime.

Dovode i restorane

Osim za segment brodogradilišta, Doguş je zainteresiran i za dovođenje nekih od svojih brendova restorana u Hrvatsku.

Doguş grupa jedna je od najjačih korporacija u Turskoj koja u svom sastavu ima kompanije od energetike preko trgovine, sve do medija i turizma, a u Hrvatsku je ušla akvizicijom marine Mandalina u Šibeniku. Nakon toga su uslijedile i akvizicije marine Dalmacija u Sukošanu te Borika u Zadru, a ovog ljeta otvorili su Portus Beach Club u marini D-Marin Dalmacija, ulaganje vrijedno 6,5 milijuna eura. Gradnjom luksuznog hotela D-Resort u Šibeniku Turci ulaze na domaće hotelijersko tržište, što se nastavlja spomenutim ulaganjem u Zadru. 

Komentara 1

GJ
Gjubrebre
01:05 12.10.2016.

To oni zbog nas jel? Nije zbog sebe. . . jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije