Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Švicarska je svjetski manipulator tečajem'

Ministarstvo financija SAD-a drži da zemlja ispunjava dva kriterija za manipulatora – održava proračunski višak i intervenira na tržištu deviza.
19. travnja 2017. u 16:16 1 komentara 1200 prikaza
švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Iako je činjenica da Švicarska utječe na tečaj franka, to čini iz s drugih razloga od, primjerice, Kine, pa se pomalo neopravdano našla na američkoj listi svjetskih manipulatora tečajem.

Američko ministarstvo financija navelo je Švicarsku kao jednu od zemalja koje manipuliraju tečajem, uz Japan, Koreju, Tajvan, Kinu i Njemačku. Švicarska, drže Amerikanci, ispunjava dva od tri kriterija da bi je se prozvalo manipulatorom – održava proračunski višak i njezina središnja banka (SNB) redovito intervenira na deviznom tržištu. 

novac HNB: Kuna oslabila prema svim važnijim valutama njemačka marka Blago u ‘madracima’ Preostalo još 15 milijardi eura u markama, lirama, drahmama... 03.09.2016., Zagreb - Kandidati Udruge Franak u Koaliciji Zivi zid â?? Promijenimo Hrvatsku â?? Akcija mladih priredili su performans ispred Ustavnog suda RH, kojim su ukazali na sporost i neucinkovitost Ustavnoga suda i Drzavnog odvjetnistva RH. Photo:An BORBA 'MALIH LJUDI' PROTIV VELIKIH 'Ovo je povijesni dan za hrvatske potrošače'

Trećem kriteriju – trgovinski višak sa SAD-om viši od 20 milijardi dolara – nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi. SNB je lani otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu.

Analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović kaže da SNB zaista pokušava manipulirati tečajem svoje valute i to priznaje.

– U svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precijenjen i da želi slabljenje. Banka je i namjerno prodavala franke i kupovala eure kako bi slabila tečaj. No, Švicarci time žele spriječiti deflaciju, a ne izravno povećati izvoz kao što je slučaj kod Kine, ističe valutni analitičar.  

>>Aleksić za Večernji: Još revizija na Vrhovnom sudu i riješili smo probleme s bankama

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Avatar zrakomlat59
    zrakomlat59:

    Priupitajte one koji se u švicarca razumiju ne ovako dezinformirati javnost. Franak precijenjen, ne nasmijavajte nas.