Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nađen kupac

Švicarska Montana preuzela Aluflexpack

'18.11.2011., Zadar - Tvornica Aluflexpack, proizvodnja savitljive ambalaze, najveci je izvoznik u zadarskoj zupaniji. Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
'Dino Stanin/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
01.12.2012.
u 10:00

Dio Montanine proizvodnje – poput dijelova za avioindustriju – s vremenom možda bude premješten u Hrvatsku.

Švicarski industrijski gigant Montana Tech Components nakon višemjesečnih je pregovora postao novi vlasnik hrvatske kompanije Aluflexpack. Treći po veličini europski proizvođač aluminijske ambalaže dosad je bio u vlasništvu Hypo banke, a kako je strategija banke prodaja sve nestrateške imovine, Austrijanci već dulje od godinu i pol dana traže eventualnog kupca.

Odvajanje od TLM-a

Isprva je ideja bila da se Aluflexpack proda u paketu sa šibenskim TLM-om, koji je također bio u vlasništvu Hypa. Među prvim zainteresiranima bila je švicarska Montana, što i ne čudi ako se zna da je tvrtka lider na svjetskom tržištu aluminijskih komponenti i profila, vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing te tržišni predvodnik u raznim drugim industrijskim sektorima.

Uključenje TLM-a i Aluflexpacka u svoju proizvodnu mrežu bio je logičan potez Montane pa se još u veljači činilo da je posao dogovoren. No, ugovor ipak nije potpisan. Pravi razlozi nesuglasica nikad nisu otkriveni iako se u javnosti nagađalo da se banka i švicarska kompanija nisu mogle dogovoriti o razini otpisa kredita zadarskoj i šibenskoj kompaniji.

K tome su u slučaju TLM-a Švicarci strahovali od mogućih budućih troškova koji bi nastali eventualnom odlukom Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja o nezakonitosti prvotne prodaje TLM-a konzorciju hrvatskih tvrtki. Odustajanjem Montane, u Hypo banci okrenuli su se drugim interesentima – bečkoj kompaniji Euris, u vlasništvu tamošnjeg poduzetnika makedonskog podrijetla Marka Pejčinoskog. Euris je specijaliziran za trgovinu aluminijem i već godinama najveći kupac TLM-ove valjaonice, s godišnjim međusobnim prometom pedeset milijuna eura.

No, da bi se TLM mogao prodati zasebno, prvo su iz Aluflexpacka izdvojene dionice kompanije, pa su zadarska tvrtka i TLM i vlasnički odvojeni. Ostalo je stoga pitanje Aluflexpacka, pa su obnovljeni pregovori s Montanom.

S tržišnim udjelom koji je otprilike sedamdeset posto, Aluflexpack je najveća grupacija kada je riječ o proizvodnji aluminijske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini na europskome tržištu. Tvrtka zapošljava oko šest stotina ljudi na četiri lokacije u Hrvatskoj te u Poljskoj, Italiji i Njemačkoj. Sjedište tvrtke je u Zadru, a kako je u povodu preuzimanja izjavio većinski vlasnik MTC-a i predsjednik uprave Michael Tojner, tvrtka očekuje značajan rast prihoda nakon akvizicije: “Preuzimanje Aluflexpack grupe, koja je posebno dobro pozicionirana u središnjoj i istočnoj Europi, Njemačkoj i Italiji za nas predstavlja logičan korak u širenju. Sada ponovno možemo povećati svoju stručnost u preradi aluminija te dugoročno proširiti poslovanje na nova područja i primjene. Kao iskusan i financijski snažan vlasnik, razvit ćemo Aluflexpack grupu u iznimno konkurentnog igrača na europskome tržištu.”

U Montani najavljuju da će razvojnom strategijom rasta grupe pokušati poboljšati položaj Aluflexpack grupe na europskome tržištu. Sinergijom, optimizacijom procesa te ulaganjem u daljnju modernizaciju proizvodnih objekata povećat će učinkovitost i kvalitetu rada, usluga i proizvoda. Predviđa se proširenje proizvodnog asortimana ulaskom u nove sektore, pa nije isključeno da u budućnosti dio Montanina proizvodnog asortimana – poput dijelova za avioindustriju – bude premješten u Hrvatsku.

Sve planirane mjere, tvrde u švicarskoj tvrtki, pridonijet će dugoročnom povećanju profitabilnosti i konkurentnosti Aluflexpacka.

Dobar znak za Dalmaciju

Za Hrvatsku je vijest da Aluflexpack preuzima Montana nedvojbeno dobra jer je riječ o jednom od najvećih hrvatskih industrijskih poduzeća te izvoznika. K tome opstanak metaloprerađivačke industrije – ekonomske grane koja je proteklih godina bila pod velikim pritiskom recesije – ima iznimnu stratešku važnost za hrvatsko gospodarstvo, a svakako je i dobar znak za zapuštenu industriju u Dalmaciji. Naime, pronalazak novih vlasnika za TLM i Aluflexpack mogao bi biti zametak novog tržišnog razvoja.

Ključne riječi

Komentara 3

MM
marijan miković
10:59 01.12.2012.

drago mije da je okončano pregovaranje,kolegama to jes zaposlenicima afp želim da zadrže radna mjesta i povečaju svoja primanja -marijan m

BU
BubyZG
10:40 02.12.2012.

"No, iznimno brzo poslovno širenje ostavilo je traga i na bilancu tvrtke, a kad je recesija utjecala na pad potražnje njezinih proizvoda, Aluflexpack više nije mogao financirati kredite te je vlasništvo preuzela Hypo banka." Ista sudbina čeka Agrokor ( svakee godine izdaje obveznice i uzima kredite za po 100-200 milijuna eura više - ove godine već više od 700 mil Eura ), zatim Atlantic drupu ( nedavno uzeli kredit od 300 mil eura za refinanciranje starih kredita, uključujući i "snažan investicijski iskorak" u Sloveniju i akviziciju Droge-Kolinske ), i HEP je izdao obveznice za malo manje od milijardu eura .... Banke daju kredite i zatim čekaju da padnete ; to je politika globaliziranoga neoliberalizma !!

Avatar germanicus I
germanicus I
21:01 03.12.2012.

BubyZG Konačno je netko shvatio zašto banke nekad olako kreditiraju!Agrokor će u određenom trenutku doći pred zid kad banke zavrne kredite i onda će to sve preuzeti netko za jabuku i jaje!Pogledajmio primjer Keruma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije