Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sektor s 25.000 zaposlenih

U istraživanje i razvoj uloženo 4,7 milijardi kuna

Znanost, istraživanje - ilustracija
Pixabay
02.11.2021.
u 07:39

U istraživanju i razvoju lani je, prema podacima Državnog zavoda, bilo zaposleno 25.217 ljudi, što je 5,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Udio izdataka za istraživanje i razvoj u BDP-u u 2020. iznosio je 1,27 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

 Na istraživačko-razvojnu djelatnost utrošeno je 4,7 milijardi kuna, što je šest posto više u odnosu na 2019. godinu. Od ukupnih sredstava za istraživanje i razvoj, najviše je utrošeno u poslovnom sektoru, 47,9 posto, u visokom obrazovanju 32,2 posto, dok je najmanje sredstava utrošeno u državnome i privatnome neprofitnom sektoru, 19,9 posto. 

Najveći dio izdataka, oko 64 posto, ističu u Državnom zavodu, odnosi se na troškove rada i troškove naknada zaposlenima, a samo 11,4 posto odnosi se na kapitalne izdatke. Gledano prema izvorima sredstava za istraživanje i razvoj ukupno za sektore, najveći dio financirale su tvrrke vlastitim sredstvima, oko 41 posto a potom kao izvor slijedi državna i lokalna uprava s 33,8 posto.

Poduzeća taj dio većinom financiraju vlastitim sredstvima, a državni i privatni neprofitni sektor i visoko obrazovanje većinom financira državna i lokalna uprava. U istraživanju i razvoju lani je, prema podacima Državnog zavoda, bilo zaposleno 25.217 ljudi, što je 5,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Udio istraživača u ukupnom broju zaposlenih iznosio je 63,6 posto, a među njima je 61,4 posto doktora znanosti. 

VIDEO: Preko 10.000 švicarskih tvrtki traži radnike u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije