Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljaci

"Tavanuša" zavadila poljoprivrednu komoru i proizvođače sjemena

'sjetva...unu..slavonski brod...160409.. proljetna priprema tla Photo: Ivica Galovic/Vecernji list'
'Ivica Galovic/Vecernji list'
21.10.2010.
u 12:30

Pšenica od prošle žetve nije rješenje, sjemenari moraju ponuditi niže cijene sjemenske robe, tvrdi ratar J. Ostojčić.

Seljaci, čini se, ipak neće u prosvjede ili barem većina njih, čulo se na jučerašnjem sastanku ministra Petra Čobankovića s predstavnicima seljačkih udruga. Od najavljenih traktorskih barikada ne odustaje tek koordinacija udruga pet slavonskih županija iz kojih je ovih dana izrastao seljački sindikat, predvođen Tomom Pokrovcem.

Pokrovac neće u "kokošinjac"

Oni su, naime, jučer jedini bojkotirali sastanak s ministrom. Kao novo tijelo više nemaju što raditi u "kokošinjcu" s ostalima, tvrdi Pokrovac koji će, kaže, ministru "šansu da ispoštuje dogovoreno dati još danas, inače ne odustaju od prosvjeda". No, možda i više od prosvjeda, među seljake ovih dana razdor unosi zahtjev Hrvatske poljoprivredne komore da resorno ministarstvo izmijeni postojeći pravilnik o ostvarivanju prava na potpore i dopusti da se i sjetvom nedeklariranog sortnog sjemena pšenice, koja bi se sačuvala nakon žetve, a u narodu je zovu "tavanuša", ostvari pravo na poticaje.

Predsjednik HPK Darko Grivičić tvrdi kako to dopušta EU pa će, prije ili kasnije, i Hrvatska. Zašto, pita on, i hrvatski farmeri poput europskih ne bi sami proizveli sjeme iz merkantilne pšenice, čime bi se znatno pojeftinila poljoprivredna proizvodnja.

U udruženju Hrvatsko sjeme tvrde, međutim, da je poljoprivredna struka time zgrožena. Prije no što je postalo obvezno deklarirano sjeme, događale su se bolesti poput smrdljive snijeti, koje su upropaštavale ratare, i ne samo one koji bi takvu pšenicu sijali nego i one sa susjednih njiva. To bi, tvrdi predsjednik Hrvatskog sjemena Drago Čorić, unazadilo hrvatsku poljoprivredu, s čime se slažu i u BC Institutu, Poljoprivrednom institutu Osijek, Belju...

Svima u interesu

Čorić tako proziva Grivičića kako je, s obzirom da je na čelnoj poziciji u HPK - a i sustavu poticaja - u sukobu interesa. Grivičić pak uzvraća kako on štiti interese poljoprivrednika, a sjemenari trgovaca i proizvođača.

– Kilogram sjemenske pšenice dvostruko je skuplji od merkantilne. No, "tavanska" pšenica nije rješenje. Ne bi bilo dostatne kontrole ni što se sije ni koliko se koristi zaštitnih sredstava na njivama. Jedino je rješenje da sjemenarske kuće smanje cijenu svoje robe – kaže Josip Ostojčić, ratar iz Prnjavora. Kako bilo, čeka se potez resornog ministarstva.

Komentara 1

RO
ropa
20:54 21.10.2010.

merkantlni proizvodi hr seljaka su trenutno gotovo najjeftiniji u EU, čak i od mađarske...famozni prestavnici udruge poslodavaca i \"ugledni\" poljoprivredni stručnjaci nemaju komentara, naravno...seljačke udruge su toliko nesposobne da ne znaju kako se treba raditi u takvoj prilici-sponzorirati članak na temu http://tinyurl.com/cijene-polj-proizvoda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije