Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europska komisija: Poboljšana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u uslužnom i u sektoru maloprodaje
08. siječnja 2019. u 14:10 3 komentara 213 prikaza
Zgrada Europske komisije
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u uslužnom i u sektoru maloprodaje, pokazalo je u utorak objavljeno mjesečno istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) za Hrvatsku porastao je u prosincu za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, na 117,4 boda, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja.

Zdravko Marić Razduživanje Javni dug pao na 282 milijarde kuna u rujnu 2018.

Najsnažnije je u posljednjem mjesecu prošle godine poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u skoku indeksa za 5,6 bodova, na 21,9 bodova. U stopu ga slijedi maloprodajni sektor s rastom indeksa za 5,2 boda, na 7,8 bodova. Osjetno je poboljšana i klima u građevinskom sektoru čiji je indeks uvećan za 1,7 bodova, na 14,9 bodova. Pojačani su optimizam iskazali i potrošači, što se očitovalo u rastu indeksa za 1,1 bod, na minus 8,6 bodova. Neznatno su oslabila tek očekivanja u industriji, iskazana u padu indeksa za 0,4 boda, na 1,6 bodova.

Pogoršana klima u EU

Na razini Europske unije ekonomska je klima pak osjetno oslabila u posljednjem mjesecu 2018., uz pad ESI-ja za dva boda, na 107,6 bodova. Pad odražava pogoršana očekivanja u industriji, uslužnom i građevinskom sektoru, ali i među potrošačima. Najviše su pali indeksi koji iskazuju raspoloženje među potrošačima i u uslužnom sektoru, za 2,3 odnosno 2,2 boda. Slijede industrija i građevinski sektor s padom indeksa za po 1,4 boda. Najblaže je pogoršanje zabilježeno u maloprodajnom sektoru čiji je indeks kliznuo za 0,8 bodova. Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu eurozone poljski je ESI u prosincu pao dva boda dok je onaj britanski bio gotovo nepromijenjen, pokazuje istraživanje Europske komisije.

Sveta Nedjelja Prirez u okolici Sveta Nedelja krenula stopama Samobora

Pogoršanje i u eurozoni

Zamjetno je pogoršanje raspoloženja u gospodarstvu iskazao i ESI za eurozonu koji je u prosincu smanjen za 2,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, spustivši se na 107,3 boda. Najviše su pritom pogoršana očekivanja u industriji i među potrošačima, ocrtana u padu indeksa za po 2,3 boda. Oslabilo je i povjerenje u uslužnom i građevinskom sektoru, čiji su indeksi pali za 1,4 odnosno 1,0 bod. Neznatno je poboljšana tek klima u maloprodajnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za pola boda. Među vodećim je gospodarstvima eurozone najviše pao indeks ekonomske klime u Španjolskoj, za tri boda. Osjetno su pogoršana i očekivanja u francuskom i njemačkom gospodarstvu, čiji su indeksi pali dva odnosno 1,9 bodova.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Ukupno 2,2 mlrd. kn Akcijskim planom u 2019. gospodarstvo se rasterećuje za 626,7 mil. kuna

Italija se pridružila skupini s padom indeksa za 1,4 boda. Odvojeno je izvješće Europske komisije o poslovnoj klimi u eurozoni također pokazalo prigušena očekivanja poslovnih čelnika u prosincu, očitovana u padu indeksa BCI za 0,22 boda, na 0,82 boda. Osjetno su pritom pogoršane ocjene menadžera u proizvodnji u prethodnom razdoblju kao i očekivanja za predstojeće mjesece. Lošije ocjenjuju i ukupne i knjige izvoznih narudžbi kao i zalihe gotovih proizvoda, pokazuje istraživanje EK.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • domolub:

    tako je ,neka pati koga smeta

  • antonelić:

    lijepo je vidjeti da rastu očekivanja u našem gospodarstvu ... redaju se uspjesi ove vlade : riješen je agrokor i spašena sezona , spašeni su opegeovi i lješinarski fondovi , spašena je petrokemija i uljanik , spašena je rafinerija sisak ... prikaži još! a uskoro i rafinerija rijeka i 3 maj , spašen je imunološki i brodarski institut , uspješno refinancirani dugovi autocesta ... skoro smo dostigli industrijsku proizvodnju iz 1989.godine ... uskoro stižu navalni zrakoplovi od naših partnera ( druga ruka ) ... jedina obveza koju nisu izvršili naši vlastodršci ( anemija-njonjo-drkolinda ) je podizanje povratne naknade za pet ambalažu sa 50 lipa na 1 kunu ... to bi nam donijelo skok bedepea i rejtinga , povećanje zaposlenosti u realnom sektoru te bi ušli u eru blagostanja , među najprosperitetnije zemlje europske zajednice naroda , tamo gdje nam je i mjesto ( između bugarske i albanije ) ... bujrum adeze ! ...