Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Novi veliki rat mogu spriječiti Rosnjeft, Exxon i Chevron

Ne reagira li svijet brzo i ne zaustavi ga, politički sukob između Bagdada i Erbila prerast će u vjerski i etnički poput onoga u Siriji
19. listopada 2017. u 21:12 3 komentara 1574 prikaza
Irak
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Iračka vojska i šijitske dobrovoljačke jedinice napreduju i osvajaju dio po dio Iračkog Kurdistana nakon što su se borci pešmerge povukli izvan te kurdske autonomne regije u Iraku. Pešmerge su se povukli i s područja Sindžara, gdje su 2014.-2015. teroristi ISIL-a izvršili masakr nad Jezidima i zarobili stotine jezidskih žena i djevojaka.

Kirkuk Kurdistan Iračke snage zauzele Kirkuk, istaknule iračku zastavu

Iranci predvode napad

U borbama za Sindžar iračkoj vojsci pridružili su se i jezidski borci i Turkmeni jer su i oni glasali protiv neovisnosti Kurdistana. Pred naletom iračkih snaga, Kurdi su počeli povlačiti svoje snage iz područja Mahmura jugoistočno od Mosula, regije Hanakin koja se nalazi na iranskoj granici i iz okolice grada Nimruda te se grupiraju oko grada Erbila, prijestolnice Iračkog Kurdistana. Glavnu operaciju vodi general Kasim Sulejmani, zapovjednik brigade Al Quds, korpusa iranske revolucionarne garde.

Za iračku naftu zainteresirani su i Rusija i SAD | Autor :

Iran se odlučio uključiti u borbu protiv Kurda kako bi spriječio mogućnost proglašenja neovisnosti Kurdistana s obzirom na to da je Izrael jedina država koja je dala podršku neovisnosti Kurdistana i koji ima jako dobar odnos s Kurdima. Iranski dužnosnici u nekoliko navrata su kazali kako će pod svaku cijenu spriječiti proglašenje neovisnosti Kurdistana, s obzirom na to da bi Izrael diktirao politiku Kurdistana, što bi ugrozilo nacionalnu sigurnost Irana. Izrael pod svaku cijenu želi stvarati vojnu i obavještajnu ravnotežu s Iranom s obzirom na to da iranska revolucionarna garda već ima nekoliko baza u Siriji koje Izrael smatra opasnima za svoju nacionalnu sigurnost. Neovisan Kurdistan mogao bi postati i vojna baza Izraela, i to na samoj granici s Iranom, poput Iranaca koji su došli na granicu s Izraelom i Sirijom. Predsjednik kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka, Mesud Barzani, smatra da je povlačenje pešmergi iz Kirkuka veleizdaja i jednostrano djelovanje pojedinih političara, te ističe da on nije zapovjedio povlačenje kurdskih snaga.

Kurdistan Kurdistan država? Irački Kurdi velikom većinom izglasali neovisnost

Nakon Kirkuka, iračke snage sigurnosti zauzele su i naftno polje Bai Hasan sjeverozapadno od toga grada. Riječ je o naftnom polju na kojem je regionalna kurdska uprava do sada proizvodila 280.000 barela nafte dnevno, gotovo polovicu ukupne proizvodnje u toj regiji. Iako zasad SAD i Rusija uglavnom pozivaju na dijalog i mirno rješenje problema, analitičari ne isključuju mogućnost vojnog uključenja u sukobe s obzirom na njihovu zainteresiranost za naftu i plin na tom području. I Rusija i SAD već su ulazili u sukobe zbog nafte i plina, Rusija u Siriji, a SAD u Iraku. Nije tajna da Rusija planira povezati naftovod i plinovod iz Kurdistana s Crnim morem preko Turske. Kurdistan je vrlo bogat prirodnim resursima, naftom i plinom. Regija izvozi oko 600.000 barela nafte dnevno preko turske luke, što čini više od 90% ukupnog prihoda Kurdistana. Nekoliko ruskih kompanija, uključujući i naftnog diva Rosnjeft, posluje u Kurdistanu. Rosnjeft je nedavno sklopio sporazum o naftovodu u Iračkom Kurdistanu koji bi ga trebao učiniti glavnim izvoznikom nafte i plina prema Turskoj i Europi.

Planiran novi cjevovod

Cjevovod bi trebao biti sagrađen 2019. a izvoz bi trebao početi 2020. Kako i ruske tako i američke naftne kompanije rade na području Kurdistana, Weatherford, Exxon i Chevron. Također, četiri zapadne naftne kompanije blizu su potpisivanja naftnog ugovora s iračkom vladom koji će im omogućiti povratak u tu zemlju prvi put nakon 36 godina. Exxon Mobile, British Petroleum, Royal Dutch Shell i Total surađivali su s Iraq Petroleum Co. prije nego što je Sadam Husein nacionalizirao naftnu industriju. Ako svijet ne reagira brzo i ne zaustavi zasad politički sukob između Bagdada i Erbila, prerast će u vjerski i etnički poput onog u Siriji i neće ga biti lako zaustaviti.

Nafta POVEĆANA PROIZVODNJA Cijene nafte pale nakon pet tjedana rasta Mirko Zelić Akademik upozorava: 'Hrvatska će uskoro postati potpuno ovisna o uvozu nafte i plina' nafta Ratko Bošković Poduzetnici i stratezi moraju računati da će nafta biti sve skuplja
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Deleted user:

  Eh jadni i ti Kurdi.Kad se trebalo boriti protiv ISILa i to vrlo uspješno onda su bili dobri.Ponovno su ih Ameri iznevjerili.

 • stomugromova:

  Kurdi su zauzeli teritorije gdje nikad nisu bili bitna manjina,a kamoli većina.Na to ih je nagovorio Izrael u suradnji sa SAD.No nisu svi kurdski vođe pristali na igru,koju zagovara Mesud Barzani,jedan od kudskih vođa i zato su se počeli povlačiti.Neovisni ... prikaži još!i Kurdistan je zamišljen kao filijala Tel Aviva,a za to nije nitko osim Barzanija,koji je ovdje dobio jasnu poruku drugih kurdskih vođa.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Naftovodi, plinovodi : Da ponovim : naftovodi, plinovodi. To su jedini razlozi rata na bliskom istoku a i sire (Npr. Ukrajina, Venecuela, Nigerija itd. itd.). kakva religija to je izmisleno za "stoku sitnog zuba" kako bi ih se zabavilo dok ... prikaži još! veliki igraci grabe novac i prirodne resurse. Ratovi su uvijek radi novca i resursa. Religija se koristi samo za zamazivanje ociju "stoci sitnog zuba". Treba samo pratiti tragove novca..