Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europska komisija: Poboljšana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u uslužnom i u sektoru maloprodaje
08. siječnja 2019. u 14:10 3 komentara 212 prikaza
Zgrada Europske komisije
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u uslužnom i u sektoru maloprodaje, pokazalo je u utorak objavljeno mjesečno istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) za Hrvatsku porastao je u prosincu za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, na 117,4 boda, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja.

Zdravko Marić Razduživanje Javni dug pao na 282 milijarde kuna u rujnu 2018.

Najsnažnije je u posljednjem mjesecu prošle godine poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u skoku indeksa za 5,6 bodova, na 21,9 bodova. U stopu ga slijedi maloprodajni sektor s rastom indeksa za 5,2 boda, na 7,8 bodova. Osjetno je poboljšana i klima u građevinskom sektoru čiji je indeks uvećan za 1,7 bodova, na 14,9 bodova. Pojačani su optimizam iskazali i potrošači, što se očitovalo u rastu indeksa za 1,1 bod, na minus 8,6 bodova. Neznatno su oslabila tek očekivanja u industriji, iskazana u padu indeksa za 0,4 boda, na 1,6 bodova.

Pogoršana klima u EU

Na razini Europske unije ekonomska je klima pak osjetno oslabila u posljednjem mjesecu 2018., uz pad ESI-ja za dva boda, na 107,6 bodova. Pad odražava pogoršana očekivanja u industriji, uslužnom i građevinskom sektoru, ali i među potrošačima. Najviše su pali indeksi koji iskazuju raspoloženje među potrošačima i u uslužnom sektoru, za 2,3 odnosno 2,2 boda. Slijede industrija i građevinski sektor s padom indeksa za po 1,4 boda. Najblaže je pogoršanje zabilježeno u maloprodajnom sektoru čiji je indeks kliznuo za 0,8 bodova. Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu eurozone poljski je ESI u prosincu pao dva boda dok je onaj britanski bio gotovo nepromijenjen, pokazuje istraživanje Europske komisije.

Sveta Nedjelja Prirez u okolici Sveta Nedelja krenula stopama Samobora

Pogoršanje i u eurozoni

Zamjetno je pogoršanje raspoloženja u gospodarstvu iskazao i ESI za eurozonu koji je u prosincu smanjen za 2,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se na 107,3 boda. Najviše su pritom pogoršana očekivanja u industriji i među potrošačima, ocrtana u padu indeksa za po 2,3 boda. Oslabilo je i povjerenje u uslužnom i građevinskom sektoru, čiji su indeksi pali za 1,4 odnosno 1,0 bod. Neznatno je poboljšana tek klima u maloprodajnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za pola boda. Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše pao indeks ekonomske klime u Španjolskoj, za tri boda. Osjetno su pogoršana i očekivanja u francuskom i njemačkom gospodarstvu, čiji su indeksi pali dva odnosno 1,9 bodova.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Ukupno 2,2 mlrd. kn Akcijskim planom u 2019. gospodarstvo se rasterećuje za 626,7 mil. kuna

Italija se pridružila skupini s padom indeksa za 1,4 boda. Odvojeno je izvješće Europske komisije o poslovnoj klimi u eurozoni također pokazalo prigušena očekivanja poslovnih čelnika u prosincu, očitovana u padu indeksa BCI za 0,22 boda, na 0,82 boda. Osjetno su pritom pogoršane ocjene menadžera u proizvodnji u prethodnom razdoblju kao i očekivanja za predstojeće mjesece. Lošije ocjenjuju i ukupne i knjige izvoznih narudžbi kao i zalihe gotovih proizvoda, pokazuje istraživanje EK.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • domolub:

    tako je ,neka pati koga smeta

  • antonelić:

    lijepo je vidjeti da rastu očekivanja u našem gospodarstvu ... redaju se uspjesi ove vlade : riješen je agrokor i spašena sezona , spašeni su opegeovi i lješinarski fondovi , spašena je petrokemija i uljanik , spašena je rafinerija sisak ... prikaži još! a uskoro i rafinerija rijeka i 3 maj , spašen je imunološki i brodarski institut , uspješno refinancirani dugovi autocesta ... skoro smo dostigli industrijsku proizvodnju iz 1989.godine ... uskoro stižu navalni zrakoplovi od naših partnera ( druga ruka ) ... jedina obveza koju nisu izvršili naši vlastodršci ( anemija-njonjo-drkolinda ) je podizanje povratne naknade za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu ... to bi nam donijelo skok bedepea i rejtinga , povećanje zaposlenosti u realnom sektoru te bi ušli u eru blagostanja , među najprosperitetnije zemlje europske zajednice naroda , tamo gdje nam je i mjesto ( između bugarske i albanije ) ... bujrum adeze ! ...