Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompas ide u stečaj

Slom poznatog brenda: Hodnici pusti, uredi prazni...

Zatvorena poslovnica turističke agencije Kompas u Gajevoj ulici
Sanjin Strukić/Pixsell
12.10.2018.
u 17:24

Matko Bolanča otkrio da su zbog sumnje na računovodstvene prijevare DORH-u prijavljene odgovorne osobe iz vremena bivših vlasnika. Bivši direktor i većinski vlasnik Ivan Pukšar sve odbacuje

Pusti hodnici i prazni uredi, kojima su novinari prošli do sale u kojoj je većinski vlasnik Kompasa Zagreb Matko Bolanča danas održao konferenciju za medije, govorili su i sami za sebe. Vijest da je pokrenut stečaj putničke agencija, koja već danima otkazuje putovanja, definitivno nije bila veliko iznenađenje. Malo je tko, međutim, očekivao da će Bolanča, godinu i pola nakon kupnje, za sve probleme u koje je Kompas Zagreb zapao optužiti - bivšu upravu i vlasnike. Doduše, ne verbalno, ali zato teško.

Novinarima je na neobičnoj press konferenciji, na kojoj je većinu pitanja sedme sile ostavio bez konkretnih odgovora, podijelio papire u kojima piše kako je Kompas Zagreb d.d. po službenoj dužnosti protiv odgovornih osoba (misli se na vrijeme bivših vlasnika i uprave, op.a.) podnio kaznenu prijavu DORH-u. U papirima stoji i da je početkom srpnja Kompasova uprava usvojila Revizorsko izvješće za 2017., koje obuhvaća i ispravke 2016., a kojim je utvrđena ‘osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru’. Prema papirima postoji ‘osnovana sumnja na računovodstveno neispravno prikazivanje za razdoblje 2016. i prethodne godine temeljem neispravnog sučeljavanja prihoda i rashoda’.

Prihodi su tako, prema iznesenom, uvećani za četiri milijuna kuna u odnosu na stvarne, rashoda je bilo 17 milijuna kuna više nego je prikazano, a na kraju te 2016. se pojavljuje gubitak prije oporezivanja. Umjesto pozitivnih 0,3 milijuna kuna, radi se o minusu od čak 20,7 milijuna kuna, stoji u materijalu koji je Bolanča dao novinarima. U pisanoj izjavi za javnost, koju potpisuje Kompas Zagreb d.d., navode se i ‘ekstremno visoki i nelogični troškovi dnevnica i naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe u iznosu od 2,1 milijuna tijekom 2016. u odnosu na 0.2 mil kuna za mandata nove uprave’. Tvrdi se i da je lažno prikazani kapital Kompasa Zagreb, te kratkotrajne obveze prema dobavljačima, te aktiva tvrtke.

Šokirani bivši direktor i većinski vlasnik Kompasa Zagreb Ivan Pukšar odbacuje informacije ‘kojima Matko Bolanča krivnju za svoj neuspjeli projekt preuzimanja agencije Kompas Zagreb d.d. pokušava prikazati kroz, prije svega, neistinite podatke o poslovanju tvrtke od prije nekoliko godina te prevaljuje na bivšu upravu tvrtke, iako je ključno što se dogodilo s tvrtkom nakon preuzimanja’. U priopćenju Pukšar kaže i da Bolanča time ‘odvraća pažnju s činjenica da je Kompas zadnjih mjeseci od klijenata i partnera naplatio značajna novčana sredstva za koja nije bio u mogućnosti pružiti uslugu niti vratiti novac koji je, očito, nestao’.

- Navedeni, ali netočni i neprovjereni podaci o poslovanju Kompasa, odnose se na sada već davna protekla razdoblja i ni na koji način ne predstavljaju ikakvo dugovanje koje bi bivši vlasnici prenijeli na novog kupca. Dapače, tvrtka je u trenutku prodaje uredno podmirivala i podmirila sve financijske obveze. Transakcija prodaje trajala je više od godinu dana, uz temeljitu dubinsku analizu renomirane revizorske tvrtke i odvjetničkog ureda u kojoj je razmijenjeno desetke tisuća dokumenata. Budući vlasnik bio je precizno upoznat sa svime, o čemu postoji dokumentacija koju smo spremni dostaviti institucijama. Odbacujemo bilo kakvu vezu s nastalim slučajem, koji je plod loše namjere i neznanja trenutno odgovornih osoba, a to ćemo i dokazati - poručuje Pukšar i ističe da ga trenutni vlasnik Kompasa Zagreb godinu dana nije kontaktirao niti mu predočio i jedan potencijalno sporni dokument.

- Tim više sam konsterniran činjenicom da netko može izaći u javnost s ovakvim objedama... Sve je to, kako smo već naveli, izneseno samo u pisanoj formi, a Bolanča čak nije htio izgovoriti niti protiv koga su podnijeli kaznenu prijavu DORH-u.

Većinu konkretnih novinarskih pitanja adresirao je na sadašnju upravu Kompasa Zagreb, koju čini jedan član, točnije njegova supruga Zdenka Bolanča. Ona, međutim, nije bila nazočna na konferenciji za novinare, jer je, kako je objašnjeno, zauzeta oko procedure stečaja.

Aktualni vlasnik Kompasa Zagreb nije odgovorio niti je li točno da preostalih tridesetak radnika te agencije dva mjeseca nije dobilo plaće, dok ih nekolicina zaposlenih u novoosnovanom Kompasu Cruise (gdje je on također vlasnički prisutan, op.a.) dobiva redovito. I to nekoliko puta veće od onog što su dobivali zaposleni u Kompasu Zagreb. Samo je rekao kako je Kompas Cruise osnovan, jer Kompas Zagreb nije pokrivao taj tržišni segment krstarenja, te da je taj projekt trebao dati pozitivni efekte u 2019. Bolanča je otkrio kako je krajem rujna počelo dubinsko snimanje društva kao posljedica interesa jednog ‘globalnog azijskog poduzetničkog kapitalnog fonda’, koji je na koncu odustao.

Nije mogao potvrditi je li točno da se vrijednost storniranih putovanja vrti oko dva milijuna kuna, jer je to, kako je rekao, u domeni uprave, a ne njega kao vlasnika, ali je ustvrdio da su svi putnici dobili valjane informacije o tome kako doći do novca za putovanja koja su platili Kompasu, a neće biti realizirana. Usput rečeno, među njima su, recimo, i tri obitelji sa šestero djece, čije je zimovanje stajalo čak 120.000 kuna, netom vjenčani par koji je kao svadbeni poklon dobio bon za putovanja od 30.000 kuna itd. Kako god, očito će trebati vremena da se rasvijetli debakl agencije, koja je uz Atlas i prije sedam godina propali Generalturist, svakako bila među tri najjača agencijska brenda u nas. No, nešto govori i činjenica da je Kompas Zagreb, s bivšim vlasnicima, bez ovakvih problema postojao i poslovao punih 25 godina.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi:

Komentara 7

Avatar Apsalar
Apsalar
12:54 12.10.2018.

Znači izgubili su kompas.

Avatar Mi sami
Mi sami
13:19 12.10.2018.

Svi u Vukovar sutra!

BA
badger2
13:42 12.10.2018.

sezona prosla..a sljedecu pod drugim imenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije