Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Hrvatskoj nudimo znanje i tehnologije, a zanima nas i LNG'

Terry Abel, izvršni potpredsjednik Kanadske udruge proizvođača nafte o suradnji s hrvatskim energetskim sektorom i ulasku na naše tržište
01. studenoga 2017. u 14:57 3 komentara 807 prikaza
Izvršni potpredsjednik Kanadske udruge proizvođača nafte Terry Abel
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kanada je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina s dnevnom proizvodnjom od četiri milijuna barela nafte te godišnjom od 151 milijardu prostornih metara prirodnoga plina.

Polje Šandrovac Poseban jubilej 50 godina Inine proizvodnje na naftno-plinskom polju Šandrovac

Kako je organiziran kanadski naftni sektor, koliko je on važan za tamošnju ekonomiju te kakvi su im interesi u Hrvatskoj, razgovarali smo s Terryjem Abelom, izvršnim potpredsjednikom Kanadske udruge proizvođača nafte – CAPP koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, gdje je održao niz sastanaka u ovdašnjim ministarstvima, agencijama te tvrkama iz energetskoga sektora.

Koji je razlog vašeg dolaska u Hrvatsku te imate li u planu surađivati s hrvatskim energetskim sektorom?

Da, mogućnost suradnje je upravo razlog mojeg dolaska. Kao što znate, nedavno je potpisan trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade, a što svim industrijama daje priliku za nove poslovne pothvate. Hrvatsko naftno tržište je otvoreno te smo otvoreni za ulazak na njega, posebno u joint venture modelu.

Izvršni potpredsjednik Kanadske udruge proizvođača nafte Terry Abel | Autor : Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Kanadske tvrtke imaju veliko iskustvo i znanje u svim sektorima naftne industrije, od istraživanja, tehnologije do servisa te smo sigurni da možemo pomoći i razvoju hrvatskog tržišta.

Što bi moglo kanadske naftne tvrtke, koje vi zastupate, najviše zanimati u Hrvatskoj?

Naše tvrtke su već prisutne ovdje, prije svih Vermilion Energy koja je dobila koncesiju na četiri istražna naftna polja na natječaju hrvatske Vlade. Trenutačno je u tijeku ishođenje dozvola i priprema istraživanja te se nadamo da će uskoro započeti i konkretna istraživanja.

Nafta IZNAD 58 DOLARA Nakon saudijske poruke cijene nafte stabilne

Ova tvrtka je pionir te će za njom doći i mnoge druge kanadske tvrtke koje mogu puno toga ponuditi hrvatskom i globalnom tržištu. Također smo zainteresirani i za projekt LNG terminala te smo imali i sastanak s vodećim ljudima ove tvrtke u Hrvatskoj da vidimo modalitete na koje bismo se mogli uključiti, prije svega znanjem i tehnologijom.

Koliko je kanadska naftna industrija velika i koliko doprinosi ukupnoj tamošnjoj ekonomiji?

Jako je velika. Mi smo peti najveći proizvođač nafte, a i prirodnog plina u svijetu.

Diljem Kanade trenutačno proizvodimo gotovo četiri milijuna barela nafte na dan te 40-ak milijuna kubnih metara plina na dan.

Koliko tvrtki, prihoda i zaposlenih veže sektor u Kanadi?

Postoji nekoliko stožernih naftnih kompanija, no čitav sektor veže oko 15 tisuća većih i manjih tvrtki. Neke se bave samo naftom, druge plinom, treće i jednim i drugim, dok je jako puno manjih tvrtki koje daju servisnu potporu čitavom procesu. Sektor zapošljava oko pola milijuna ljudi. Što se tiče vrijednosti proizvodnje, procjene su da kanadskom BDP-u, uza sadašnje smanjene cijene nafte, doprinosimo s oko 100 milijardi dolara.

Irak Irački Kurdistan Novi veliki rat mogu spriječiti Rosnjeft, Exxon i Chevron

Koliko vam je Europska unija zanimljivo izvozno tržište za naftu i plin?

Izvoz naših energenata, nafte i plina, je 99 posto vezan uz Sjedinjene Američke Države. Čitava infrastruktura je postavljena tako da smo orijentirani gotovo isključivo na sjevernoameričko tržište. To je i jedan od razloga mojeg dolaska u Hrvatsku jer smatramo da je vrijeme da Kanada bude energetski više prisutna na globalnom tržištu.

Ima li Kanada iskustva s LNG tehnologijom, a koju planira implementirati Hrvatska za svoj terminal na otoku Krku?

Ne, Kanada trenutačno nema LNG kapaciteta iako postoje prijedlozi za takve projekte, posebice na našoj zapadnoj obali gdje se razmišlja o 17 projekata. Na istočnoj obali se također planiraju četiri projekta LNG-a. No, zasad nemamo mogućnosti izvoza LNG 
plina.

Nafta POVEĆANA PROIZVODNJA Cijene nafte pale nakon pet tjedana rasta Mirko Zelić Akademik upozorava: 'Hrvatska će uskoro postati potpuno ovisna o uvozu nafte i plina' nafta Ratko Bošković Poduzetnici i stratezi moraju računati da će nafta biti sve skuplja

CETA otvara brojne mogućnosti

Koliko vam je važno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije (CETA)?

Taj sporazum otvara brojne mogućnosti za našu energetsku industriju, posebice po pitanju tehnologije te transfera znanja. Kanada je liberalizirano tržište te bilježi, i u naftnom sektoru, velike vanjske investicije. Isto tako, naši poduzetnici su spremni iskoristiti svaku dobru priliku u EU ili drugdje. Stoga trenutačno istražujemo što bi za članice našeg udruženja moglo biti interesantno na europskom tržištu te koje su njegove potrebe i zakonitosti.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • valval:

    ma gluposti, pa šta će Hrvatskoj znanja i kapitala i to još iz Kanade, naši ljudi imaju koliko im treba, ko ima renta a ko nema ima bus za Njemačku. Jedimo šta će bit malo problem kad ih ode previše ... prikaži još!e iz tih renti ili nedaj većeg zla negdje zašteka jedan sezona

  • Mijat vrdoljak:

    Molim da se iz upotrebe u Hrvatskom jeziku ìzbaci i zabrane riječi: ustaše, partizani i LNG-terminal jer je sve besmislica. ustaše i partizani dijele e zavađaju a LNG-terminal služi samo za prodavanje magle, svi ga žele svi ga grade ali ... prikaži još! ga nitko nikada neće izgraditi.

  • NV:

    Još jedan prodavac magli.