Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Svjetski rast usporava u 2019., godina će biti puna izazova

Globalna prognoza PwC-a Gotova je era rasta iznad potencijala, a Francuska i Indija već u tekućoj godini mogle bi preteći britansku ekonomiju koja pada na sedmo mjesto u svijetu
09. siječnja 2019. u 09:12 1 komentara 205 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Jedna od najvećih konzultantskih kuća na svijetu, PwC u tekućoj godini očekuje značajno usporavanje globalne ekonomije. Ulazimo, pokazuje njihova analiza, u razdoblje rasta nižeg od inflacije koje će potrajati najmanje do 2024. godine. Drugim riječima faza rasta iznad potencijala ekonomije je gotova, uvjereni su u PwC-u u kojem napominju da će generalno ova godina za svjetsku ekonomiju biti puno izazovnije od godine za nama. Stoga predviđaju da će rast usporiti na 2,7 posto BPD-a pri čemu će najrazvijenije ekonomije ostvarivati manje od dva posto BDP-a.

Zgrada Europske komisije POKAZATELJI Europska komisija: Poboljšana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Nezaposlenost će još pasti

Revidirana je prognoza kretanja na američkom tržištu pa se ne očekuje rast od 2,8 posto već znatno umjerenijih 2,3 posto već u ovoj godini s inflacijom na istoj razini. Više referentne kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. Jačanje dolara osim na američku ekonomiju utjecat će i na druge veće države, a kao najranjivije na jaku američku valutu PwC ističe Tursku i Argentinu.

Posebna tema publikacije Global Economy Watch su kretanja na tržištu rada. Unatoč usporavanju ekonomskih aktivnosti, naime, ne očekuje se udar na tržištu rada. Dapače, nastavit će se smanjenje ponude radne snage u naprednim gospodarstvima, što će i dalje stvarati pritisak na rast plaća. Lani se u razvijenim tržištima otvorilo 4,5 milijuna novih radnih mjesta kako bi oslabio taj pritisak.

Zdravko Marić Razduživanje Javni dug pao na 282 milijarde kuna u rujnu 2018.

– Očekujemo da će ovaj trend postupno popuštati tijekom godine pri čemu će neka gospodarstva poput SAD-a, Kanade i Njemačke doći do svoje minimalne stope nezaposlenosti, a plaće će postepeno rasti – istaknuo je Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a. Na tržištima će se teško popunjavati stručna radna mjesta, zbog nedostatka ponude, a izgledno je, drže analitičari, da će nezaposlenost i u SAD-u i u Njemačkoj i dalje padati mada su već zabilježene stope nezaposlenosti niže od granice od pet posto, ekonomski definirane prirodne stope nezaposlenosti. Ipak Eurozona se već godinu dana suočava s velikim nedostatkom radnika, ali nije bilo značajnije korekcije primanja pa su u PwC-u zaključili da će, ako ne bude drugih promjena strukturnih čimbenika, buduće povećanje plaća u Eurozoni ovisiti o povećanju produktivnosti, a ne labavljenju tržišta rada.

Ovo stavlja veću odgovornost na vlade i tvrtke da povećaju razinu produktivnosti svoje radne snage kroz ulaganje u “tvrdu” infrastrukturu kao što su ceste, zračne luke i druge komunalne usluge te u “mekanu” infrastrukturu koja uključuje formalno obrazovanje, strukovno i drugo usavršavanje. Njemačko gospodarstvo, kažu u PwC-u vraća se rastu od 1,5 posto BDP-a u idućih nekoliko godina, međutim očekuje se da bi Francuska i Indija mogle čak i uz razmjerno nizak rast Francuske preteći ekonomiju Velike Britanije na koju će negativno utjecati Brexit. Indija će s rastom od 7,7 posto BDP-a ostati najbrže rastuće veliko gospodarstvo u svijetu, s povoljnim demografskim pokazateljima. Velika Britanija će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava i to s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Ukupno 2,2 mlrd. kn Akcijskim planom u 2019. gospodarstvo se rasterećuje za 626,7 mil. kuna

Kinezi vole uvoznu robu

– Gospodarstva Ujedinjene Kraljevine i Francuske naizmjenično su nadmašivala jedno drugo, ali jedva primjetan rast u UK-u u 2018. godini i ponovno u 2019. vrlo vjerojatno će donijeti prevagu u korist Francuske. Pri tome je bitan čimbenik i relativna snaga eura u odnosu na funtu – komentar je Mike Jakemana, višeg ekonomista PwC-a.

Ekspanzija kineskog gospodarstva bit će umjerena, a tek u 2020. rast pada ispod šest posto. Očekuje se pak da će se osjetiti učinak američkih trošarina. Dugo je godina Kina ostvarivala trgovinski suficit s najvećim partnerima međutim on je ugrožen. Kina više nije država siromašnih ljudi i velikog jeftinog izvoza, ona je sada ekonomija s rastućim standardom pa tako čak 225 milijuna Kineza po primanjima i imovini pripada srednjoj klasi. Oni svoj novac troše na putovanja i inozemne proizvode koji se sve više uvoze na kinesko tržište. Drugi razlog pada trgovinskog suficita Kine leži i u činjenici da je s tog tržišta zbog rasta standarda i plaća radnika dio sektora, naročito tekstilnog, odselio u siromašnije zemlje.  

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Izmedju redaka mozes procitati da je eko. kriza nuzna. Samo je pitanje, tko ce je inicirati.