Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Trgovinski rat SAD-a s EU i Kinom može utjecati i na RH

Negativna kretanja trgovine po te zemlje posljedično bi imala i negativne posljedice po RH s obzirom na to da smo premala zemlja, gospodarski otvorena prema inozemstvu. Istodobno, i domaća potražnja u Hrvatskoj na niskim je razinama.
21. lipnja 2019. u 11:12 1 komentara 306 prikaza
SAD i Kina
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Zbog zaoštrenih gospodarskih odnosa SAD-a i Kine od početka lanjske godine, a od sredine 2018. i SAD-a i EU, otkako je američka administracija nametnula carinske stope na proizvode uvezene iz Kine i EU, Hrvatska trenutačno nema nekih većih posljedica.

Josip Vrlić Svjetska liga Hrvatska svladala Australiju i osigurala drugo mjesto u skupini

SAD u ukupnom hrvatskom robnom izvozu sa samo 2,35%, zaključak je analize HGK na temu industrijske proizvodnje u EU i RH i trgovinskog rata SAD-a s EU i Kinom. Negativne posljedice hrvatsko bi gospodarstvo, ističe se, moglo početi osjećati ako se ovako zaoštreni odnosi nastave i u krizu zapadnu zemlje EU jer je tržište EU sa svojom vrijednosti robne razmjene najvažnije tržište za hrvatski izvoz.

Tržište EU moglo bi pak doći u krizu ako se nastavi smanjivati dinamika gospodarskog rasta Kine jer bi tada mogla pasti kineska potražnja za EU proizvodima, a Kina, nakon SAD-a, predstavlja drugo najveće tržište za EU (s time da je izvoz u SAD od 407 mlrd. eura gotovo dvostruko veći od onoga u Kinu). Kina je s udjelom od oko 7% treće najveće tržište robe iz Njemačke, šesto za Veliku Britaniju, sedmo za Francusku i deveto za Italiju.

Donald Trump Napetost raste Amerikanci se oglasili nakon rušenja drona nad Iranom

Negativna kretanja trgovine po te zemlje posljedično bi imala i negativne posljedice po RH s obzirom na to da smo premala zemlja, gospodarski otvorena prema inozemstvu. Istodobno, i domaća potražnja u Hrvatskoj na niskim je razinama. Osobna potrošnja je lani realno bila 3,8% manja, a bruto investicije u fiksni kapital 19,5% manje u odnosu na 2008. – objašnjavaju.

U prvom tromjesečju ove godine bruto investicije (11,5%) ostvarile su najbržu dinamiku realnoga godišnjeg rasta još od drugog tromjesečja 2008. Znatan dio bruto investicija u fiksni kapital odnosi se na sredstva EU fondova i upravo se putem njih može nastaviti oporavak hrvatskoga gospodarstva, tj. poboljšati konkurentnost robnog izvoza, zaključuju makroekonomisti HGK. 

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • adler77:

    Na nas utjece sve kad mi nemamo ništa svoje..... Jadna li je ova drzava, za koju sam ja mogao poginut... Bolje da smo ostali u yugi