Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska poduzeća lani su se u EIB-u zadužila više od pola milijarde eura

Od 27 europskih zemalja, Hrvatska je šesta po iznosu za koji se u 2020. zadužila u Grupi Europske investicijske banke u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava – a to je 1,09 posto hrvatskog BDP-a
26. veljače 2021. u 12:13 2 komentara 849 prikaza
Passengers wear face masks at Friedrichstrasse station during COVID-19 lockdown in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od 27 europskih zemalja, Hrvatska je šesta po iznosu za koji se u 2020. zadužila u Grupi Europske investicijske banke. EIB je lani klijentima u Hrvatskoj plasirao više od 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava, rekordan iznos dosad koji predstavlja 1,09 posto hrvatskog BDP-a. Od toga se na EIB odnosi 342,5 milijuna eura, a na EIF (Europski investicijski fond) 187,9 milijuna eura. Najviše su se zadužila mala i srednja poduzeća.

PREZADOVOLJNA ISKUSTVOM Zavarivačica Tanja iz Srbije: Hrvati su ljubazna nacija, vratila bih se bez razmišljanja

Dajemo im kisik da prežive dok traje kriza – prokomentirao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zadužen za poslove u Hrvatskoj na godišnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj na kojoj je sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje kakvo je stanje s lošim kreditima i koliko ih tvrtke u krizi uspijevaju servisirati, Scannapieco kaže kako su trenutačno udjeli NPL-ova ("non performing loans" – neprihodujući krediti) marginalni jer su na europskoj razini usvojene odluke o moratorijima i mjere potpore.

No, prestankom krize sve će mjere biti reducirane i pojačani stres za tvrtke bit će tu. U 2021. osjetit će se posljedice onoga što se događalo u 2020.; kad popuste mjere koje uključuju državne potpore i moratorije, očekuje se rast. Svijet nakon krize neće biti kao onaj prije krize. No, mi ćemo biti tu; u Hrvatskoj smo s našim partnerima otvorili nove izvore financiranja i pomogli u pokretanju prvih fondova rizičnog kapitala – tu smo da potpomognemo hrvatske šampione koji će trebati financiranje – poručuje potpredsjednik EIB-a referirajući se na nove fondove rizičnog kapitala pokrenute u suradnji s HBOR-om. U 2020. s radom je krenuo Prosperus Growth Fund u koji su EIF i HBOR uložili 70 milijuna eura, a namijenjen je startupovima te malim i srednjim poduzećima kojima ove institucije financiranjem ulaze u vlasničku strukturu. EIF će upravljati ovim zajedničkim ulaganjem na temelju jamstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a).

Karlovački ugostitelji pripremaju terase kafića za otvaranje koje je najavljeno za 1. ožujka NA TERASAMA BEZ GLAZBE Karantena se vraća na 14 dana, za terase kafića stroge mjere o udaljenosti između stolaca

– Tim aktivnostima modernizirana su hrvatska financijska tržišta i povećana je sposobnost domaćih financijskih institucija za poticanje gospodarskog oporavka i razvitka. EIB s nestrpljenjem iščekuje daljnju suradnju s hrvatskom Vladom, kao i s privatnim i javnim sektorom kako bi se iskoristile prilike za ulaganja vrijedna više milijarda eura, koje proizlaze iz programa oporavka od pandemije bolesti COVID-19 na cijelom prostoru EU, uz istodobnu provedbu inicijativa i programa djelovanja u području klime i održivog, kružnog gospodarstva. Moramo se pobrinuti da Hrvatska iz tih projekata izvuče što veću korist, oporavi se i nastavi s održivim gospodarskim i društvenim razvitkom – kaže Scannapieco.

Ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić istaknuo je da je Grupa EIB pružanjem potpore MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima preko domaćih financijskih posrednika pripomogla zadovoljenju trenutačnih potreba za likvidnošću u razdoblju teškoća kakve se odavno ne pamte.

– Osim hitne potpore, pomoć je smjesta osigurana i za investicijske projekte koji su u tijeku kako bi se omogućio njihov nastavak. Budući da nas povećana neizvjesnost čeka i u predstojećem razdoblju, drago nam je što nam Grupa EIB-a pomaže u oporavku, kao i u ispunjavanju dugoročnih investicijskih potreba. U tom smislu, Banka EU odigrat će važnu ulogu u svladavanju budućih izazova u Hrvatskoj – ističe ministar financija.

Beograd Podjela imovine bivšim SFRJ sljednicama Srbija u sukcesiji sakrila dva stana u Londonu i vilu i zemljište u Albaniji

U 2020. EIB je plasirao ukupno 342,5 milijuna eura u okviru šest poslova ugovorenih za financiranje malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Više od 70 posto tog iznosa (245,5 milijuna eura) osigurano je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Preostalih 97 milijuna eura domaćim je poduzećima plasirano posredstvom banaka. Ukupni krediti EIB-a u Hrvatskoj time su dosegnuli 7,06 milijardi eura.

EIF je plasirao dodatnih 187,9 milijuna eura, a i za njih je 2020. rekordna u Hrvatskoj; 96 milijuna eura u obliku vlasničkog kapitala, 90,6 milijuna eura u jamstvima i 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje.

Zbog pandemije EIB je izdvojio dodatnih 180 milijuna eura za plasmane u Hrvatskoj i rade na prenamjeni i proširenju postojećih kredita MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima radi potpore najpogođenijim tvrtkama.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?