Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Hrvatskoj poštanskoj banci raste operativna dobit

maletic
Goran Stanzl
10.12.2009.
u 15:43

Pozitivan trend u poslovanju ublažit će poteškoće s kojima se banka susreće u vezi s gubicima koji su ostvareni kao rezultat povećanih rezervacija po kreditnim plasmanima. Međutim, gubitak bi do kraja godine mogao iznositi nešto više od 250 milijuna kuna.

Hrvatska poštanska banka u posljedna tri mjeseca bilježi kontinuirani rast operativne dobiti iz poslovanja. Takav  pozitivan trend u poslovanju ublažit će poteškoće s kojima se banka susreće u vezi s gubicima koji su ostvareni kao rezultat povećanih rezervacija po kreditnim plasmanima. Međutim, gubitak bi do kraja godine mogao iznositi nešto više od 250 milijuna kuna, a nikako milijardu, kako su to prenijeli neki mediji - piše u pripćenju te banke.

U posljednja tri mjeseca ostvareno je čak 60 posto operativne dobiti. Tako je operativna dobit (prije rezerviranja za financijsku imovinu i obveze) krajem studenog 2009. godine iznosila 99,6 milijuna kuna, od čega je 21 milijun kuna ostvaren tijekom studenog. Također, uz godišnji porast aktive od 2,1 posto, kamatni su prihodi u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći 7,1 posto, dok su neto prihodi od provizija i naknada porasli 4,5 posto.

Usprkos očekivanom gubitku na kraju ove godine, banka već od početka 2010. očekuje daljnji rast na koji će utjecati dodatno jačanje kapitalne osnovice planirane dijelom za kraj 2009., a dijelom za prvu polovicu 2010. godine.

Rast povjerenja štediša u banku ogleda se u rastu oročenih depozita stanovništva koji iznosi 14,8 posto u 2009. godini, od čega je čak 7,8 posto ostvareno tijekom studenog. Usporedo s povećanjem izvora, smanjena su zaduženja banke, pa je višak sredstava usmjeren kreditiranju poduzetništva uz zadržavanje značajnog iznosa likvidnih sredstava u imovini banke. Također, proširena je i kreditna ponuda za građane kojima banka od početka prosinca nudi novi blagdanski kratkoročni nenamjenski kredit - piše  u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kiseljali
16:40 10.12.2009.

\"U Hrvatskoj poštanskoj banci raste operativna dobit\".. ..operateri nas operiraju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije