Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforme

Svjetska banka povećala temeljni kapital za 86,2 milijarde dolara

Timothy Geithner, minista
Arhiva VL
26.04.2010.
u 09:24

Na razvojnom odboru u Washingtonu 186 zemalja članica dogovorilo je i povećanje glasačkih prava zemalja u razvoju i tranziciji pa one sad imaju 47,19 posto udjela u glasačkim pravima u Svjetskoj banci.

Čak 186 zemalja članica Svjetske banka dogovorilo se da će povećati kapital te banke i glasačka prava zemalja u razvoju i tranziciji. Među tim zemljama u nedjelju je na sastanku razvojnog odbora u Washingtonu bilo i hrvatsko izaslanstvo - ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker te zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić.

Temeljni kapital banke povećat će se za 86,2 milijardi dolara, a riječ je o prvom povećanju kapitala u posljednjih 20 godina. Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick zahvalio je svim sudionicima razvojnog odbora na povjerenju te dodao kako se dodatni kapital može primijeniti za otvaranje radnih mjesta i zaštitu najranjivijih ulaganjem u infrastrukturu, mala i srednja poduzeća te u mreže sigurnosti. Zoellick se nada i da će zemlje u razvoju postići jednakost s razvijenim zemljama u Svjetskoj banci.

Naime, reforma glasačkih prava donijela je 3,13 posto povećanja zemljama u razvoju pa one sada imaju 47,19 posto udjela u glasačkim pravima u Banci.

U strategiji Svjetske banke za razdoblje nakon krize predviđa se usredotočenje na područja u kojima se može dodati najviše vrijednosti, posebno na siromašne i ranjive zemlje te stvaranje uvjeta za rast s posebnim naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu. Također, tu su i jačanje upravljanja i borbe protiv korupcije, priprema za krizne situacije, promicanje globalnog kolektivnog djelovanja na pitanjima od klimatskih promjena i trgovina, do poljoprivrede, sigurnosti hrane, energije, vode i zdravlja.

Američki ministar financija Timothy Geithner rekao je da je ponosan na dogovor o povećanju kapitala i reformu Svjetske banke.

 

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
11:58 26.04.2010.

Svijetski kriminalci Br. 1 ........... !!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije