Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Tržišta već očekuju da je Hrvatska zemlja s investicijskim rejtingom

BDP će u 2019. rasti na investicijama i fondovima EU. U građeviniskom sektoru vlada veliki optimizam
22. prosinca 2018. u 19:40 8 komentara 765 prikaza
Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka i Velimir Šonje, ekonomski analitičar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska počinje koristiti unutarnje rezerve za pokretanje rasta; izvoz više nije glavna karika jer su međunarodna tržišta usporila. Umjesto njega, to su osobna potrošnja koja je potaknuta poreznim promjenama i rasla je u 2018., a takav stimulans imamo i u 2019.

Poreč nastavlja se niz turističkih uspjeha Dogodine više od milijardu eura investicija

Drugi su najvažniji faktor investicije; upravo razlika u pogledu na njihov intenzitet određuje očekivanja rasta, a prosječna očekivana stopa iznosi 2,6 posto, najavio je na predstavljanju HUB analiza Hrvoje Dolenec, član Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.

Dolenec napominje da je pogled na fiskus promijenila situacija oko Uljanika, pa će u proračunu biti mali manjak umjesto viška koji bi bio zabilježen da nije kulminirao problem s brodogradilištem. 
No, to ne utječe na rejting. Tržišta već očekuju da je Hrvatska “investing rating” zemlja.

PREDSJEDNIK UPRAVE OTP-a 'Dosta je čekanja, gladni smo rasta. U Hrvatskoj nismo imali teškoća'

– Očekujemo relativno dobru godinu u okruženju koje se lagano hladi i korištenje sve više internih faktora za rast – istaknuo je Dolenec, referirajući se i na činjenicu da kraju ide i izuzetan rast srednje i istočne Europe. 
Napomenuo je i da je ekonomski sentiment u građevini, koja odražava kako tržište diše kad su posrijedi investicije, na najvišoj razini otkad se mjeri, vlada veliki optimizam. Osim poreznih promjena, na osobnu će potrošnju utjecati i rast potrošačkih kredita koji će se posredno odraziti i na rast BDP-a.

Kao rizik Dolenec navodi potencijalnu recesiju koja se spominje kao mogućnost u Italiji, usporavanje u Njemačkoj koje može biti jače od prognoziranog i slabiji rast kineskog gospodarstva. 


SuperKonzum na Radničkoj cesti u Zagrebu veća kupovna moć U 2019. mjesečno u kući 550 kuna više

– Definitivno se vrlo interesantne stvari upravo događaju u međunarodnom okruženju; da smo ovaj susret organizirali prije 60 dana, sigurno bi se puno manje razgovaralo o rizicima u očekivanju rasta – prokomentirao je i makroekonomist Velimir Šonje.

Rekao je kako i europsko gospodarstvo usporava te mu je Europska središnja banka spustila prognozu s dva posto na 1,9 posto, prijete posljedice protekcionizma i rizik da neće biti trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine, što se već osjeća na tržištima kapitala koja su globalno imala značajne korekcije pa će američka godinu završiti tamo gdje su je i počela, a europska niže.

BDP Pozitivni izgledi Fitch zadržao hrvatski rejting na BB+, stupanj ispod investicijske razine


– Nitko u ovom trenutku ne najavljuje recesiju, 2019. godina bi trebala biti godina rasta, a 2018. je bila iznimna za gospodarstvo EU, no sada usporava – poentirao je Šonje. 


Hrvoje Dolenec je naglasio i da je Hrvatska jedna od predvodnica fiskalne konsolidacije u istočnoj Europi: prvi je put uravnotežila proračun i lani zabilježila prvi suficit; godinu će završiti oko nule, u 2019. se isto očekuje da će ostati blizu ravnoteži. Javni dug pada zadnje tri godine dva i pol puta brže nego što to zahtijevaju pravila Maastrichta, što je dokaz fiskalne kredibilnosti, a pritom je presudna činjenica da je smanjen trošak njegova financiranja.

>> Pogledajte što nam donosi smanjenje PDV-a

Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • antonelić:

    mogu li postaviti jedno suvislo pitanje ? ... ako znamo da je hrvatska reprogramila sve dospjele dugove , tj. nije vratila našim kreditorima niti jedan euro , kako je moguće da je istovremeno smanjila ukupni javni dug ? ... možda ... prikaži još! sam ja imbecil ali još se sjećam zbrajanja i oduzimanja iz pučke škole ... još jedan dokaz da živimo u platonovoj pećini kako reče naš martir zvonko bušić ...

  • stefj:

    Daleko smo mi od zemlje koja bi privukla proizvodnju ili visokotehnološke firme te da time onda dignemo BDP. Sve će se svesti na nešto ulaganja u turizam i državne/EU investicije. Ništa zdravo... Ništa od toga nas neće maknuti s dna ... prikaži još! EU-a, niti će privući radnu snagu ili vratiti one koji su otišli. No, bolje išta nego ništa, mogli bismo padati slobodnim padom kao za SDP-ove vlade, uvijek može biti gore.

  • antonelić:

    ovo mi je najbolja fora : " bio bi višak u proračunu kad ne bi bilo manjka ! " .... vrlo inteligentno , nema što ! ...