Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za izvoz

Svjetsko tržište košer hrane godišnje raste 15 posto

'PRIPOS FOTOREP SIRELA SNIMIO MATE PUTRIC'
Foto: ''
1/3
22.01.2011.
u 11:31

Svjetsko tržište košera trenutačno vrijedi više od 600 milijardi dolara, a u SAD-u košer konzumira čak 90 posto nežidovskih konzumenata.

Desecima hrvatskih tvrtki s košer certifikatom za više od 1000 proizvoda ovih se dana pridružila i bjelovarska Sirela u sastavu Dukat drupe - najveći proizvođač maslaca, svježih, polutvrdih i tvrdih sireva u Hrvatskoj. Zna li se da su košer proizvodi u svijetu, pa i nas sve traženiji jer jamče proizvodnju u strogo kontroliranim uvjetima i uz strogu kontrolu sirovina, nije čudno što se sve više domaćih proizvođača okreće košer certifikatu što ga u Hrvatskoj dodjeljuje Židovska zajednica Bet Israel na čelu s glavnim rabinom dr. sc. Kotelom Da-Donom.

Maraska prva

Rabin Da-Don kaže kako je prije 12-ak godina, kad je došao u Hrvatsku, Maraska prva dobila košer certifikat, potom i Zvijezda, a danas, primjerice, samo bjelovarski Koestlin ima više od 100 košer proizvoda. Iako su u početku certifikate tražili za izvoz, i u Agrokoru, Badelu, Zvečevu, Trentonu, Meggleu, Viri, Našem Klasju..., u oko 50 hrvatskih proizvođačkih tvrtki brzo su shvatili potencijal košera i na lokalnom tržištu, posebice u turizmu, te ga već smatraju i svojom obvezom.

Certificirana košer hrana u skladu sa strogim židovskim propisima i običajima povećat će, naime, prodaju određenog proizvoda oko 20 posto, a osim toga znači i njegovu dodanu vrijednost. Zasad je teško reći koliki je udio košera u Hrvatskoj. No, u svjetskim razmjerima, kao i halal, košer je, doznajemo, rastao dvoznamenkasto i u krizi. Rabin Da-Don kaže kako tržište košer hrane godišnje raste 15, a nekošer od 4 do 5 posto. Svake godine u svijetu se certificira oko 3000 novih košer proizvoda, tako da ukupno svjetsko tržište trenutačno vrijedi više od 600 milijardi dolara.

SAD glavno tržište košera

Dok halal još uvijek većinom gravitira prema muslimanskim zemljama, populaciji koja čini četvrtinu svjetskog stanovništva, košer konzumira manje od 45 posto Židova. Ne računajući Izrael, gdje se 99 posto stanovnika pridržava košer zakona, glavno tržište je SAD, gdje je prodaja košera sa 142 milijarde dolara u 2003., u 2010. skočila već na oko 250 milijardi.

Od oko 7-8 milijuna Židova u SAD-u se samo njih 10-ak posto drži vjerskih uvjerenja i strogo su košer, tako da je u košer kolaču američkih trgovaca, kojega već čini oko 60 posto ukupne prodaje hrane, gotovo 90 posto nežidovskih konzumenata. Riječ je o onima koji u košer namirnicama vide još bolju kontrolu podrijetla i obrade i zdraviju prehranu, vegetarijancima, netolerantnima na laktozu..., dijelom čak i muslimanima.

Prema nekim istraživanjima, tako, 55 posto potrošača košer konzumira jer misli da je zdrava hrana, 38 posto vegetarijanaca, 20 posto onih koji se hrane po nutricionističkim pravilima, 16 posto muslimana...

Komentara 5

Avatar dovidovic
dovidovic
13:49 22.01.2011.

Točno je košer hrana podliježe boljem nadzoru i dobro je da u Hrvatskoj ima tako puno košer proizvoda. Jedino mi nije jasno gdje je autorica našla podatak da 99% Izraelaca jedu košer hranu?

BA
barbarosa
12:06 22.01.2011.

SAD glavno tržište košera pa naravno! kad su sva govna u usa!!! odkud svi problemi dolaze??? iz usa! pocrkali od svog kosher sranja!!!!

OB
-obrisani-
13:25 22.01.2011.

židovi nama prodaju genetske nakaze ...a oni šopaju zdravu hranu....mudro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije