Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U dva dana 16 prijava DIRH-u zbog neopravdanog podizanja cijena ključnih proizvoda

Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu peterostrukog do 20-ereostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna
18. ožujka 2020. u 11:57 2 komentara 1380 prikaza
trgovine
Foto: Snimio čitatelj

Državni inspektorat (DIRH) dosad je zaprimio 16 prijava potrošača protiv trgovaca koji su koronavirus iskoristili za dizanje cijena najtraženijih proizvoda.

Cijena antibakterijskog gela ZBOG KORONAVIRUSA Profitera će uvijek biti: sramotna cijena antibakterijskog gela

Podsjetimo, u ponedjeljak je na snagu stupila odluka Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena na ključne proizvode kojih je pojačana kupnja u strahu od koronavirusa (brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, voda za piće, dječja hrana, dječje pelene, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele,  zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljna i ostalo rublje za zdravstveni sustav) – kojih se cijene, u slučaju da su u međuvremenu poskupjele, moraju vratiti na razinu od 30. siječnja.

Tržnica u Rijeci VELIKA NAVALA Sramotno zarađuju u krizi: Dobavljači sa Zelene tržnice digli cijene do 20 posto

U svim područnim uredima Državnog inspektorata od jučer je organizirano obavljanje nadzora primjene predmetne Odluke. U pogledu zaprimljenih prijava potrošača, možebitno poskupljenje proizvoda će uz redovne nadzore koje provodimo također biti uvršteno u planove nadzora. Predmetne prijave odnose se  na slijedeće skupine proizvoda koje su obuhvaćene Odlukom: svježe meso, dječja hrana, brašno – odgovaraju iz DIRH-a. O rezultatima nadzora izvijestit će, dodaju, po njihovu okončanju. 

Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu peterostrukog do 20-ereostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • ljeto90:

    Danas kupljene dez. maramice 24,50 kuna???,a prije 10 danas te iste plaćene 8,99 kuna????

  • redo:

    A cijene na placu? Sramota. Na većini štandova uopće nema izloženih cijena. Vrećica salate koju sam neki dan plaćao 15 kuna, jutro na Kvatriću 30 kuna.