Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Preostalo još 15 milijardi eura u markama, lirama, drahmama...

Građani u EU čuvaju milijune novčanica i kovanica svojih odavno nevažećih valuta. U 10 od 19 članica eurozone još ih mogu pretvoriti u eure
08. travnja 2017. u 20:00 0 komentara 301 prikaza
njemačka marka
Foto: DPA/PIXSELL

Milijarde eura protuvrijednosti nekadašnjih maraka, franaka, lira i pezeta i dalje leži u “madracima” čak 15 godina nakon uvođenja eura. Prema podacima Bloomberga, i dalje nije promijenjeno oko 15 milijardi eura nekadašnjih europskih valuta koje su prethodile euru. Za ilustraciju, radi se o iznosu za koji Letonija cijelu godinu uvozi robu.

Gotovo polovica od tih 15 milijardi eura skrivenog blaga, odnosno 6,5 milijardi eura nalazi se u Njemačkoj u kojoj mnogi građani i dalje u domovima drže nekadašnje “dojčmarke”. Od toga malo više od tri milijarde eura odnosi se na novčanice, a ostatak na kovanice. Da se Nijemci teško odvajaju od marke dovoljno govori podatak da je u Francuskoj - državi odmah iza Njemačke po vrijednosti nepromijenjenog novca - preostalo još 1,8 milijardi eura protuvrijednosti bivših franaka. No, vjerojatan razlog tolikoj količini maraka leži i u činjenici da Bundesbanka nije postavila rok do kojeg se bivša valuta može promijeniti u eure.

Neograničeni rok osim Njemačke postavila je i Austrija, Belgija, Estonija, Irska, Letonija, Litva, Luksemburg, Slovenija i Slovačka. No, četiri središnje banke - grčka, francuska, talijanska i finska - unazad nekoliko godina više ne prima nekadašnje valute, pa je protuvrijednost od pet milijardi eura danas potpuno bezvrijedna. Najdrastičniji primjer propasti nekadašnje valute je Portugal gdje se escudo prestao mijenjati nekoliko mjeseci nakon uvođenja eura.

Time je postalo bezvrijedno 48 posto escuda u optjecaju. U Italiji je središnja banke morala obeštetiti skupinu građana s 2,5 milijuna eura koji su je tužili Ustavnom sudu zbog skraćivanja roka za zamjenu za tri mjeseca. U Italiji nije moguće mijenati lire u eure od 6. prosinca 2011.

>> Fantomska novčanica od 500 istočnonjemačkih maraka: Apoen koji nikad nije pušten u opticaj

>> Prije 90 godina u Njemačkoj i milijarderi postali sirotinja

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.