Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ih je manje

U dvije godine prepolovljena proizvodnja domaćih jagoda

Erdbeeren werden am Mittwoch (09.05.2012) auf einem speziellen Feld in Erxleben im B?¶rdekreis von einer polnischen Saisonarbeiterin gepfl??ckt. Auf der zweitausend Quadratmetern gro??en Plantage l?¤uft dort derzeit die Erdbeerernte in einem Folientunnel
Foto: DPA/LAH
1/5
13.05.2016.
u 19:45

Proizvodnja na otvorenom prevelik je rizik, budućnost je u plastenicima i produženoj sadnji na brdsko-planinskim područjima, kaže D. Matijević

Iako AgroFructus posljednjih godina povećava proizvodnju i otkup, pogled na sliku ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj pokazuje da je u lanjskoj godini, u odnosu na 2014., proizvodnja pala, a u odnosu na rekordnu 2013. čak je upola manja – kaže predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević. U RH je tako lani proizvedeno samo oko 2500 tona jagoda, od čega je AgroFructus otkupio jednu petinu. Potencijala u toj voćki je puno više, uvjeren je on.

‘Plastika’ kao konkurencija

No čini se da proizvođači jagoda još nisu prepoznali pravi potencijal ili su nemoćni da se bore s uvoznim lobijima koji su i ove godine, prije službenog početka sezone prvih hrvatskih, odnosno vrgoračkih jagoda, koristili njihovo ime za “plastične” makedonske ili španjolske rušeći domaćima i ugled i cijenu.

– Kradu nam brend i varaju kupce – žale se vrgorački jagodari. Stoga je, prema riječima Berislava Govorka, predsjednika udruge Vrgoračka jagoda, normalno da njihova proizvodnja, kojoj na ruku ne idu ni starija populacija uzgajivača u tom kraju, pada. Unatrag nekoliko godina u Vrgorcu i oko njega proizvodnja jagoda pala je tako s oko 500 do 600 tona na 300 do 400.

– A do toga su nas upravo doveli otkupljivači lošom politikom cijena prošlih godina. Ljudi su jednostavno izgubili motiv za taj posao ili traže druge kanale prodaje – objašnjava Govorko, ističući kako su sada i na otvorenom tržištu EU, a oni su mali i nekonkurentni ušli u taj ring nespremni i “sada dobivaju batine”. Upravo kad treba krenuti domaća proizvodnja na tržište, tempira se i uvoz kako bi domaćima pala cijena pa imamo apsurd da je vrgoračka jagoda, kojoj su uzgajivači i zaštitili zemljopisno podrijetlo, sve traženija, a njezina cijena sve niža, tvrdi on. Posljednje dvije godine jagodare ne služi ni vrijeme. Velike štete trpjeli su od mraza i dugotrajnih kišnih razdoblja pa je i zbog toga proizvodnja u Hrvatskoj prepolovljena, na 2500 nakon rekordnih 4800 tona 2013., tvrdi Matijević

– Proizvođači su zbog toga suočeni s propadanjem nasada, ali će se, ako ih ne zaštite, uskoro suočavati i s novim bolestima nasada i financijskim gubicima. Jagode u kontroliranim uvjetima, plastenicima, puno manje stradavaju od nepovoljnih vremenskih uvjeta pa stoga, poučeni prošlim iskustvima, budućnost vidimo upravo u takvoj proizvodnji. Proizvodnja na otvorenom preveliki je rizik – smatra Matijević, ističući kako u AgroFructusu vide revitalizaciju domaće proizvodnje jagoda u uzgoju u produženoj sadnji na brdsko-planinskim područjima.

Plastenici su jedini način

Plastenici su jedini način da jagodari zaštite svoju proizvodnju, itekako osjetljivu na sve nepredvidljivije vremenske uvjete na otvorenom, kaže Matijević. 

>>Domaće jagode stižu 28. travnja, ujutro ih beremo i nosimo na štand

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije