Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U fokusu ‘equity’, inovacije, socijalni, demografski razvoj...

Cilj Strategije poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak za razdoblje 2020.- 2024. pozicioniranje je banke kao pokretača inovativnosti i održivog razvoja Hrvatske
13. veljače 2020. u 14:00 1 komentara 196 prikaza
Hrvoje Galičić, Hrvoje Čuvalo, Tamara Perko, Vedran Jakšic i Anela Memišević Štetić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ukupno 5,8 milijardi kuna kredita za 1848 projekata odobrila je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) u 2019. godini od čega je čak 88 posto bilo namijenjeno investicijama. Ako se u obzir uzme cjelokupna financijska aktivnost, HBOR je podržao 2413 projekata s iznosom većim od 7 milijardi kuna kroz kreditnu, garancijsku i mandatnu aktivnost. Podaci su to izneseni na jučer održanom predstavljanju lanjskog poslovanja HBOR-a.

HBOR PROMO Otvoren Područni ured HBOR-a zadužen za Sjeverozapadnu Hrvatsku

Za infrastrukturu 2,4 mlrd.

– Čak i uz činjenicu da je 2018. bila jedna od naših uspješnijih poslovnih godina, lani je HBOR odobrio 3 posto više sredstava nego prije dvije godine – rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te dodao da je u prošloj godini poboljšana suradnja s javnim sektorom što je vidljivo kroz pojačani intenzitet ulaganja u infrastrukturne projekte, koji su lani podržani s 2,4 milijarde kuna.

Nakon predstavljanja brojki iz 2019., predsjednica Uprave Tamara Perko okrenula se budućnosti te je predstavila Strategiju poslovanja za razdoblje od 2020. do 2024. Definirano je pet odrednica za predstojeće petogodišnje razdoblje, a sve s ciljem pozicioniranja banke kao pokretača inovativnosti i održivog razvoja Hrvatske.

– Ostvarenje strateških ciljeva temeljno je na HBOR-ovom fleksibilnom i održivom poslovanju, s proaktivnim poslovnim pristupom. Strategija će omogućiti HBOR-u da brže i učinkovitije reagira na zahtjeve gospodarstva Republike Hrvatske, promjene na financijskom tržištu i makroekonomskom okruženju, pružajući adekvatne proizvode i usluge hrvatskom gospodarstvu – rekla je Tamara Perko te objasnila kojih su to pet “stupova strategije”. Cilj HBOR-a je, između ostalog, poticanje razvoja tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala (equity).

EIB i HBOR potpisali dva ugovora vrijedna 342,5 milijuna eura PROMO EIB i HBOR potpisali dva ugovora vrijedna 342,5 milijuna eura: „Svojim aktivnostima i projektima koje podržavamo kreiramo dodanu vrijednosti za naše građane“

– Kada je riječ o tom segmentu, u Hrvatskoj postoji tržišni jaz od 120 milijuna eura, što znači da smo tri puta ispod prosjeka EU, a uzme li se u obzir da je Europa iza SAD-a i Kine, onda znamo koliko kaskamo za svijetom – istaknula je T. Perko te upozorila kako se hrvatski poduzetnici teško odlučuju za davanje suvlasništva nekom drugom.

U planu studentski krediti

Ostali strateški ciljevi HBOR-a su poticanje konkurentnosti s naglaskom na inovacije, digitalnu transformaciju i industriju 4.0., poticanje internacionalizacije i globalizacije hrvatskog gospodarstva, razvijanje klimatski i energetski neutralnog gospodarstva putem energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša te u konačnici poticanje ekonomski i socijalno uravnoteženog i održivog regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja.

– Na nekim od ovih segmenata HBOR već radi, a na nekima se trebamo više aktivirati, poput ulaganja u inovacije, ali i socijalni te demografski razvoj – zaključila je T. Perko te najavila neke buduće planove HBOR-a, poput razvoja ideje poticanja studentskih kredita na kojoj se još radi.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Beskucnik:

    Umjesto suvlasnistva otvoris firmu na zenu i punicu i one dobiju poticaje kao zene poduzetnice ,te tako se poveca broj zena posuzetnika ,a uskoro na scenu stupaju poticaji za manjisko te Lgbt poduzetnistvo ,pa kad dodes u Hbor moras povest ... prikaži još! decka Roma ili srbina i odmah dobijes poticaje. Suvlasnistvo je super ,samo je jedan problem ,kako dugove podijelit haaha ,koji levati