Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIJEDE KAZNE

U dva dana 16 prijava DIRH-u zbog neopravdanog podizanja cijena ključnih proizvoda

trgovine
Foto: Snimio čitatelj
18.03.2020.
u 11:57

Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu peterostrukog do 20-ereostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna

Državni inspektorat (DIRH) dosad je zaprimio 16 prijava potrošača protiv trgovaca koji su koronavirus iskoristili za dizanje cijena najtraženijih proizvoda.

Podsjetimo, u ponedjeljak je na snagu stupila odluka Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena na ključne proizvode kojih je pojačana kupnja u strahu od koronavirusa (brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, voda za piće, dječja hrana, dječje pelene, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele,  zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljna i ostalo rublje za zdravstveni sustav) – kojih se cijene, u slučaju da su u međuvremenu poskupjele, moraju vratiti na razinu od 30. siječnja.

U svim područnim uredima Državnog inspektorata od jučer je organizirano obavljanje nadzora primjene predmetne Odluke. U pogledu zaprimljenih prijava potrošača, možebitno poskupljenje proizvoda će uz redovne nadzore koje provodimo također biti uvršteno u planove nadzora. Predmetne prijave odnose se  na slijedeće skupine proizvoda koje su obuhvaćene Odlukom: svježe meso, dječja hrana, brašno – odgovaraju iz DIRH-a. O rezultatima nadzora izvijestit će, dodaju, po njihovu okončanju. 

Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu peterostrukog do 20-ereostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 2

LJ
ljeto90
12:33 18.03.2020.

Danas kupljene dez. maramice 24,50 kuna???,a prije 10 danas te iste plaćene 8,99 kuna????

RE
redo
12:16 18.03.2020.

A cijene na placu? Sramota. Na većini štandova uopće nema izloženih cijena. Vrećica salate koju sam neki dan plaćao 15 kuna, jutro na Kvatriću 30 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije