Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STRATEGIJA HBOR-A

U fokusu ‘equity’, inovacije, socijalni, demografski razvoj...

Hrvoje Galičić, Hrvoje Čuvalo, Tamara Perko, Vedran Jakšic i Anela Memišević Štetić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
13.02.2020.
u 14:00

Cilj Strategije poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak za razdoblje 2020.- 2024. pozicioniranje je banke kao pokretača inovativnosti i održivog razvoja Hrvatske

Ukupno 5,8 milijardi kuna kredita za 1848 projekata odobrila je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) u 2019. godini od čega je čak 88 posto bilo namijenjeno investicijama. Ako se u obzir uzme cjelokupna financijska aktivnost, HBOR je podržao 2413 projekata s iznosom većim od 7 milijardi kuna kroz kreditnu, garancijsku i mandatnu aktivnost. Podaci su to izneseni na jučer održanom predstavljanju lanjskog poslovanja HBOR-a.

Za infrastrukturu 2,4 mlrd.

– Čak i uz činjenicu da je 2018. bila jedna od naših uspješnijih poslovnih godina, lani je HBOR odobrio 3 posto više sredstava nego prije dvije godine – rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te dodao da je u prošloj godini poboljšana suradnja s javnim sektorom što je vidljivo kroz pojačani intenzitet ulaganja u infrastrukturne projekte, koji su lani podržani s 2,4 milijarde kuna.

Nakon predstavljanja brojki iz 2019., predsjednica Uprave Tamara Perko okrenula se budućnosti te je predstavila Strategiju poslovanja za razdoblje od 2020. do 2024. Definirano je pet odrednica za predstojeće petogodišnje razdoblje, a sve s ciljem pozicioniranja banke kao pokretača inovativnosti i održivog razvoja Hrvatske.

– Ostvarenje strateških ciljeva temeljno je na HBOR-ovom fleksibilnom i održivom poslovanju, s proaktivnim poslovnim pristupom. Strategija će omogućiti HBOR-u da brže i učinkovitije reagira na zahtjeve gospodarstva Republike Hrvatske, promjene na financijskom tržištu i makroekonomskom okruženju, pružajući adekvatne proizvode i usluge hrvatskom gospodarstvu – rekla je Tamara Perko te objasnila kojih su to pet “stupova strategije”. Cilj HBOR-a je, između ostalog, poticanje razvoja tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala (equity).

– Kada je riječ o tom segmentu, u Hrvatskoj postoji tržišni jaz od 120 milijuna eura, što znači da smo tri puta ispod prosjeka EU, a uzme li se u obzir da je Europa iza SAD-a i Kine, onda znamo koliko kaskamo za svijetom – istaknula je T. Perko te upozorila kako se hrvatski poduzetnici teško odlučuju za davanje suvlasništva nekom drugom.

U planu studentski krediti

Ostali strateški ciljevi HBOR-a su poticanje konkurentnosti s naglaskom na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0., poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva, razvijanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva putem energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša te u konačnici poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja.

– Na nekim od ovih segmenata HBOR već radi, a na nekima se trebamo više aktivirati, poput ulaganja u inovacije, ali i socijalni te demografski razvoj – zaključila je T. Perko te najavila neke buduće planove HBOR-a, poput razvoja ideje poticanja studentskih kredita na kojoj se još radi.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
Beskucnik
08:06 14.02.2020.

Umjesto suvlasnistva otvoris firmu na zenu i punicu i one dobiju poticaje kao zene poduzetnice ,te tako se poveca broj zena posuzetnika ,a uskoro na scenu stupaju poticaji za manjisko te Lgbt poduzetnistvo ,pa kad dodes u Hbor moras povest decka Roma ili srbina i odmah dobijes poticaje. Suvlasnistvo je super ,samo je jedan problem ,kako dugove podijelit haaha ,koji levati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije