Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Svježih 70 milijuna eura EIF-a i HBOR-a za brzorastuće MSP-ove

Europska i domaća razvojna banka u novoj rundi kapitalnog jačanja domaćih 
poduzetnika. Cilj je potaknuti tržište privatnog kapitala i na njega privući privatne ulagače
29. siječnja 2019. u 18:03 0 komentara 227 prikaza
HBOR
Foto: HBOR

Premda novac nikad nije bio jeftiniji niti ga je bilo u takvom izobilju kao danas, domaće tvrtke i dalje kapitalom kaskaju za inozemnom konkurencijom. Nakon neslavne epizode s fondovima za gospodarsku suradnju, Hrvatska banka za obnovu i razvitak kreće u novi pokušaj ublažavanja tog hendikepa s “equity” programom ulaganja u kapital vrijednosti 70 milijuna eura u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF).
Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak potpisali su jučer ugovor kojim je pokrenut CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) – inicijativa koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća.

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a Pharma Valley Najvećom investicijom uz pomoć HBOR-a gotovo udvostručili kapacitete

U potrazi za novim Rimcem

Ugovor je u ime Europskog investicijskog fonda potpisao Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, a u ime HBOR-a Tamara Perko, predsjednica Uprave i Hrvoje Čuvalo, član Uprave. 
“Equity” program nastavak je projekta kapitalnog jačanja poduzetnika. U prvom koraku prošle godine iscrtani su obrisi fonda rizičnog kapitala vrijednog 32,5 milijuna eura. On je bio usmjeren na tehnološke startupe visokog potencijala rasta, kojima banke nisu prirodni financijeri, a sve ne bi li se pronašao “novi Rimac”, recept koji bi integrirao STEM znanja i moderne tehnologije.
 Sad je fokus na brzorastućim malim i srednjim tvrtkama, kojima za rast i tržišni iskorak nedostaje kapitala.

Kako je zamišljeno, dva bi programa trebala sinergijski zaokružiti holističku strategiju za Hrvatsku.
Prema sporazumu, EIF i razvojna banka uplatit će po 35 milijuna eura koji bi trebali katalizirati dodatne privatne investicije u vlasničku glavnicu. Za razliku od fonda rizičnog kapitala, “equity” program ne postavlja ograničenja tvrtkama ovisno o sektoru iz kojeg dolaze. Razlog tome je činjenica da su, za razliku od startupa, one već uspješno prošle inicijalni test tržišta i – preživjele. Prvo je na redu pronalazak upravitelja fonda što je u ingerenciji EIF-a i provodit će se po europskim pravilima.
– U prvih šest mjeseci ove godine planiran je zatvoreni poziv za iskazivanje interesa za upravitelja fonda usmjerenog na Hrvatsku, očekuje se jedan, možda dva. Poziv bi bio otvoren novim, i fondovima u nastajanju, kojima bi Hrvatska bila primarni fokus, sa 70 posto i više uloženog kapitala. Od njih se očekuje da prikupe najmanje 30 posto, nadamo se i više, privatnog kapitala – izjavio je za Poslovni dnevnik Ben Doyle iz EIF-a.

Uljanik Kriza u Uljaniku Horvat: HBOR je jedna od opcija za osiguranje plaća

Premda bi program mogao potrajati 15 godina, ideja je da se većina ulaganja odradi u prvih 4-5 godina. Pritom će EIF imati aktivnu ulogu u vaganju prilika provođenjem dubinske analize, a kao fiducijar aktivno će nadzirati i izvještavati o investicijama. Žele li kapitalnu injekciju, domaće će tvrtke morati “otvoriti vrata” i pustiti fondove u svoje vlasništvo što se dosad u nemalom broju slučajeva bio glavni razlog oslanjanja bankarske kredite.

Ben Doyle kaže da će fondovi ciljati na manjinske (ili većinske) udjele, a zauzvrat će tražiti predstavnika u upravi i nadzornom odboru jer će i sami kao značajan suvlasnik biti odgovorni za provedbu strategija i rasta.
U HBOR-u kažu da su sredstva osigurana, a uplaćivat će u skladu s tempom realizacije investicija.

– Ugovor je nastavak poticanja razvoja industrije rizičnog kapitala u Hrvatskoj koju HBOR kao razvojna banka podupire, ali isto tako inicira uspostavljanje samostalnog funkcioniranja financijskog tržišta te vrste – kaže čelnica razvojne banke Tamara Perko.
Prva značajnija ulaganja u vlasnički kapital poduzetnika pokrenuta su FGS-ovima, no industrija rizičnog kapitala još nije zaživjela u potrebnoj mjeri pa je tu bitna uloga HBOR-a kao aktivnog sudionika.

Zdravko Marić Rejting agencija Fitch Marić: Cilj je čim prije vratiti investicijski rejting zemlje

– Zadovoljstvo mi je potpisati novi 70 milijuna eura vrijedan ‘equity’ program za potporu brzorastućim hrvatskim tvrtkama. Novi sporazum poduprijet će pojavu održivog tržišta privatnog kapitala u Hrvatskoj i na njega privući privatne ulagače, pomažući nacionalnim i inozemnim fond menadžerima da naciljaju male i srednje tvrtke – izjavio je izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert.

Čeka se odluka o upravitelju

Na koju bi naknadu upravitelj fonda mogao računati, znat će se kad bude objavljen javni poziv, no dosegnut će postotak veličine fonda. Još se ne zna tko će upravljati s, preračunato, 240 milijuna kuna iako je natječaj završio sredinom kolovoza.
S naknadom do 6,5 milijuna eura, interes je bio popriličan, spominjalo se osam imena.

Navodno su u samu završnicu ušla dva tima, jedan iz Hrvatske, a drugi iz Slovenije. Sugestije da EIF naginje slovenskom zbog više iskustva u investicijama s polja rizičnog kapitala izazvala je nezadovoljstvo u domaćim krugovima, pa je konačna odluka o upravitelju prolongirana na prvu polovicu ove godine.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.