Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Stvara se novi balon na cijenama stanova i kuća'

Tržište stambenih nekretnina najlikvidniji je segment jer kupci rješavaju stambeno pitanje i ulažu u apartmane
18. svibnja 2017. u 07:14 24 komentara 37747 prikaza
Vedrana Likan
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Stanje na tržištu nekretnina u prvom kvartalu 2017. pokazuje da smo ušli u novi ciklus rasta, zaključak je Vedrane Likan iz Colliers Internationala. Naime, na tržištu se više kupuje i prodaje, a zamijećeno je i da rastu cijene pa čak postoji i opravdani strah od novog '‘nekretninskog balona'’. Najavljuju se i nove investicije pa čak i gradnje novih poslovnih zgrada u Zagrebu.

Klara stanovi novi indeks cijena Nastavljen trend: Cijene nekretnina padale u Hrvatskoj kroz cijelu godinu

Investitori žele kupiti hotele

Prošlu je godinu obilježila prodaja nekoliko trgovačkih centara, ali i činjenica da su banke počele čistiti bilance kroz prodaju nekretnina koje su služile kao kolaterali nenaplativim kreditima. U portfeljima banaka nalaze se brojne poslovne i stambene nekretnine pa u Colliersu očekuju da se dobar dio tih nekretnina nađe na tržištu u ovoj godini.

– Do kraja godine očekujemo nastavak jačanja potražnje te rasta transakcija na tržištu nekretnina pa upozoravamo na mogućnost nastanka novog “balona” kod cijena stambenih nekretnina te sve povezane rizike – upozorava V. Likan ističući da tržište stambenih nekretnina i dalje najlikvidniji segment s obzirom na to da kupci rješavaju stambeno pitanje i investiraju u turističke apartmane.

Poslovne nekretnine su složenije transakcije, a stručnjaci u Colliersu kažu da često postojeća ponuda ne zadovoljava potražnju. Investitori traže i žele kupovati hotele koji već rade, a potražnja daleko premašuje ponudu, a ima ih i nekoliko koji traže zemljišta za greenfield investiciju vrijednu i više od 200 milijuna eura, ali im je problem naći tako veliko zemljište. Tijekom 2017. otvorit će se oko 50 hotela, primarno u segmentu 4 ili 5 zvjezdica, a prema interesu investitora, Colliers u svojoj analizi ističe da će u idućim godinama uz preuzimanje i renoviranje postojećih hotela doći i do ulaganja u gradnju novih hotelskih objekata.

Raste i potražnja za luksuznim objektima i vilama za turizam. Ipak kupci su se uvelike promijenili u posljednjih nekoliko godina, kažu analitičari, pa novi projekti moraju ponuditi poveznicu s mjestom, kulturom i poviješću lokacije.

Stanovi nekretnine Cijene stanova rasle u Splitu, Zadru i Šibeniku, a pale u Zagrebu i Osijeku

– U iduće dvije godine očekujemo rast greenfield investicija pretežito u stambenom i hotelskom segmentu. Za Zagreb uz navedene segmente očekujemo i rast novih investicija u uredske zgrade – najavljuje V. Likan. A u Zagrebu je udio praznih poslovnih zgrada prepolovljen u godinu dana. Točnije pao je s 14 na 7,5 posto, ali cijene najma još nisu počele značajnije rasti. Inače u Zagrebu ima 1,3 milijun četvornih metara poslovnih prostora od kojih je 45 posto u kategoriji A. Najskuplji uredi iznajmljuju se po cijeni od 14 eura po četvornom metru dok se u prosjeku kvalitetan ured u visokoj kategoriji plaća 12 eura po četvornom metru.

I dalje grade trgovačke centre

Potražnja za uredima uglavnom je stizala iz financijske i IT industrije, ali i dalje se uglavnom traže mali uredi do 500 četvornih metara. Trgovački centri mijenjaju vlasnike, ali ne posustaje ni njihova gradnja iako je Hrvatska premrežena šoping-mekama. Gradi se u Puli i Imotskom, a do 2018. otvorit će se i još jedna Ikea u Zagrebu na 15.000 kvadrata.

Stanovi Podaci DZS-a Evo koliko je prosječno u Hrvatskoj stajao kvadrat novog stana 2015. godine vedrana likan colliers international Istraživanje Colliersa Uredski prostori u Zagrebu bolje će se puniti, pa će blago rasti cijena najma
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Ikarus:

    Ovo je neki urednikov tipfeler..˝Stvara se balon cijena nekretnina u Njemackoj i Irskoj, Hrvati jako zabrinuti porastom cijena koje prati i porast cijena najma˝... To ste mislili napisati ????

  • natali 5:

    u kojoj drzavi ova zivi,mense cini da nije u Hrvatskoj,o kakvom balonu to ona trekelja,samo u Zagrebu ima 10 000 stanova viska,a o ostatku hrvatske da i ne govorimo...a ljudi nam svaki dan odlaze iz Hrvatske,cjene mogu samo jos vise ... prikaži još!e padat a ne rast.... tako da nismo ni ludi ni naivni da padamo na te vase fore o nekim balonima !

  • alphazulu99:

    Kakav balon. Dodji u Slavoniju pa ces vidjeti sto je balon. Kuce se prodaju od 10 000 eura pa na više.