Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti'

"Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti", rekao je Plenković novinarima
22. ožujka 2019. u 21:17 19 komentara 2082 prikaza
Andrej Plenković
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je pokazala i pokazuje dobru volju za opstanak brodogradnje ali javnost mora znati  da su plaćena državna jamstva, novci potrošeni, a brodova nema, rekao je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković govoreći u aktualnoj krizi brodogradilišta Uljanika.

Andrej Plenković Slučaj Mercedes Plenković: Žalac radi svoj posao, nemam više što dodati

"Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti", rekao je Plenković novinarima.

"Mi smo, ova vlada, plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti jer inače ne vrijedi institut državnog jamstva pa nas nitko u financijskom svijetu ne bi doživljavao", dodaje Plenković.

Štrajk u Uljaniku Još nema rješenja Plenković o Uljaniku: Pokušaj da se ide u restrukturiranje nije uspio

Naveo je primjer jednog broda koji se dovršava na dokovima Uljanika, a koji nije napravljen na vrijeme zbog pogrešnih odluka uprave brodogradilišta. Brod se dovršava na način da je naručitelj uzeo stvar u svoje ruke, angažirao druge radnike, neke i iz Uljanika i neke kooperante te svaki dan dolazi zrakoplovom iz jedne zemlje kako bi osobno nadgledao dovršetak gradnje. 

"Stoga je jako važno da javnost zna što se događa u Uljaniku", rekao je Plenković, dodajući da se pri odlučivanju o zahtjevu za međufinanciranjem mora voditi računa o svim aspektima, između ostaloga i o fiskalnoj konsolidaciji, koju vlada uspješno provodi i što je vidljivo iz nedavnih izvješća Europske komisije.

VIDEO Andrej Plenković o Gabrijeli Žalac:

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • stefj:

    I na kraju nije komentirao to što su radnici Uljanika zatvorili vrata i ne dozvoljavaju kooperantima da završe brod, te da ćemo radi toga platiti još jamstava koje bi mogli izbjeći da se brod dovrši... Ne bi bilo loše da ... prikaži još! su ljudi svjesni činjenice da svaki dan kada štrajkaši mlate na ulazu kooperante da mi to masno plaćamo. Svi mi... U pitanju su deseci milijuna eura koji bi se mogli spasiti, ali štrajkaši to ne dozvoljavaju...

  • golub Vaso:

    tko će u pržun?!? nitko

  • Biouskoli91:

    Tko je radio analizu da li ima smisla davati jamstva? Tko ce odgovarati za potrosene MILIJARDE kuna? Nitko.... ipak je ovo Hrvatistan....