Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA ODLUKU

Aleksić za Večernji: Još revizija na Vrhovnom sudu i riješili smo probleme s bankama

dd
Foto: VL
1/4
07.04.2017.
u 13:46

Aleksić je rekao da dužnici često ne idu na sudove pa bi volio da se vraćanje preplaćenih kamata riješi zakonom.

Saborski zastupnik Snage i aktivist za dužnike s kreditima u švicarcima Goran Aleksić čestitao je Ustavnom sudu na, kako je rekao, novoj dobroj odluci, nakon što je ta institucija danas objavila da nije prihvatila prijedloge za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji švicarca.

– Preostaje još samo zadnja barijera, revizija na Vrhovnom sudu na temelju odluke Ustavnog suda da se revizija mora ponoviti i da se potvrdi presuda heroja suca Radovana Dobronića, i mi smo riješili probleme s bankama, barem što se tiče valutne klauzule za švicarski franak – rekao je Aleksić, poručujući da će, ako ne dođe do željene presude Vrhovnog suda, i dalje pozivati dužnike da podižu privatne tužbe.

Aleksić je rekao da dužnici često ne idu na sudove pa bi volio da se vraćanje preplaćenih kamata riješi zakonom

– Banke to očekuju, zato i ne nude dužnicima vraćanje. Iako tvrde da je to sve u redu, oni dobro znaju da to nije u redu – rekao je Aleksić, dodajući da je trenutačno na sudovima tek 2500 tužbi zbog preplaćenih kamata, od čega je 700 ljudi odustalo jer su izvršili konverziju, a tužbi, prema njegovoj procjeni, može biti gotovo 200.000.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović rekao je da će banke sasvim sigurno nastaviti razgovore s Ministarstvom financija i Vlade o podjeli troška konverzije, koji je iznosio oko milijardu eura.

– Ako do dogovora ne dođe, nastavit će aktivnosti zaštite svojih interesa pred međunarodnim sudištima – rekao je Adrović, dodajući da i dalje stoje na stanovištu da banke nisu mogle jedine snositi troškove konverzije te da nisu prihvaćeni prijedlozi banaka da se trošak razdijeli između tri kategorije.

Što se tiče parničnih i drugih postupaka pred sudovima za konverziju, više od 700 od njih 2500 povučeno je, a golemi broj koji nije povučen završava u korist banaka, rekao je Adrović.

– Zadovoljni smo, sudovi sude u skladu s hrvatskim pravom i tu smo ohrabreni – zaključio je.

>> Aleksić: Banke majke na poslovima s derivatima s hrvatskim bankama zaradile se 10 milijardi kn na razlici tečaja

>> Gluhonijemom Željku Kovačiću dopustili konverziju franka i nakon isteka roka

Komentara 6

PH
Petarstijena-HR
14:12 07.04.2017.

Banke su pokrale klijente, i napokon je sudstvo počelo funkcionirati i štiti se prava korisnika kredita..

DU
Deleted user
15:26 07.04.2017.

cisto jednostavno.kurs franka je 2009 bio 4,5 kuna,a danas je skoro 7 kuna.ako se HNB tada zaduzio u Svicarskoj,mora sad vratiti taj dug.HNB je tada dobio 4,5 miljuna kuna,a sad da vrati dug mora za 7 miljuna kuna kupiti miljun franaka sto znaci da gubi 2,5 miljuna kuna i da netko to mora platiti,a ja mislim da to moraju platiti oni kopji su uzimali kredite,a ne porezni obaveznici!

DU
Deleted user
14:09 07.04.2017.

Hrvatski proračun će biti kad - tad "nagažen" zbog posljedica ovog zakona, počevši od same činjenice da je tečaj CHF fiksiran uredbom Vlade - a presudom Vrhovnog suda je dosuđeno da je devizna klauzula zakonita i nesporna. Dakle, podsjetimo se još jednom - prvo su uredbom ograničili kamatu na kredite u CHF (Linić bio min. financija), onda su ograničili tečaj CHF (Lalovac min. financija) i naposljetku donije Zakon o konverziji. Za bilo koju od te tri radnje koje je poduzela prošla Vlada će biti međunarodno pravnih procesa jer su strane banke ušle na financ. tržište RH pod jednim pravnim premisama, plasirale ogroman novac - a kasnije su te pravne premise promijenjene na njihovu štetu, čak i tako brutalnim mjerama kao što je ograničavanje tečaja CHF. Ustavni sud nije odgovorio na pitanje kako je slijedom tih istih ugovora, u tim istim bankama - došlo do pojave da su prije 2011. godine dužnici s CHF klauzulama bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji nego eurski dužnici odnosno oni naglašavaju u "otklonu" samo post 2011. stanje kao "nesnošljivo" - a kad se tečaj i kamata na CHF kredite "njihala" tada u korist dužnika, e to im se nije uklapalo u "priču". Tko meni ne vjeruje, nek utipka - Švicarci su sve do 2010. bili u povoljnijem položaju, rugali se eurima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije