Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Javni dug pao na 282 milijarde kuna u rujnu 2018.

Smanjenje inozemnog duga događa se još od prosinca 2015. godine.
08. siječnja 2019. u 08:32 16 komentara 566 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Unatoč plaćanju 2,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova javni dug u 2018. godini trebao bi se zadržati na razini od 75 posto BDP-a, zaključili su analitičari Raiffeisen banke. To bi značilo da je Hrvatska zaključno s krajem prošle godine udio javnog duga u ekonomiji umanjila za više od 12 posto u odnosu na rekordna zaduženja javnog sektora koji su se bilježili krajem 2015. godine, odnosno na kraju mandata Zorana Milanovića.

Miro Bulj POREZI Miro Bulj: Ministar Marić uvodi harač kojim ciljano uništava male iznajmljivače u korist velikih igrača

Brojke govore i da je ministar Zdravko Marić u samo tri godine uspio smanjiti javni dug i u apsolutnim iznosima. Tako je u rujnu 2018. javni dug iznosio 281,8 milijardi kuna, dok je u prosincu 2015. bio sedam milijardi kuna veći. Raste domaća komponenta duga, a u inozemstvu se država sve više razdužuje. Analitičari RBA ističu da će država uz glavnicu od 2,5 milijarde kuna za Uljanik platiti i kamate pa će trošak saniranja škverova biti i veći nego se sada bilježi, ali bez obzira na to drže da će kretanja u fiskalnoj statistici ostati razmjerno povoljna. Pod tom ocjenom podrazumijevaju solidan primarni suficit te daljnji pad omjera javnog duga u odnosu na BDP, četvrtu godinu zaredom, pri čemu će pad udjela duga u BDP-u biti potpomognut nastavkom rasta gospodarstva te tečajnim kretanjima. Prije nekoliko su dana objavljena i kretanja vanjskog duga po kojima se Hrvatska u godinu dana na inozemnim tržištima razdužila za dodatnih 980 milijuna eura.

Smanjenje inozemnog duga bilježi se od prosinca 2015. godine otkad smo se razdužili više od 10 milijardi eura. Naime, u ljeto 2015. vanjski dug iznosio je 49,3 milijarde eura. Najbrže se, zbog popularnosti kunskih kredita, razdužuju građani i poduzetnici koji su posljednjih godinu dana svoj dug smanjili za 688 milijuna eura i sada u stranim valutama duguju još 13,5 milijardi eura.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar RuAF
  RuAF:

  A Marić nam ne valja?

 • Avatar hrjosko
  hrjosko:

  Svi u Hrvatskoj pričaju o bruto javnom dugu ali niko nespominje neto javni dug? Zašto? Hrvtatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja ima više imovine nego dugo!!!! Samo Norveška, Finska i Island imaju to što Hrvatska ima. Grčka, ... prikaži još! Italija, Španjolska... bruto i neto su ured isto perko 120% samo kod nas je 74% bruto a neto je u debelom minusu!! Što zanči da imamo više imovine nego duga. Zato dug nije nakakav problem, samo treba bolje uprvljati sa državnjom imovinom!

 • virtual1:

  majko mila kad ste toliko stigli ukrasti....