Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP - Udruga trgovine

'Trgovci ne odlučuju o cijenama voća i povrća'

Vansezonsko voće i povrće na tržnici
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
25.03.2020.
u 12:22

Usprkos zaključanim maržama i kontroli cijena u trgovinama, cijene voća i povrća ne diktiraju trgovci već ponuda i otežani dobavljački lanci.

Članovi HUP-Udruge trgovine svjesni su ozbiljnosti situacije i izvanrednih okolnosti u kojima žive radnici, poslodavci i potrošači u RH. Stoga apeliraju na javnost da razumije kako trgovci ne diktiraju cijene burzovno najosjetljivijih proizvoda; voća i povrća, ulja, šećera, brašna, već cijene diktira ponuda i uvjeti u dobavljačkim lancima koji zbog ove krizne situacije otežano funkcioniraju.

Članice HUP-Udruge trgovine osiguravaju sve potrebne mjere u cilju sprečavanja širenja epidemije COVID-19 virusa, ali ujedno poduzimaju sve aktivnosti kako bi se odvijala nesmetana opskrba stanovništva osnovnim proizvodima. Svi radnici i trgovci te dobavljači i dostavljači ulažu maksimalne napore kako bi cijeli lanac funkcionirao i kako bi stanovništvo bilo redovito opskrbljeno neophodnim proizvodima:

- Svakodnevno održavamo krizne telekonferencijske sastanke kako bi prikupili aktualnosti, informacije sa terena i tržišta i kako bismo se koordinirali u ovoj iznimno teškoj situaciji. Ovim putem apeliramo prema potrošačima da u ovim izvanrednim okolnostima imaju na umu da se cijene definiraju na dnevnim razinama u skladu s raspoloživom ponudom od brojnih dobavljača i proizvođača. Promjene u cijenama su moguće jer, primjerice, samo kod voća i povrća svaka isporuka dolazi sa izmijenjenim cijenama. Svi inputi su se promijenili, naročito je iznimna stavka prijevoz koji je ugrožen i otežan i molimo za razumijevanje - izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP-Udruge trgovine.

- Najvažnija svakodnevna tema trgovaca jest osigurati nesmetan promet i opskrbu građana hranom i osnovnim namirnicama, a to je izazov u ovim kriznim okolnostima kada se uvjeti poslovanja mijenjaju iz dana u dan, iz sata u sat. Odluke Stožera svi pažljivo poštujemo i provodimo, ali se i one mijenjaju ovisno o dinamici širenja što mi u sustavima trgovina moramo odmah primjenjivati i prilagođavati poslovanje stoga molimo sve građane da uvaže okolnosti u kojima radimo - izjavio je Martin Evačić predsjednik HUP -Udruge trgovine

Komentara 1

AL
alija08
20:51 26.03.2020.

Ali su trgovci najznačajniji uzročnik gašenja pojedinih proizvodnji, naravno uz skupu državu i nesposobni management. Često puta se rade cjenovne akcije koje su ispod cijena koštanja i kod najefikasnijih svjetskih proizvođača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije