Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene i poduzetništvo

Tamara Sušanj Šulentić: Najvažnije je znati što želite postići

Dr. sc. Tamara Sušanj Šulentić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.12.2018.
u 08:24

Večernji list i časopis Zaposlena pokrenuli su novi projekt

Kako bi se mladim poslovnim ženama omogućila potpora u karijeri i podigla svijest o važnosti ženskog mentoriranja, Večernji list i časopis Zaposlena pokrenuli su projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u kojem će sudjelovati uspješne poslovne žene kako bi svojim iskustvima i savjetima pomogle mladim poduzetnicama. Jedna od njih je i dr. sc. Tamara Sušanj Šulentić, direktorica komunikacija u Plivi Hrvatska koja je sa svojim timom, odgovorna za komunikacije u desetak zemalja južne i jugoistočne Europe.

Oduvijek je, kaže, znala kako su komunikacije iznimno bitno područje kojim se premalo bavimo, a upravo one mogu dovesti do velikih uspjeha kroz timski rad i dobru suradnju, no s druge strane loše komunikacije nažalost mogu doprinijeti neuspjehu i propalim projektima.

Održana dodjela nagrada i priznanja najboljim menadžerima i poduzetnicima CROMA 2018:

Dr. sc. Tamara Sušanj Šulentić
1/17

Mentori su potrebni svima

– Najvažnije je znati što želite postići, a onda ćete naći načina da do tog cilja i stignete. Iako znam da u širem okruženju mnoge žene nailaze na probleme i nerazumijevanje tijekom razvoja profesionalne karijere zbog brojnih privatnih i poslovnih izazova, osobno nisam imala loših iskustava. Ponosna sam što radim u organizaciji koja ima velik broj žena na srednjim i visokim menadžerskim pozicijama i što to više nikoga ne čudi. Nailazila sam na brojne prepreke u poslu, no one nisu bile uzrokovane činjenicom da sam žena. Ponekad mi se čini da smo mi žene sklonije nametati si prevelika očekivanja i same sebi postavljati visoke standarde, nemajući pritom iste kriterije za druge u našoj okolini. Moja je sreća da sam na svom putu imala razumijevanje obitelji koja mi je bila najveća podrška, ali i korektiv – naglašava Tamara Sušanj Šulentić.

Na putu do uspjeha pomogli su joj i sjajni mentori, a posebno pri usvajanju novih znanja i profesionalnih vještina, upravljanju ravnotežom između privatnih i poslovnih obaveza, postavljanju prioriteta te određivanju osobnih granica.

– Pomogli su mi da prihvatim velike izazove i pružili mi potporu kada je bilo teško. Sigurna sam da su dobri mentori potrebni svima, a pogotovo onima s manje iskustva i na početku poslovnog razvoja. Kroz projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” sudionice će imati priliku stvari sagledati iz nove perspektive i razmjenjivati mišljenja s osobama koje vjerojatno ne bi srele u svakodnevnom životu. Dijeljenje znanja i iskustva je važno za obje strane, sigurna sam da svi možemo puno naučiti. Dio posla, osobnog razvoja i poslovnog uspjeha je dosljednost, svojim željama i svojim idejama, hrabrost, vjera u sebe i upornost – ističe važnost mentoriranja Tamara Sušanj Šulentić.

Smatra, kaže, da postoji još puno prostora za napredak jer je naše društvo nažalost opterećeno stereotipima, no ipak, brojni su primjeri uspješnih žena u različitim područjima, od umjetnosti i znanosti do politike, iz čijih se iskustava može mnogo naučiti.

Bez edukacije nema napretka

Bez kontinuiranog učenja i usavršavanja u svijetu koji se svakodnevno mijenja, napredak je gotovo nemoguć.

– Mogućnosti učenja nikada nisu bile dostupnije, od stalnog preuzimanja izazova i odgovornosti za nove situacije, razmjene iskustava sa stručnjacima u vašem području, ali i mnogim drugima pa sve do formalnog obrazovanja. Također, potrebno je osvijestiti činjenicu da učiti možemo od starijih kolega, ali i onih mlađih, a za to je važno ostati otvoren za nove ideje i nove pristupe. Smatram da trebamo preuzeti odgovornost za vlastito usavršavanje i napredak i proaktivno tražiti nove prilike i načine za učenje. Iskreno vjerujem da onoga trenutka kada prestanemo raditi na sebi, prestajemo biti kreativni i uspješni. Sretna sam što sam dio formalnog obrazovanja, doktorat, završila upravo ove godine i što gotovo nema dana kada na poslu ne naučim nešto novo – pojašnjava Tamara Sušanj Šulentić.

Svako novo iskustvo, bilo ono pozitivno ili negativno, obogaćuje, pogotovo ako smo spremni otvoriti oči i uši, biti znatiželjni i postavljati prava pitanja, kaže Tamara Sušanj Šulentić i poziva:

– Za prijavu je potrebno samo malo hrabrosti, a ovaj projekt za sve uključene idealna je prilika za stjecanje novih znanja i kompetencija te razvijanje poslovne mreže kroz nova poznanstva.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije